Novice

Nio sklenil posel z “veliko ribo”, baterije bo menjal tudi Geely

Točno pred tednom dni je Nio potrdil sodelovanje s podjetjem Changan, a povezovanja med kitajskimi proizvajalci še ni konec. Zdaj so si roke podali in uradno potrdili sodelovanje tudi z velikanom Geely, ki sicer že ima nekaj modelov z možnostjo zamenjave baterijskega paketa.

Poteza bi lahko precej spremenila svet električnih vozil, saj je Geely eden največjih kitajskih avtomobilskih proizvajalcev in eden najbolj prodornih proizvajalcev električnih vozil na svetu. Strateško sodelovanje so podpisali v mestu Hangčou, ki leži v provinci Zhejiang in kjer ima sedež Geely. Skupaj želijo pospešiti sprejemanje enotnih standardov, razširiti ekosistem za zamenjavo baterij ter izboljšati izkušnjo polnjenja za uporabnike električnih vozil.

Ključna je tehnologija zamenjave baterij

Čeprav sta se obe podjetji zavezali, da bosta sodelovali pri številnih projektih, pa je ključno področje razvoj sistema za hitro ter enostavno menjavo avtomobilskih baterijskih paketov v električnih avtomobilih. V prvi vrsti želita standardizirati sistem menjave baterij in poskrbeti, da bo sistem deloval na široki paleti modelov, ne glede na področje.

Skupaj bodo gradili omrežje postaj za menjavo baterij, ki si jih bodo lastniki obeh znamk lahko tudi delili. Posledično bo vsak proizvajalec razvijal modele v takšni smeri, da bodo primerni za menjavo baterij in s tem razširil svoje možnosti na konkurenčnem trgu. Zadnja ključna točka sodelovanja je razvoj tehnologije, ki bo še izboljšala varnost in učinkovitost menjave baterije na namenskih postajah. Menjava praznega baterijskega paketa s polnim bo postala hitrejša.

Geely ni novinec na tem področju

arenaev_005
Livan 7 je model, kjer je možno na namenski postaji zamenjati baterijski paket in obenem najcenejši model na svetu z vgrajenim sistemom Lidar.

Geely je, poleg BYD, najbolj znano ime kitajske avtomobilske industrije. V njihovem lastništvu so Zeekr, Lynk & Co, Volvo, Polestar, Lotus, Geely in druge manj znane avtomobilske znamke. V prvih desetih mesecih leta je skupina Geely prodala več kot milijon vozil in ima na kitajskem avtomobilskem trgu 6,4-odstotni tržni delež. V segmentu električnih vozil so prodali 346.464 električni vozil, kar je bilo dovolj za 5,8-odstotni tržni delež.

A sistem menjave baterijskih paketov za Geely ni nov. Znamka Cao Cao je namenjena prevozom, podobno kot Uber, in uporablja električne modele, kjer je možno prazen baterijski paket zamenjati s polnim. Geely ima v lasti tudi znamko Livan, kjer pa aktivno prodajajo modele z možnostjo zamenjave baterijskega paketa. Livan 7 je najcenejši model na trgu, pri katerem je možno na namenski postaji zamenjati baterijski paket, ter globalno gledano najcenejši električni model z vgrajenim sistemom Lidar.

Avtomobilizem.com (Vir: Gelly. Foto: Nio, Geely)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Dacia Duster tekmecem kaže zobe in dolg seznam praktičnih dodatkov
Kitajski Great Wall se širi k našim sosedom