Novice

Naslednji Yaris in Mazda2 si bosta delila SkyActiv motor

Mazda je na zadnji dan februarja v Salamanci slavnostno odprla novo tovarno Mazda de Mexico Vehicle Operation (MMVO), skupen projekt korporacij Mazda Motor Corporation (MMC) in Sumitomo Corporation. Že v novembru 2012 pa je Toyota objavila, da bo tam tudi proizvodnja njihovega naslednjega subkompaktnega modela, ki bo zgrajen na osnovi Mazde2.

Toyota Motor Corporation (TMC) bo s tem dodala Mazdin SkyActiv motor na seznam njenih izposojenih agregatov, kjer so med dobavitelji tudi BMW (za model Verso), Yamaha (za Lexus LFA) in Fuji Heavy Industries – Subaru (za Scion FR-S).

Po besedah Keishija Egawe, ki je direktor nove tovarne in izvršni direktor Mazdinih operacij v Mehiki, bo imel naslednik Yarisa Toyotino zunanjo podobo, pod pokrovom pa Mazdin inovativni visokokompresijski SkyActiv-G motor. V tovarni v Salamanci naj bi na leto proizvedli 50.000 Toyotinih vozil, kar je nekaj več kot petina vseh njihovih proizvodnih kapacitet (230.000 enot).

Proizvodnja Toyotinega modela časovno še ni povsem določena, a naj bi se predvidoma začela po aprilu 2015, zagotovo pa pred marcem 2016.

Za Mazdo to seveda pomeni možnost izkoristka ekonomije obsega ter širjenje njihove SkyActiv tehnologije, vključno z promocijskim učinkom dejstva, da izdelujejo pogon za renomiranega tekmeca..

Mazda2 naj bi se znašla v novih mehiških proizvodnih prostorih že v drugi polovici letošnjega leta, s proizvodnjo Mazde3 v limuzinski in kombilimuzinski različici pa so začeli že v letošnjem januarju.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News. Foto: FB Mazda)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Moda in avtomobili – povezana svetova
Pametna Dunlopova pnevmatika omogoča komunikacijo z avtomobilom