Novice

Na poti do varnejše počitniške sezone z Nissanovim sistemom opozarjanja pred nenamerno spremembo voznega pasu

Na počitnice se bo letos v Evropi odpravilo predvidoma 1,14 milijard gospodinjstev. Poletne počitnice so že pred vrati, kar za veliko družin pomeni, da bodo precej časa preživele na avtocestah. Voznikom vozil Nissan zagotavljamo, da so strokovnjaki že prevozili veliko kilometrov, z namenom razviti tehnologijo za varnejšo vožnjo. Popoln primer te tehnologije je sistem opozarjanja pred nenamerno spremembo voznega pasu, ki je sedaj nameščen v vozilih Nissan.

Osredotočenost na cesto med vožnjo predstavlja za starše, ki potujejo z otroki, pravi izziv; raziskave kažejo, da so otroci v avtomobilu najbolj moteč dejavnik za voznika, saj so kar 12-krat bolj moteči od uporabe mobilnega telefona [1]. Na žalost pa so raztreseni vozniki najpogostejši vzrok nevarnosti: nepozornost voznikov je vzrok za kar 78 % nesreč, skorajšnjih nesreč in nenamernih menjavanj pasu [2]. Sistemi opozarjanja pred nenamerno spremembo voznega pasu bi lahko preprečili skoraj 1 od 10 nesreč, ki se pripetijo pri menjavi voznega pasu na avtocesti [3].

S tem v mislih so Nissanovi strokovnjaki v Evropi prevozili več kot 100.000 km in na tisoče ur testirali sistem opozarjanja pred nenamerno spremembo voznega pasu vozil Nissan, ki je del Nissanovega varnostnega sistema Safety Shield. Sistem, ki je inteligentna inovacija na področju tehnologije vožnje, je oblikovan tako, da opazuje okolico in dosledneje opozarja voznika.

Novi sistem opozarjanja pred nenamerno spremembo voznega pasu vozila Nissan uporablja posnetke kamere sistema za popoln pogled okoli vozila, ki je vgrajen v vozilu, ter podatke varnostnih sistemov vozila, s čimer omogoča neprestano prilagajanje na tip in pogoje cestišča. To omogoča, da sistem opozarjanja pred nenamerno menjavo voznega pasu vozila Nissan zazna, ali se vozilo pelje po podeželskih cestah ali avtocesti. Tako lahko spremeni opozorila, ki jih posreduje vozniku, in se kar najbolje prilagodi na vozne razmere.
Če voznik postane zaspan ali so v vozilu prisotni moteči dejavniki, se obvestila oglasijo takoj, ko voznik zapusti svoj vozni pas. Vendar pa bo zahvaljujoč naprednemu algoritmu, ki nadzoruje ravnanje med vožnjo, opozorilo ugasnilo, če so voznikovi manevri namerni.

Richard Picton, inženir, ki se ukvarja z Nissanovim varnostnim sistemom Safety Shield, pravi: “Pri Nissanu želimo družinam omogočiti, da varno uživajo v poletnih počitnicah. S tem namenom smo na 23 evropskih trgih opravili na tisoče ur testiranj in razvili inovativen novi Nissanov varnostni sistem Safety Shield. Želeli smo, da ta sistem postane voznikov kopilot, zaradi česar je upravljanje vozila še varnejše.”

Novi modeli Nissan so opremljeni z inovativno tehnologijo, ki omogoča varnejšo vožnjo. Nissanov varnostni sistem Safety Shield sestavljajo sistemi za opozarjanje pred nenamerno spremembo voznega pasu, opozorilo pred vozili v mrtvem kotu in zaznavanje premikajočih se objektov. Vse to dopolnjuje 360-stopenjski pogled nad območjem okoli vozila, ki ga ponuja pomoč pri parkiranju sistema za popoln pregled okoli vozila.

VIr: Nissan

[1] AAA Australia (2013)
[2] Neale, et al. (2013) Driving Distraction and Inattention
[3] Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), Crash Avoidance Potential of Five Vehicle Technologies -US (2008)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyotin hibridni Prius z dvema različicama baterij
BMW Group in Samsung SDI podaljšujeta partnerstvo