Novice

Napoved nove Mazde MX-5: rotacijski motor za svobodo in dodatno moč

Mazda je predstavila svoj pogled na prihodnost kultnega modela MX-5. Koncept Iconic SP napoveduje novo generacijo dvosedežnega športnega avtomobila, ki uporablja rotacijski motor kot podaljševalnika dosega in polnjenje baterije z zmogljivostjo 17,8 kilovatne ure.

Pravzaprav smo pogonski sklop, ki je vgrajen v koncept, videli že ob razkritju modela MX-30 R-EV. Iconic SP tako poganja bencinski rotacijski motor, a ker se motor vrti s konstantno hitrostjo in neposredno ne poganja koles, služi za polnjenje baterije oziroma izključno kot podaljševalnik dosega.

Dvakratna moč v primerjavi s trenutno MX-5

Pri Mazdi niso podali podrobne specifikacije pogonskega sklopa, navdušili so le z eno številko: 272 kilovatov. Ne vemo sicer, ali je tohttps___www.carscoops.com_wp-content_uploads_2023_10_Mazda-Iconic-Concept-6_resize-1024x576 moč elektromotorja ali celotnega pogonskega sklopa, skupaj z rotacijskim motorjem, ki poganja koncept. Čeprav je v dnu vgrajena baterija s kapaciteto 17,8 kilovatne ure, se masa koncepta ustavi pri razmeroma lahkih 1.450 kilogramih. Ker ima koncept veliko večjo moč kot katerakoli nova MX-5 in razmeroma nizko maso, bi morala biti nova generacija MX-5 daleč najhitrejša Mazda, ki je kadarkoli vozila po naših cestah.

Izbiro rotacijskega motorja v obliki podaljševaljnika dosega pri Mazdi opravičujejo z njegovo prilagodljivostjo. Takšen pogonski sklop je namreč po mnenju Mazdinih inženirjev vsesplošno uporaben v različnih oblikah, ki omogočajo svobodo pri porazdelitvi mase in uporabo v manjših športnih modelih. V primeru koncepta Iconic SP je majhen bencinski motor vgrajen na sredini avtomobila, kar omogoča nizko težišče, popolno razmerje mase in izredno dolg pokrov motorja v kombinaciji s kupejevsko strešno linijo, ki se razteza skoraj do konca zadka.

Dimenzijska rast je očitna

https___www.carscoops.com_wp-content_uploads_2023_10_Mazda-Iconic-Concept-1_resize-1024x576Koncept v dolžino meri 4.180 milimetrov, je širok 1.850 milimetrov in le 1.150 milimetrov visok. Medosje meri 2.590 milimetrov, s tem pa postaja neposreden konkurent športnemu modelu Alpine A110. Zaradi precejšnje dimenzijske rasti pri Mazdi še niso potrdili, ali bo MX-5 po novem lahko prevažal štiri potnike ali bo ostal dvosedežni kupe.

Prve uradne fotografije prikazujejo le novo zasnovo armaturne plošče. Športno naravnanost modela precej očitno nakazujejo digitalni merilniki, na katerih voznik lahko spremlja sile G, povrh vsega pa je na njem izrisan zemljevid dirke Formule 1 v Monaku. Za volanom sta obvolanski ročici, s katerima voznik prilagaja moč rekuperacije, preko zaslona na dotik pa nastavlja aerodinamične elemente, trdoto blažilnikov in delovanje drugih varnostno-asistenčnih sistemov.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Napoved nove Mazde MX-5: rotacijski motor za svobodo in dodatno moč"


4 meseci 1 dan nazaj

1400 kil? Lep je Ferrari ne pa ta kopija njegova

tha_man
4 meseci 1 dan nazaj

Lepa, ampak to ni več MX-5.

xxl
4 meseci 1 dan nazaj

Desigen je pa vrhunski.

J.McLane
4 meseci 1 dan nazaj

Eden glavnih adutov MX-5 je bila nizka masa okrog 1 tone. Tule je pa že koncept pretežak, kaj šele končni produkt.

Blinder
4 meseci 1 dan nazaj

Konec za MX-5

 
Toyotin radikalni električni športni terenec
Škodin Superb še vedno stavi na prostornost in praktičnost