Novice

Nova Opel Astra GTC – Pozornost vzbujajoč dizajn, ultimativna dinamika

Dinamična oblika nove Astre GTC z natančnimi poudarki in dramatičnimi proporci je končni izraz Oplovega oblikovalskega jezika.

V vožnji bodo vse Astre GTC deležne prednosti premijske vpetja koles spredaj HiPerStrut – vzmetne noge izjemnih zmogljivosti, ki se idealno sklada z domiselnim Oplovim patentom, Wattsovo povezavo podvozja zadaj, za zagotavljanje izjemne stabilnosti in ostro natančnega vodenja. Med ostale inovacije Astre GTC sodijo sistemi podpore in pomoči vozniku v vožnji, delujoči na osnovi drugega rodu Opel Eye, kamere na sprednjem delu z razširjeno funkcionalnostjo in novim, četrtim rodom bi-ksenonskih sprednjih luči (AFL+).

Drugače, kot številne trivratne različice obstoječih kompaktnih kombilimuzin, je GTC samosvoj model Oplove ponudbe. Je ultimativna Astra, tako po dizajnu, kot vozni dinamiki. Z ostalimi člani Astrine družine si ne deli nobenega dela zunanjosti, razen ohišja zunanjih vzvratnih ogledal in radijske antene. Tudi šest, od sedmih platišč, velikosti od 17 do 20 palcev, je namenjenih izključno GTC. Prav tako ekskluzivno za Astro GTC je panoramsko sprednje steklo.

Za izjemne rešitve, ki so bile uspešno prvič uporabljene leta 2006 pri prejšnjem rodu Astre GTC, so Oplovi in General Motorsovi inženirji med razvojem prijavili 11 patentov. Veliko panoramsko vetrobransko steklo se odločno razteza od pokrova motorja, v streho, vse tja do B stebričkov strehe. Brez prečnih elementov, ki bi zastirali pogled, zagotavlja vozniku in potnikom enkratno doživetje v vožnji in popolnoma nov občutek prostornosti ter preglednosti, s skoraj neomejen vidnim poljem, ki ga gre primerjati s pogledom iz kokpita reaktivnega letala.

Maksimalna čustvenost izražena z le tremi čistimi oblikovnimi potezami

»Želeli smo, da bi Astra GTC bila ultimativni izraz Oplovega oblikovalskega jezika umetnosti kiparjenja združenega z nemško natančnostjo in bi ob tem izpostavila našo strast do avtomobilov,« pravi Mark Adams, podpredsednik Opla zadolžen za dizajn. »A kakor koli že, nismo hoteli, da bi čustva zasenčila uporabnost, za to je Astra GTC domiseln in dostopen sanjski avtomobil.«

S strani so oblikovalci, z najmanj možnih potez kar se da, izpostavili dramatičnost oblike. Le tri osnovne črte ustvarijo napeto in klesano obliko Astre GTC. Oblikovni rez se na sprednjem delu vrat spusti navzdol in poteka do zadnjega blatnika, s čimer daje bočnemu delu posebno energijo. Na prepoznaven Oplov način je usmerjena enako kot pri Insigniji. Druga oblikovna črta poteka proti zadnjemu delu v višini kljuk vrat. Izpostavlja dramatično podobo GTC in razdeli bok na dva dela ter tako poudari širino, svojevrstnih avtomobilskih ramen. Tretja črta sledi čisti, športni silhueti strehe. Obrobljena je z elementom iz kroma, kar poudarja obliko bočnih oken in usmerja pogled v odločno integriran spojler.

Čiste poteze sprednjega dela združujejo tipično Oplove oblikovne gube, ki jih poudarjajo sorazmerno tanke sprednje luči, z obliko orlovih oči, delno obrobljene z dnevnimi svetili v obliki krila. Med njima se razteza prečni kromiran element, z rafiniranim Oplovim logom, ki razdeli trapezoidno masko motorja na dva dela. Njen spodnji del preveva duh dirkalnika, kar dodatno krepi športni značaj.

Najbolj dramatičen del zunanjosti Astre GTC je v višini spodnjega dela stekel. Dizajn velikih zmogljivosti zagotavlja avtomobilu izjeme proporce in podobo avtomobila vrhunskih voznih zmogljivosti, z veliko širino spodnjega dela. Oblikovne črta se z zadnjega stebrička strehe zlijejo v zadnji del in zaokrožijo v spojler, ki je domiselno integriran v podaljšek strehe. Svetila LED, ki so na voljo kot dodatek, dodatno poudarjajo obliko raztegnjenega krila zadnjih luči.

Natančno vodenje skozi zavoje z visokotehnološkim vpetjem sprednjih koles

Glavnina razvoja GTC je bila osredotočena na uporabo dveh HiPerStrut – vzmetnih nog, saj je prva Astra s tovrstnim podvozjem. Obstoječi vzmetni nogi HiPerStrut, ki sta doslej bili namenjeni le Insigniji OPC, z največjo močjo motorja 239 kW (325 KM), je bilo potrebno prilagoditvi točkam vpetja v Astri. Ob tem je bilo potrebno zmanjšati naklonski kot premega sornika za 44 odstotkov in skrajšati vreteno za 46 odstotkov, v primerjavi z obstoječo vzmetno nogo MacPherson. To preprečuje vpliv prenosa motornega navora, kar je zelo moteče, pri številnih zmogljivih avtomobilih s prednjim pogonom. Tako je voznikom zagotovljeno, da v največji meri izrabijo velike zmogljivosti motorjev GTC, brez motečih vplivov na vodenje avtomobila.

Z uporabo vzmetne noge HiPerStrut se je zmanjšal tudi kot spreminjanja previsa sprednjih koles ob vožnji GTC skozi zavoj, s čemer se izboljšuje oprijem koles s podlago. Sočasno se je z zmanjšanjem trenja med elementi volana izboljšal občutek ob držanju in obračanju volana. Spreminjanje geometrije vzmetne noge HiPerStrut ob tem omogoča uporabo tudi 20-palčnih koles.

V primerjavi s petvratno Astro je GTC za 15 mm nižja. Ob tem se je zaradi posebne izvedbe podvozja zadaj, medosna razdalja podaljšala za 10 mm, z 2685 mm na 2695 mm. Širša sta tudi oba koloteka. Sprednji meri 1584 mm (+40 mm), zadnji 1588 mm (+30 mm).

Sestavljena ročica/Wattova povezava na podvozju zadaj veča prečno stabilnost

Tudi vpetje zadnjih koles s poltogo premo, z Wattovo povezavo je bilo prav tako spremenjeno, oziroma prilagojeno. Spremenjeno je podajanje elementov, torej zvečana trdnost, drugačna je tudi višina osi nihanja. Vpetje ima številne prednosti v primerjavi s sodobnimi veččlenkastimi premami, med ostalim kompaktnost, veliko obstojnost previsa kolesa in zmanjšanje trenja med elementi vzmetenja. Wattova povezava zagotavlja sočasno tudi izjemno prečno stabilnost v vseh razmerah.

Wattova povezava je preko majhnega prečnega elementa vpeta na spodnji del karoserije tik za središčnico, ki poteka skozi središče zadnjih koles. S premo je povezana z majhnim vzvodom, ki povezuje drugi krak povezave.

Ob vožnji naravnost zagotavlja izjemno stabilnost, v zavojih pa odločno zmanjšuje podajanje v stran, kot to zmorejo sodobne veččlenkaste preme. Oplovi inženirji zagotavljajo, da zmore Wattova povezava izničiti 80 odstotkov prečne obremenitve zadnje preme. Ob vsem omogoča uporabo mehkejših puš, saj niso obremenjene s spreminjanjem stekanja zadnjih koles, kar veča stopnjo udobja med vožnjo.

Podvozje Astre GTC je bilo zasnovano za integracijo Oplovega inteligentnega, popolno prilagodljivega sistema nadzora vzmetenja FlexRide. Ta plemeniti stabilnost v vožnji z izjemnostjo v zavojih in večjo odzivnostjo volana. Sistem se samodejno prilagaja razmeram na cesti, hitrosti v zavoju, odklonom vozila in individualnem slogu vožnje. Boljša lega na cesti in večja uravnovešenost vozila vsekakor večata varnost vožnje v nevarnih razmerah. Ob vsem ponuja FlexRide tri različne nastavitve, saj omogoča spreminjanje značaja vozila, s preprostim pritiskom na stikalo. Kadarkoli je mogoče izbirati med uravnovešenim programom delovanja Standard, udobju zapisanem Tour in aktivno športnem Sport.

Neposrednost volana veča odzivnost in zaupljivost

Natančnost, odzivnost in velika stopnja zaupanja, so bili poglavitni cilji prilagoditve delovanja volana za GTC. Izziv je predstavljalo ohranitev lahkotnosti pri majhnih hitrostih in zahtevana večja moč obračanja pri večjih hitrostih. Astra GTC ima volan z zobato letvijo in hitrosti prilagodljiv sistem podpore delovanja s servoojačevalnikom. Ker se želi vozniku zagotoviti več povratnih informacij, je električni motor servoojačevalnika vgrajen neposredno na krmilno gonilo. Pri izhodiščni različici je električni motor servoojačevalnika vgrajen na volanski drog.

Ključne prednosti uporabe električnega servoojačevalnika volana (EPS) so splošno znane. Pri majhni hitrosti vožnje je stopnja pomoči velika in tako odločno zmanjša potrebno moč za vrtenje volana. Pri velikih hitrostih je podpora samodejno zmanjšana in tako zagotavlja zelo neposreden občutek na volanu. Druga velika prednost je ta, da ni energetsko potratna ne glede na hitrost vožnje, kot je potraten pogon črpalke hidravličnega sistema, kar se pokaže tudi pri manjši porabi goriva.

Kompakten športni avtomobil z veliko gospodarnostjo

Pri Astri GTC je mogoče izbirati med štirimi motorji, tremi bencinskimi in enim turbo dizelskim, z največjimi močmi od 88 kW (120 KM) do 132 kW (180 KM). Na začetku leta 2012 bo ponudbo obogatil novi motor 1.7 CDTI (81 kW/110 KM in 96 kW/130 KM), s serijsko vgrajeno tehnologijo Start/Stop. V letu 2012 bo ponudbo dopolnila zmogljiva različica OPC.

Največja moč posodobljenega motorja 2.0 CDTI, s skupnim vodom za gorivo, je bila povečana na 121 kW (165 KM). Motor ima v izpušni sistem vstavljen filter trdnih delcev. Namenjen mu je ročni šeststopenjski menjalnik. Oplova nova tehnologija Start/Stop, ki zmanjšuje porabo goriva v urbanih okoljih, kjer je značilna vožnja s številnimi ustavljanji, je del serijske opreme. Motor 2.0 CDTI združuje izjemne zmogljivosti, z veliko učinkovitostjo. Zahvaljujoč funkciji »overboost« doseže največji navor 380 Nm in omogoča Astri GTC pospešek od nič do 100 km/h v 8,9 sekunde. Njena največja hitrost znaša 210 km/h. Kombinirana poraba goriva ne presega 4,8 litra dizelskega goriva na 100 km, povprečni izpust CO2 znaša 127 g/km. S polno 56-litrsko posodo za gorivo znaša doseg Astre GTC 2.0 CDTI več kot 1100 km.

Sistem Start/Stop je serijski tudi pri 1,4-litrskem motorju s turbinskim polnilnikom, ki je na voljo z dvema zmogljivostnima stopnjama, 88 kW (120 KM) in 103 kW (140 KM). Obema je namenjen šeststopenjski ročni menjalnik. Motor doseže največji navor 200 Nm, z njim Astra GTC porabi v povprečju 5,9 litrov na 100 kilometrov (139 g CO2/km). Bencinsko ponudbo zaokroža trenutno 1,6-litrski motor s turbinskim polnilnikom, z največjo močjo 132 kW/180 KM. Z ročnim šeststopenjskim menjalnikom zagotavlja največjo hitrost 220 km/h.

Vsem motorjem je serijsko namenjen šeststopenjski ročni menjalnik. Šeststopenjski samodejni menjalnik bo kmalu po začetku leta 2012 na voljo za 1,4-litrski bencinski motor in turbo dizelski motor s skupnim vodom za gorivo 2.0 CDTI.

Nova Opel Eye sprednja kamera utrjuje Oplov vodilni položaj

Nova Astra GTC se uvršča v prvo ligo kompaktnih coupéjev tudi s sistemi pomoči in podpore vozniku v vožnji. Druga generacija Opel-Eye kamere spredaj, je učinkovitejša z izboljšanimi in razširjenimi funkcijami in ima za različice Enjoy in Sport ključno vlogo za večjo pomoč vozniku. Sistem prepoznavanja prometnih znakov (TSR – Traffic Sign Recognition) zmore prepoznati več prometnih znakov v uporabi v EU kot doslej. Prepoznati tudi pravokotne znake za avtoceste in za območja omejenega prometa, kakor tudi dopolnilne table znakov omejitve hitrosti. Poleg že znanega sistema opozarjanja na vožnjo po in preko vzdolžnih prometnih oznakah na cestišču (LDW – Lane Departure Warning), podpira sedaj kamera tudi novo funkcijo vizualnega opozorila za nepravilno varnostno razdaljo do spredaj vozečega vozila (FDI – Following Distance Indication).

Na Astro GTC je nameščena nova, četrta generacija luči Bi-Xenon Advanced Forward Lighting (AFL+). Kot dopolnitev devetih funkcij AFL+, med katere sodi tudi samodejno ugašanje nezasenčenih luči, ob zaznavi drugega vozila, sistem Intelligent Light Ranging (ILR), ki uporablja kamero sistema Opel Eye, izmeri razdaljo do vozila spredaj in glede na njo, samodejno prilagodi višino svetlobnega snopa. To zagotavlja nenehno samodejno optimizacijo osvetlitve, brez zaslepitve drugih udeležencev v prometu. S temi desetimi funkcijami ima Astra GTC najboljši sistem luči v segmentu.

Atlet velike uporabne vrednosti

V primerjavi s tekmeci, kupejevska zasnova Astre GTC ne zmanjšuje uporabnosti. Tako se ne postavlja le s prostorno notranjostjo za pet oseb, marveč se njen prtljažnik lahko prilagodljivo poveča od osnovnih 370 litrov, do posebej prepričljivih 1235 litrov, kar je za več kot 200 litrov več, v primerjavi s tekmeci. Prostora za hrambo različnih predmetov v potniškem prostoru je za 50 odstotkov več, kot pri prejšnjemu rodu GTC. Temu še posebej botruje električna ročna zavora, s katero se je sprostilo veliko prostora na podaljšku sredinske konzole med sedežema spredaj. Prav tam, kjer je prostor za hrambo najlažje dosegljiv.

Zasnova notranjosti Astre GTC združuje klesane površine in dinamične oblikovne črte. Vpadljiv športni značaj izpostavljajo nove prevleke, z novimi barvami in dekorativnimi elementi, tako pri stopnji opremljenosti Enjoy, kot Sport. Serijski, športni volanski obroč, s posebej dobrim oprijemom, prav tako izpostavlja vznemirljiv dinamičen značaj GTC.

Glede na to, da imata sprednja sedeža Astre GTC največji pomik v različne smeri v segmentu, omogočata pravšnjo nastavitev za najširši krog voznikov. Ergonomično zasnovana sedeža ponujata nastavitev v osmih smereh, v štirih smereh v višini križa in podaljšano, prilagodljivo podporo zgornjega dela nog. Sedeža sta pridobila certifikat neodvisnih strokovnjakov za zdravje hrbta, organizacije ARG (Aktion Gesunder Rücken).

Vir:GM

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fiat Ducato Panorama z dvema novima motorjema
Porsche za svoj novi 911 izbral večkrat nagrajeno pnevmatiko Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2