Novice

Nova generacija Audija Q5 bo bistveno lažja

Audi bo z vsemi topovi napadel največje konkurente in novo generacijo modela Q5 opremil s številnimi novimi tehnologijami, predvsem pa poskrbel za bistveno manjšo lastno maso.

Novi Q5 bo presedlal na Volkswagnovo modularno arhitekturo MLB s podporo za vzdolžno postavitev motorja, ki jo uporablja tudi zadnja generacija modela A4. S prehodom na bistveno lažjo arhitekturo bo Audi v Q5 lahko namestil večje število varnostnih sistemov in dodatne opreme, hkrati pa se bo kazalec na tehtnici ustavil sto kilogramov nižje kot pri predhodniku. Po zadnjih špekulacijah naj bi najlažja izvedenka tehtala le 1.620 kilogramov, s tem bi Audijev terenec postal za okoli 200 kilogramov lažji kot eden izmed največjih tekmecev, Mercedes-Benz GLC.

Večina izvedenk bo podprta s štirikolesnim pogonom, vseeno pa bo prostor za dvokolesno gnane različice, te bodo seveda na voljo le z osnovnimi agregati. Družina zadnjih bencinskih in dizelskih štirivaljnih agregatov se bo brez večjih sprememb iz novega A4 preselila v Q5, pod pokrov motorja pa bi lahko zašel novi šestvaljni bencinski agregat, plod skupnega razvoja s Porschejem.

Inženirji bodo lahko s pomočjo nove arhitekture skrajšali sprednji previs in podaljšali medosno razdaljo, zato bo potniška kabina, kljub enakim zunanjim dimenzijam, postala bistveno prostornejša. Največji prirastek bo opazen na zadnjih sedežih. V notranjosti bomo lahko videli številne podobnosti z modelom A4, med njimi bo tudi novi grafični procesor Nvidia v osrednji enoti na armaturni plošči in Audijev virtualni kokpit z veliko instrumentalno ploščo.

Medtem ko je Mercedes-Benz že napovedal prihod športne različice AMG modela GLC, bo Audi udaril nazaj v isti meri. Prisilno polnjeni šestvaljni bencinski agregat twin-turbo bo imel vsaj 500 ”konjskih moči” in bo po zadnjih indicih za pospeševanje od od 0-100 km/h potreboval okoli 4,5 sekund. Poleg športnega vzmetenja in agresivnejšega zunanjega videza bo prilagojen še menjalnik. Poleg SQ5 bo paleto vozil Audi dopolnil še s športno dizelsko različico.

Nemški proizvajalec vozil bo novo generacijo razkril proti koncu leta, najverjetneje na avtomobilskem salonu v Parizu.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Autocar.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Nova generacija Audija Q5 bo bistveno lažja"


Blinder
8 leta 3 meseci nazaj

A ni tako da kupci teh velikih avtov hocejo cimvecjo maso zato da so bolj ‘varni’?

 
Zlati Rolls Royce
Jaguarjeva mačka F-Type bo dobila še več moči