Novice

Novi Dacia Duster tekmecem kaže zobe in dolg seznam praktičnih dodatkov

Od leta 2010 do danes je Duster doživel številne spremembe. Zdi pa se, da prinaša prihod tretje generacije konkreten preskok naprej.

Dacia v zadnjih letih prodajno blesti, saj imajo kar dva modela med najbolj prodajanimi v Evropi. S prihodom tretje generacije Dusterja, ki deluje sveže in prinaša precej novosti, pa bi se lahko prodajnim uspehom Sandera hitro pridružil še ta srednjeveliki športni terenec.

»Bolj Duster kot kadarkoli prej«

S tem sloganom so novinca pospremili na pot tržniki znamke. Duster, ki na svoj način uteleša vse najpomembnejše vrednoteAll-New Dacia Duster - Accessories (9) Dacie, ima za sabo že bogato zgodovino in številna priznanja – nenazadnje v številu izdelanih enot, ki presega 2,2 milijona. Duster ostaja preprost športni terenec, a bo po novem na voljo tudi z bogatejšimi paketi opreme in dodatki, ki jih doslej pri Dacii še nismo videli.

Oblikovalci so se pri tretji izdaji Dusterja močno opirali na koncept Bigster. Pravzaprav gre za zelo podobno pomanjšano različico koncepta, kar obenem pomeni, da bo tudi serijski Bigster zelo podoben konceptu in hkrati povečana različica Dusterja. V prvi vrsti deluje Duster zdaj bistveno bolj robusten – plastične zaščitne obrobe blatnikov in zaščita na obeh odbijačih kar vabijo na avanturo. Sprednji žarometi imajo nov svetlobni podpis v obliki črke ipsilon, zadnje vratne kljuke pa so integirane v stebriček C.

Dimenzijsko ostaja zvest predhodniku

V dolžino meri 4.343 milimetrov, kar je zelo podobno meram predhodnika. Toda to ne pomeni, da ostaja Duster s tehničnega vidika enak predhodniku. Nasprotno, preselil se je namreč na najnovejšo koncernsko arhitekturo CMF-B. Posledično se je, kljub podobnim All-New Dacia Duster Hybrid Journey (35)dimenzijam, osnovni prtljažni prostor povečal za šest odstotkov na 472 litrov. Tudi potniki na zadnji klopi bodo imeli več prostora za kolena, dinamična nosilnost strehe pa se je povečala na 80 kilogramov.

V notranjosti je vse še vedno podrejeno uporabni preprostosti in učinkovitosti. Trda plastika je glavni material, a naj bi preživela še tako zahtevno uporabo.

Morda komu ne bo všeč videz plastike, a so si oblikovalci zamislili potniško kabino, ki naj bi bila vzdržljiva in dolgotrajna, torej bistveno bolj odporna na udarce in neobčutljiva na praske. To pa ne pomeni, da ni hkrati v koraku z zahtevami sodobnih uporabnikov. Na armaturni plošči je vgrajen 7-palčni ali 10,1-palčni zaslon na dotik. Na seznamu opreme so tudi štirje osvetljeni priključki USB, možnost brezžičnega polnjenja telefona, zvočni sistem s 6 zvočniki in brezžična povezava s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay. Klimatsko napravo se bo še naprej upravljajo preko fizičnih stikal, prav tako so na volanu nameščena klasična fizična stikala. Kot smo že navajeni pri Dacii, je tudi pri Dusterju vgrajeno namensko držalo za pametni telefon.

Se spomnite dodatnega spalnega paketa pri Joggerju? Na voljo je tudi v Dusterju, ki se lahko, enako kot enoprostorski Jogger, v pičlih dveh minutah spremeni v avtodom. Poleg tega so mu namenili res dolg seznam praktičnih dodatkov, ki si jih med drugim lahko ogledate v obsežni galeriji fotografij. V potniški kabini pa so inženirji iznašli priročen sistem za pritrjevanje »YouClip«, ki olajša namestitev številnih drobnih pripomočkov, kot so odlagalni žep, držalo za pametni telefon z indukcijskim polnilnikom ali pripomoček »3-v-1« (združuje držalo za skodelico, kljuko za torbo in prenosno svetilko).

Brez dizla, naprej samo z bencinom

Priljubljeni 1,5-litrski dizelski motor se umika iz ponudbe. Nadomestil ga bo trivaljni 1,2-litrski blagohibridni bencinski motor sAll-New Dacia Duster Extreme (46) 96 kilovati, ki bo na voljo tudi s štirikolesnim pogonom in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Romuni pravijo, da blagohibridni dodatek zmanjša porabo za 10 odstotkov, obenem pa se je povečala zmogljivost motorja v primerjavi z enakim ne-elektrificiranim motorjem.

Del motorne palete bo še pogonski sklop ECO-G, ki bo poleg bencina lahko deloval tudi na tekoči zemeljski plin; 50-litrskemu bencinskemu rezervoarju se bo pridružil še 50-litrski rezervoar za LPG, ki bo nameščen pod zadnjo sedežno klopjo.

Najpomembnejša novost pri motorni paleti je prihod hibridnega motorja. Gre za enak motor kot pri Joggerju: 1,6-litrskemu atmosferskemu štirivaljniku z 8 ventili na pomoč priskoči 230-voltna Hitachijeva baterija s kapaciteto 1,2 kWh in dva elektromotorja, pri čemer eden skrbi za pogon, medtem ko ima drugi vlogo visokonapetostnega zaganjalnika oziroma generatorja. Za prenos moči skrbi precej zanimiv štiristopenjski sekvenčni menjalnik brez sklopke (Multi Mode) s štirimi prestavami za bencinski motor in dvema prestavama za električni motor (skupaj 15 različnih prestavnih razmerij).

Na dan proizvedejo 1.000 Dusterjev

Duster ostaja eden ključnih znamkinih modelov, ki bo z 217-milimetrsko oddaljenostjo od tal nagovarjal še širši krog kupcev. Da se ne boji zahtevnejših terenov, potrjujejo pri proizvajalcu s podrobnejšimi podatki: vstopni kot vozila znaša 31 stopinj, izstopni pa 36 stopinj. Za terensko vožnjo bo imel na voljo še nadzor hitrosti pri spuščanju in vozne profile Mud/Sand in Off-Road.

Duster bo iz romunske tovarne Pitești zapeljal prihodnje leto.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Dacia.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Novi Dacia Duster tekmecem kaže zobe in dolg seznam praktičnih dodatkov"


vojkostar
7 meseci 20 dni nazaj

Imamo doma trenutno dacio 1.5 dci dost vredu avto, edino 5. in 6. prestava bi lahko bile malnekost daljše, kar se pa nove dacie tiče….škoda ni notri vsaj 1.6 dci z 130 km, izginili pa so tudi gumbi za klimo, če kopirajo VW si delajo medvedjo uslugo, kako boš z mrzlimi blatnimi rokam bo zaslonu iskal gretje….

7 meseci 24 dni nazaj

Dobro se prodaja zaradi cene, nov model pa bo predrag, brez dizla.. tako da

tha_man
7 meseci 27 dni nazaj

Zunanjost je vrhunska in tud znotraj zgleda presenetljivo kul. Končno več prostora za kolena zadaj, predhodnik je bil relativno utesnjen za svojo velikost. Upam da bo notranojst v živo manj cheap kot je bila na mestih predhodnikova in da bo nova platforma pomagala pri vožnji skozi ovinke. Škoda le, da ni več 1.3 litrskega štirivaljnika.

Ivan36
7 meseci 27 dni nazaj

Alora a sedeže so končno le zamenjali? So bili vedno za 0!

frgo
7 meseci 27 dni nazaj

hudo, ampak komplicirana bio-eko motorizacija zna terjat svoj davek pri prodaji in kasneje

 
Stellantis: Imamo načrt, če rezultati volitev upočasnijo prihod električnih vozil
Nio sklenil posel z “veliko ribo”, baterije bo menjal tudi Geely