Novice

Rally Maribor prvič odpira državno prvenstvo

Dvanajsti samostojni rally v Mariboru je letos spremenil tako termin kot tudi glavnega pokrovitelja, ne manjka pa niti tipičnih postranskih zgodb, ki kažejo realno podobo avtomobilskega športa v Sloveniji.

12. Porsche Maribor Rally je v letošnjem letu, namesto tradicionalnega poletnega julijskega termina, dobil svoje mesto že aprila in s tem postal prvi dogodek v koledarju slovenskega državnega prvenstva. Sledili mu bodo Fuchs Saturnus Rally, ki se letos seli v Velenje (29.-30.5.), Rally Železniki (4.7.), Rally Nova Gorica (12.9.), edina dirka izven Slovenije Rally Croatia (2.-3.10.) ter zaključni Rally Idrija (16.-17.10).

Organizatorji mariborskega rallyja z letošnjim letom začenjajo sodelovanje z občino Ruše, kjer bo postavljena servisna cona, v bližini pa bosta organizirani tudi dve povsem novi hitrostni preizkušnji, ki bosta tekmovalcem in gledalcem zagotovo dobrodošla sprememba.

Rally bo potekal le v soboto 18.4., sestavljalo pa ga bo osem hitrostnih preizkušenj (tri različne) v skupni dolžini 74,50 km, pri čemer skupna dolžina rallyja znaša 171,80 km. Rally se bo letos zaključil s hitrostno preizkušnjo na Koroškem mostu, ki jo bodo vozniki odpeljali dvakrat, med ponovitvama pa bo za gledalce poskrbljeno s posebnim spremljevalnim pogramom, za katerega bo delno poskrbel tudi glavni pokrovitelj, Porsche Maribor, s predstavitvijo Volkswagnovih električnih in hibridnih modelov. Za ljubitelje adrenalina pa naj bi bila pripravljena posebna poslastica, kratek program akrobatskega pilota Petra Podlunška.

Dve novi hitrostni preizkušnji prinašata zanimivo kombinacijo asfalta in dobro utrjenega makadama, ki letos predstavlja kar tretjino odsekov. Dodatna zanimivost bo zaključek najvišje etape na približno 1.200 metrih nadmorske višine, kjer je bilo pred dnevi po besedah Matjaža Korošaka, predstavnika organizatorja DTD Kaučič, videti še nekaj snega.

Posebni gost današnje tiskovne konference pred sobotnim dogodkom je bil Dagmar Šuster, direktor AŠ 2005 -zveze za avto šport Slovenije. Po uvodnem nagovoru, kjer je poudaril pomen čim večje geografske raznolikosti lokacij rally dogodkov v Sloveniji, je med drugim povedal, da je zaradi nizkega števila prijav slovenskih posadk do prvotnega roka za oddajo (17 konec prejšnjega tedna), organizator podaljšal rok za prijave do 14.4.2015.

Obenem je zveza AŠ 2005 izdala nujno vabilo slovenskim voznikom rallyja in društvom, kjer so nedvoumno zapisali, da nameravajo v primeru neudeležbe posadk na dirkah državnega prvenstva slednje kaznovati s tem, da jim ne bodo izdali soglasja za udeležbo na dirkah v tujini. Prva takšna je na primer Rally Opatija v začetku maja, ki šteje za točke v pokalu Mitropa, kjer po rezultatih dveh dirk vodi Tim Novak (Škoda Fabia R2).

Kakšen bo rezultat opozorila, bo jasno že jutri, ko bo zaključena lista prijav za Porsche Maribor Rally. Na trenutnem spisku prijavljencev je 27 posadk, med njimi so državni prvak Aleks Humar (Renault Clio R3T), Darko Peljhan (Mitsubishi Lancer EVO X), Aljoša Novak (Mitsubishi Lancer EVO IX), Jani Trček (Mitsubishi Lancer Evo IX), Friderik Vajnhandl (Renault Clio R3) in Grega Premrl (Citroen DS3 R3T).

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Rally Maribor prvič odpira državno prvenstvo"


9 leta 8 dni nazaj

Pol se moram dobro oblečt 🙂

xxl
9 leta 8 dni nazaj

Super,zelo v moji bližini,ampak,vremenska napoved je bolj boga,sneg do 800m,torej,mogoče bodo dirkači naleteli na sneg.

 
Napetost med Piechom in Winterkornom
BMW-jev mini SUV