Novice

Najbolj strupen Jeep vseh časov

Na avtomobilskem salonu v New Yorku so pri ameriškem Jeepu presenetili z različico Trackhawk njihovega modela Grand Cherokee, ki velja celo za najmočnejše serijsko športno uporabno vozilo na zemeljski obli. Pod njegovim motornim pokrovom namreč rezgeta kar 717 dirkaških »žrebcev«!

Mike Manley, prvi mož legendarne ameriške znamke terenskih avtomobilov, je sicer že v začetku lanskega leta objavil, da pripravljajo tudi pri Jeepu svojo verzijo Hellcat, kakršne so sicer poznane pri Dodgeovih modelih Charger in Challenger. Tako se je tudi v Jeepovem Grand Cherokeeju znašel znani 6,2-litrski bencinski agregat HEMI Supercharged, ki proizvede kar 717 »konjev« (najvišja navorska vrednost 875 Nm), s čimer se lahko pohvali z nazivom najmočnejšega športno uporabnega vozila (za primerjavo: najmočnejša Bentley Bentayga se ponaša z »zgolj« 608 »konji«).

Tako motoriziran Jeep Grand Cherokee Trackhawk (ime Hellcat je sicer rezervirano zgolj za znamko Dodge) pospeši od 0 do 100 km/h v dobrih 3 sekundah in pol ter v le 11,9 sekundah doseže najvišjo hitrost (290 km/h). Verzija Trackhawk, ki je na zunaj dokaj podobna dosedanji najmočnejši različici SRT8, je sicer še dodatno znižana za 2 centimetra in pol ter se ponaša z dirkaškim zavornim sistemom Brembo, ki pripomore, da se lahko terenski kolos pri hitrosti 100 km/h ustavi na razdalji manjši od 35 metrov.

Najmočnejši Jeep vseh časov bo ameriškim kupcem na voljo v zadnji četrtini letošnjega leta, kasneje pa naj bi se znašel v prodajnih salonih tudi na tej strani Atlantika. Cene zanj zaenkrat niso znane.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Talk. Foto: Jeep.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Aston Martin DBX vse bližje realnosti
Koenigsegg in Qoros širita sodelovanje