Novice

Novi Ford GT je ukradel šov v Detroitu

Honda je s predstavitvijo nove generacije Acure NSX dodobra zatresla prizorišče avto salona v Detroitu, a je japonsko veselje pokvarila predstavitev novega Forda GT, ki je v trenutku postal zvezda salona.

Ford GT je zbrano sedmo silo prevzel tudi zato, ker je prišel popolnoma nepričakovano in nenapovedano, medtem ko je Acura NSX v ‘zraku’ že zadnja tri leta, njen prihod pa so napovedovale številne skice in koncepti. Ford bo med drugim tudi poskrbel, da bo GT na ceste zapeljal leta 2016, ravno ob obletnici trojne zmage legendarnega Forda GT40 na 24-urni dirki Le Mans. Novi GT predstavlja nov rod športnih vozil, ki jih bo Ford predstavil do leta 2020. Ob bok se mu bodo postavili tudi novi Focus RS, F150 Raptor in Shelby GT350.

Pod motornim pokrovom novega GT-ja se bo skrival šestvaljni EcoBoost bencinski agregat s preko 600 ‘konjskimi močmi’. Žal natančnejših uradnih motornih podatkov pri modrem ovalu še ne želijo razkriti, a bodo ob neučakani javnosti morali slej kot prej razkriti pomembna dejstva.

Karoserija je narejena skoraj izključno iz karbonskih vlaken in lahkega aluminija, s čimer so poskrbeli za nizko težo, ki jo dopolnjujejo odlične vozne lastnosti in varčnost. Pri Fordu trdijo, da bodo ponudili najboljše razmerje med težo in močjo med vsemi športnimi vozili. Tehnologija, vgrajena v model GT, pa bo sčasoma prešla tudi na nižje pozicionirane modele.

Sredinsko postavljeni 3,5-litrski šestvaljnik poganja zadnji par koles, na katerih so nataknjene 21-palčne Michelin Pilot Super Cup pnevmatike, za boljši oprijem pa je tukaj nameščen še premični zadnji usmerjevalnik zraka. Vertikalno dvigajoča vrata svoj dizajn povzemajo po legendarnem GT40 iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Moderna notranjost se prepleta s športnim videzom, ki ga podkrepijo fiksni školjkasti sedeži in usnjeni volan z obvolanskimi ročicami po vzoru Formule 1. Ford se je s funkcionalnostjo volana oddaljil od italijanskega rivala ter odstranil številna stikala, da bi ohranil neoviran dostop do prestavnih ročic.

Številni majhni detajli sporočajo, da bo Ford GT pravo tehnološko čudo, ki bo zlahka dosegalo hitrosti preko 300 km/h. Američani so dolgo časa izpopolnjevali aerodinamičnost karoserije, celo na zavore so dodali elemente, ki poskrbijo za boljšo aerodinamiko pri višjih hitrostih. Vsak karoserijski del pripomore k boljšemu pretoku zraka, zato naj bi bila vožnja pri višjih hitrostih mirna in stabilna.

Ford bo z izdelavo športnika pričel leta 2016, na ceste pa naj bi zapeljal proti koncu leta 2016. Nič uradnega ni bilo rečene glede cene, a bo – sodeč po videnem – verjetno presegla 150.000 ameriških dolarjev.

Avtomobilizem.com (Vir: Carmagazine. Foto: Ford)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vrača se legendarna Acura NSX
Novi različici razreda C