Novice

Nova litij-kisikova baterija bi lahko spremenila razvoj električnih vozil

Britanski znanstveniki so ustvarili novo litij-kisikovo baterijo, ki bi lahko sčasoma zamenjala obstoječo litij-ionsko baterijo. Električna vozila bi z novo baterijo med polnjenji prevozila bistveno več kilometrov.

Raziskovalci na Univerzi Cambridge so naznanili, da so ustvarili prototip litij-kisikove baterije. Z novo baterijo bi lahko odpravili številne ovire, ki pestijo razvoj te tehnologije, med njimi bi največ pridobili na moči, ceni in velikosti.

Znanstveniki pravijo, da je energijska gostota (merilo shranjene energije za dano maso) v litij-kisikovih baterijah, oziroma poimenovanih drugače ”zračnih baterijah”, lahko do desetkrat višje kot pri najbolj znanih litij-ionskih baterijah, s čimer se približujejo učinkovitosti motorjev z notranjim zgorevanjem. S tem bi lahko električnim vozilom omogočili, da prepotujejo več sto kilometrov med polnjenji. Znanstveniki obenem trdijo, da je nova tehnologija za petino cenejša in lažja od običajnih baterij, oba faktorja pa sta dva izmed najbolj pomembnih pri razvoju električnih vozil.

Profesorica za materiale in kemijo na Univerzi Cambridge, Clare Grey, je vodila raziskavo in projekt poimenovala ”Korak naprej k praktičnosti baterij, čeprav s številnimi ovirami v prihodnosti.” Razvoj litij-kisikovih baterij bi se lahko vlekel še celo desetletje, preden bodo pripravljene na masovno uporabo,” je dejala Greyeva.

V nasprotju z drugimi raziskavami litij-kisikovih baterij, je Univerza Cambridge za svoj prototip uporabila litijev hidroksid (namesto litijevega peroksida), elektrodo pa sestavljajo plasti grafena, ki je oblika ogljika. Rezultat je bolj stabilna in učinkovita baterija, ki je lahko napoljnjena več kot dva tisočkrat in dosega približno stopnjo učinkovitosti 93 odstotkov.

Prodaja električnih vozil z nameščenimi litij-ionskimi baterijami je počasna, predvsem zaradi visoke cene in relativno majhnega dosega, nova baterija pa bi lahko v prihodnosti stvari obrnila na glavo.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Nova litij-kisikova baterija bi lahko spremenila razvoj električnih vozil"


Bucko99
8 leta 5 meseci nazaj

Bo naftni lobi to dopustil ? 🙂

 
ADAC kršil določila varovanja osebnih podatkov
Volvo bo v Los Angeles pripeljal koncept Time Machine