Novice

Nemčija bo v sklopu preiskave prirejanja škodljivih emisij dodatno pregledala 30 modelov

Nemška vladna komisija je zaprosila za dodatno preverjanje 30 različnih modelov vozil zaradi previsokih izpustov CO2.

Nemčija je sprva testirala dizelska vozila zaradi morebitne prisotnosti goljufivih naprav, kot so jih našli vgrajene v vozila skupine Volkswagen. Z manipulacijo programske opreme so začasno znižale emisije NOx in tako prelisičile vse uradne inštitucije. Po koncu raziskave so odkrili, da je pri veliko modelih prišlo do precejšnjih odstopanj med uradnimi in dejanskimi emisijami CO2.

”Med 53 različnimi testiranimi avtomobili je pri 30 bilo možno opaziti nepojasnene visoke emisije CO2. Strokovnjaki zdaj to podrobno preiskujejo,” je dejala tiskovna predstavnica ministrstva za promet.

Ministrstvo ni želelo razkriti, kateri modeli bodo podvrženi dodatnim preiskavam oziroma kdo izmed proizvajalcev je morda še prestopil na temno stran. Pri nemškem zveznem uradu za transport KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) so že novembra dejali, da preverjajo vozila vseh večjih proizvajalcev vozil, med njimi tudi znamke skupine Volkswagen, Ford, Opel, BMW, Mercedes-Benz, Fiat, Renault, Peugeot in Toyoto. Po koncu testiranj bo urad predstavil rezultate javnosti.

Prejšnji teden je prišlo do kratkega stika med nemško vlado in skupino FCA. Italijansko-ameriška naveza je bila pozvana na zagovor glede visokih emisij NOx pri modelu Fiat 500X. Predstavniki Fiata se sestanka niso udeležili, zato naj bi po navedbah časnika Bild vlada zagrozila celo z morebitno prepovedjo prodaje njihovih vozil. Kot smo že pisali, so preiskovalci v prvem sklopu preiskav ugotovili, da je z nedovoljeno napravo rezultate prirejala le skupina Volkswagen, prejšnji teden pa je vgradnjo (po njihovem mnenju) povsem legalne naprave potrdila tudi znamka Opel.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews. Foto: Scott.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lamborghini je pol stoletja Miure proslavil na poseben način
Lestvica zanesljivosti proizvajalcev vozil