Novice

Toyotin hibridni Prius z dvema različicama baterij

Nova generacija Toyotinega Priusa, najbolje prodajanega hibrida na svetu, bo luč sveta ugledala leta 2015. Ponujala bo litij-ionsko baterijo in štirikolesni pogon.

Četrta generacija najbolje prodajanega hibrida na svetu bi morala luč sveta ugledati že spomladi leta 2015, vendar so pri Toyoti zamaknili začetek proizvodnje na december. S tem korakom želijo še izboljšati prihajajoči model in s svojim paradnim konjem v pravem trenutku pompozno vstopiti na trg hibridov.

Največja novost, ki jo je razkril Koei Saga, vodja razvoja pogonskega sklopa, bo možnost izbire med dvema različicama Priusa. Prva bo cenejša, z nikelj-metalno hibridno baterijo, in druga dražja, z litij-ionsko baterijo. Poleg dveh različnih baterij se pri Toyoti še vedno resno spogledujejo z vgradnjo štirikolesnega pogona, ki bi nudil nadgradnjo dvokolesno gnanega Priusa. ”Verjetno se bomo odločili za ta korak,” je dejal Saga.

Pri Toyoti zelo skrbno izbirajo besede in zaenkrat ne razkrivajo nikakršnih podrobnejših podatkov glede obeh baterij. Potrdili pa so, da se inženirji za naslednjo generacijo Priusa trudijo izboljšati hibridni pogon, ki bo lahko uporaben tudi v drugih modelih in karoserijskih različicah. ”Nov hibridni pogon bo lažji, manjši in bolj učinkovit. Za večja vozil pa pripravljamo nove koncepte,” je še dejal Saga.

Toyota bo s prenovljeno nikelj-metalno hibridno baterijo, ki jo uporabljajo že od prve generacije Priusa iz leta 1997, lahko znižala ceno novega Priusa in s tem privabila več novih kupcev hibridov. Zahtevnejšim uporabnikom, ki si želijo daljši doseg in krajše čase polnjenja, pa bo ponudila dražji, bolj prestižen model. ”Prav vse bo prenovljeno. Svet bomo osupnili z najnižjo možno povprečno porabo goriva,” je zaključil Saga.

Prius bo že zasnovan na novi arhitekturi (Toyota New Global Architecture), ki bo imela precejšno število skupnih delov z ostalimi modeli. Z njo želijo zmanjšati stroške in dvigniti kvaliteto izdelave.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews. Foto: Toyota)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fordov predsednik poziva k ukrepom za zaščito delovnih mest, spodbujanje gospodarske rasti in povečanje konkurenčnosti v Evropi
Na poti do varnejše počitniške sezone z Nissanovim sistemom opozarjanja pred nenamerno spremembo voznega pasu