Novice

Norveška izpolnila kvoto subvencij za električna vozila

Nobena država na svetu ni ponudila svojim prebivalcem toliko olajšav za nakup priključnega električnega vozila, kot Norveška. V tem tednu so prodali zadnje izmed 50.000 električnih vozil, s čimer so dosegli zastavljeni prag in porabili sklad, ki ga je kupcem namenila vlada. Za zdaj pa še ni jasno ali bo ta skandinavska država kupcem namenila nove velikodušne subvencije ali bo trg električnih vozil pred eno izmed največjih preizkušenj.

S prodajo Tesle S se je v začetku tega tedna, kar dve leti prej, kot je bilo prvotno načrtovano, zapolnila kvota 50.000 prodanih enot, ki so bile upravičene do velikodušne norveške državne subvencije.  Proizvajalci pa zaenkrat ostajajo v negotovosti glede prodajnih načrtov v prihodnosti.

Kot smo že poročali, Norveška lastnikom priključnih električnih vozil, poleg subvencij za ugodnejši nakup vozila, dovoljuje tudi uporabo namenskih avtobusnih voznih pasov, oproščeni so plačila cestnine za vstop v mestno središče in plačila parkirnine na mestih za polnjenje vozila, avtocestnih uporabnin ter uporabe trajektov.

V prejšnjem mesecu je bilo, verjetno tudi zaradi polnjenja kvote, kar 26,4 odstotkov vseh novo prodanih vozil na Norveškem priključnih električnih vozil. Zdaj je na potezi država, ki bo v prihodnjih mesecih preučila novo iniciativo in naj bi do maja pripravila finančni načrt.

Proizvajalci električnih vozil so bili do sedaj lahko zelo zadovoljni. Preko kratkega video posnetka so na primer pri Nissanu lansko leto sporočili, da imajo električna vozila na Norveškem kar 15-odstotni delež v prodaji novih vozil; od leta 2011 naj bi prodali že 15.000 električnih Leafov. Prav tako so pri The Wall Street Journal lansko pomlad zapisali, da je Tesla s svojim Modelom S podrla rekord najbolje prodajanega posameznega vozila v državi, saj so v enem mesecu prodali kar 1.500 enot.

Prihodnost električnih vozil v državi je zaenkrat negotova. Lobisti bodo poskušali vlado pripraviti, da odobri nov paket subvencij, a na drugi strani nasprotniki želijo ukiniti pakete ugodnosti, ki naj bi jih na letnem nivoju stali preko 500 milijonov v obliki izpada davčnih prihodkov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autobog, Hybrid Cars. Foto: Chan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Espace in Vitara s petimi zvezdicami, 500X in Mazda2 s štirimi
Amazon in DHL vam paket dostavita v prtljažnik Audija