Novice

Napetost med Piechom in Winterkornom

Ferdinand Piech, predsednik nadzornega sveta v skupini Volkswagen, je zatresel avtomobilski svet z izjavo, da ne zaupa več izvršnemu direktorju skupine Volkswagen Martinu Winterkornu, ki naj bi ga nasledil na njegovem položaju.

Ferdinand Piech, ki je na čelu skupine Volkswagen že 22 let, je za nemški Der Spiegel izjavil, da se je oddaljil od Winterkorna. Po zagotovilih Reutersovih analitikov naj bi Piech s pomočjo teh izjav želel vplivati na obnovitev Winterkornove pogodbe, ki se bo iztekla decembra leta 2016. Neodobravanje bi posledično lahko privedlo tudi do tega, da Winterkorn po upokojitvi Piecha ne bi mogel prevzeti vajeti skupine.

V pogovoru je med drugim dejal, da njegov naslednik ne bo nihče iz dinastije Porsche-Piech dinastije, ki nadzira 53,1 odstotka skupine Volkswagen. Odločitev o novem prvem človeku bo sprejeta pred iztekom Piechovega mandata leta 2017. Dodal je še, da so pravi kandidati za vodilna mesta že zaposleni v skupini in naj bi tako položaj izvršnega direktorja kot tudi predsednika nadzornega sveta pripadla inženirjem.

Po poročanju Reutersa se Winterkorn, v preteklosti Piechov asistent pri znamki Audi, ne bo odpovedal tekmi za položaj. Piecha naj bi skrbelo jedro znamke, ki po 78 letih potrebuje osvežitev, Winterkornove nasprotnike pa naj bi motila tudi slabša rast prodaje v Združenih državah Amerike. Do spora prihaja v obdobju, ko skuša znamka z izdatnim nižanjem stroškov izboljšati svojo profitabilnost.

Tokrat ni prvič, da Piech javno izraža mnenje o svojih izvršnih direktorjih, leta 2009 je škodil ugledu nekdanjega izvršnega direktorja znamke Porsche, Wendelina Wiedekinga, in glavnega finančnega direktorja Holgerja Haerterja, ki sta odstopila dva meseca kasneje. Kljub temu, da so Piech in ostali člani nadzornega odbora izrazili svoje dvome o Winterkornu, pa mu ob strani stojijo drugi podporniki. Aktualnega izvršnega direktorja med drugim podpirajo deželna vlada Spodnje Saške, kjer ima Volkswagen svoj sedež, podporo pa so mu izrekli tudi pri sindikatu delavcev. Spodnjesaška deželna vlada ima v podjetju petino delnic z glasovalno pravico, medtem ko ima sindikat kar polovico sedežev v 20-članskem nadzornem svetu.

Avtomobilizem.com (Vir: Motortrend. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pri Toyoti posodabljajo agregate
Rally Maribor prvič odpira državno prvenstvo