Novice

Novi Nissan X-Trail

Močen, sodoben in opremljen z množico tehnologij – novi Nissan X-Trail se svetovni javnosti prvič predstavlja na avtomobilskem sejmu Frankfurt 2013. Model temelji na Nissanovi priznani zgodovini vozil s štirikolesnim pogonom, a mu je dodano vrhunsko strokovno znanje na svetu o športnih terencih. Novi X-Trail tako na nov način definira segment kompaktnih terencev.

Različica za ZDA z imenom Nissan Rogue bo danes doživela svojo svetovno premiero. Kot globalni izdelek z visokimi številkami proizvedenih enot, izdelan na osnovi nove, v sodelovanju podjetij Nissan/Renault razvite arhitekture platforme z imenom “Common Module Family” (CMF), je predvideno, da bo na voljo v 190-ih državah po vsem svetu.

Sočasno z izboljšanimi terenskimi zmogljivostmi predhodnika novi X-Trail črpa navdih iz Nissanovih vodilnih športnih terencev na trgu – modelov Qashqai, Juke in Murano – in ustvarja vrhunsko in izjemno zmogljivo sodobno družinsko vozilo za vse razmere.

Novi X-Trail je prav tako močan in izpopolnjen kot model prejšnje generacije, vendar ima opaznejši slog športnega terenca in manjšo porabo, vznemirljiv dizajn, inovativno tehnologijo ter izjemno udobje, ki postavljajo nove standarde na neverjetno tekmovalnem trgu terencev segmenta C.

X-Trail je izjemno pomemben avtomobil za Nissan. Izdelovali ga bodo na devetih različnih proizvodnih lokacijah po vsem svetu za široko paleto različnih trgov. Danes bodo predstavljene tudi druge različice za trg. Po svetovni predstavitvi bo prodaja novega X-Traila stekla v prvem četrtletju leta 2014, svetovna prodaja pa se bo začela julija 2014. Gledano v svetovnem merilu je bil njegov predhodnik eno izmed najbolje prodajanih vozil te avtomobilske znamke in od nove različice se pričakuje, da bo znatno prispevala k polletnemu poslovnemu načrtu Nissan Power 88, ki zajema finančna leta 2011–2016.

Podrobno o novem modelu X-Trail

Dizajn
Navodila oblikovalcem za novi X-Trail so bila, da naj združijo gladke in elegantne linije sodobnega športnega terenca s privlačno robustnostjo tipičnega terenca. Namesto grobih, kvadratnih linij prejšnje generacije ima novi X-Trail vrhunski in dinamičen zunanji videz.

Natančno oblikovane močne linije ustvarjajo prepoznavno silhueto, ki jo uokvirjajo elegantne krivine in visoki loki blatniških košev ter ima številne značilno Nissanove poudarke, kot so zadnje luči v obliki bumeranga, strukturirani žarometi z dnevnimi lučmi z LED-diodami in značilna oblika D-stebrička. Žarometi z LED-diodami – za dolgi in kratki snop – so standardno vgrajeni v modele z višjimi razredi opreme, poleg tega pa 19-palčna lita platišča pridajo novemu modelu X-Trail mogočen videz.

V notranjosti vrhunski poudarki vključujejo krom in geometrične zaključne detajle v kovinski in svetleče lakirani črni barvi. Izbirate lahko med prefinjenim tekstilnim oblazinjenjem ali v celoti usnjenim, ki je na voljo s kontrastnimi šivi. Prostorna notranjost ima sedeže razporejene v več nivojih in možnost dveh dodatnih sedežev, da v vozilu lahko sedi kar sedem potnikov.

Praktične značilnosti vključujejo zadnja bočna vrata, ki se odpirajo skoraj do kota 90 stopinj – bistveno več, kot je običajno – in omogočajo ne le enostaven dostop, ampak tudi olajšajo nameščanje in odstranjevanje varnostnih sedežev za otroke. Udobje v srednji sedežni vrsti je bilo izboljšano z dodatnim prostorom za kolena, ustvarjenim z daljšo medosno razdaljo in novimi sprednjimi sedeži z bolje oblikovanimi hrbtnimi deli.

Sedeži v srednji sedežni vrsti so zložljivi in pomični, sedeža v tretji vrsti (če sta nameščena v vozilu) pa se poklopita naprej in zložita, da se poveča prtljažni prostor.

Priročni elementi vključujejo na primer velik predal v konzoli med sedeži. Predal sam je dovolj velik, da vanj spravite iPad ali 10-palični tablični računalnik.

Vsestranskost, prvič predstavljena pri prejšnjem modelu, gre pri novem modelu X-Trail še naprej po zaslugi pametnega in inovativnega dvojnega dna prtljažnika, ki zagotavlja prilagodljive možnosti shranjevanja predmetov. Prtljažni prostor je možno razdeliti na zgornje in spodnje območje z enostavnim gibom ene roke. V skrajnem zgornjem položaju ima plošča nosilnost do 10 kilogramov tovora, v spodnjem položaju pa 75 kilogramov. Ta rešitev za razdelitev tovora omogoča uporabnikom, da shranijo voziček in večje predmete spodaj, zgoraj pa ostane v celoti uporabna odlagalna površina za manjše in lažje predmete.

Poleg tega je bil dostop do prtljažnega prostora olajšan v največji možni meri z možnostjo daljinskega upravljanja električnih dvižnih prtljažnih vrat.

Rezultat je dinamična mešanica progresivnega dizajna zunanjosti in prostorne, funkcionalne in izjemno kakovostne notranjosti.

Tehnologija
Novi X-Trail bo ob začetku prodaje naslednje leto eden izmed najnaprednejših avtomobilov na cesti. Model X-Trail je prvo vozilo, opremljeno s popolnoma integrirano zadnjo generacijo navigacijskega sistema NissanConnect v vozilu in sistemom za informacije in zabavo. Vozniki bodo lahko uživali tudi v širokem naboru pomožnih funkcij, ki sestavljajo Nissanov sistem varnostnega ščita v modelu X-Trail.

Kot je pri Nissanu že ustaljena praksa imajo vse funkcije praktične prednosti za olajšanje življenja voznika in sopotnikov.

Novi sistem Nissan Connect je eden izmed glavnih primerov Nissanove inženirske inovativnosti. V svoji najnovejši obliki se je Nissan Connect razvil do te mere, da lahko ponudi možnost povezave s pametnimi telefoni, tako da lahko lastniki ostanejo povezani z zunanjim svetom, ne glede na to, kam jih pot zanese. Z dostopom do načrtovanega obsega aplikacij, ki zajemajo predvajanje glasbe, družabne povezave, zabavo in pomikanje prek velikega, 7-palčnega barvnega zaslona, občutljivega na dotik, je novi sistem Nissan Connect popolna rešitev za novi X-Trail.

Najnovejša generacija satelitske navigacije ima možnost povezave s storitvijo Google® in prinaša številne uporabne informacije – od vremenske napovedi do lokacij bencinskih črpalk, hotelov, restavracij in številnih drugih interesnih točk. Vedno priljubljena funkcija “pošlji v avto” (send-to-car) pa voznikom omogoča načrtovanje poti doma in nato pošiljanje podatkov sistemu NissanConnect v avtomobilu zgolj s klikom na gumb. Sistem vključuje Bluetooth povezavo za pretakanje zvoka in povezavo z mobilnimi telefoni kot tudi vtičnico Aux-in in USB-reže.

Poleg vgrajenega sistema za prenosne telefone sistem vključuje tudi možnost povezave Bluetooth za pretakanje zvoka. Vozniku je na voljo eden izmed najnaprednejših prikazovalnikov doslej s 5-palčnim barvnim zaslonom, izdelanim po tehnologiji TFT, ki vključuje nič manj kot 12 grafičnih zaslonov, dostopnih z vrtenjem. Ti nudijo nasvete in opozorila, ki zajemajo na primer povprečne in dejanske hitrosti, navodila navigacije korak za korakom, avdio vsebine, prepoznavanje prometnih znakov, nasvete za okolju prijazno vožnjo in nastavitve razporeditve navora v načinu štirikolesnega pogona.

Podvozje
Za vzdrževanje vrhunskih standardov tega razreda vozil, ki jih je postavil model prejšnje generacije, ima novi X-Trail Nissanov napredni elektronski sistem štirikolesnega pogona z imenom ALL MODE 4x4i. Sistem upravljate z vrtljivim stikalom na osrednji konzoli in nudi možnost izbire med dvokolesnim pogonom, samodejnim načinom Auto ali načinom Lock za stalni štirikolesni pogon.

Privzeto je nastavljen način Auto, v katerem sistem neprekinjeno nadzoruje odprtost lopute zraka, število vrtljajev motorja in navor, da predvidi nenadzorovano vrtenje koles in po potrebi prerazporedi navor med sprednjo in zadnjo osjo pri hitrostih do 80 km/h.

Pri hitrostih nad 80 km/h sistem reagira na nenadzorovano vrtenje koles, in sicer ponovno s prestavitvijo pogona na zadnji kolesi, da ustrezno obnovi oprijem koles. V zahtevnejših razmerah in pri nizkih hitrostih, način Lock daje novemu modelu X-Trail trajni štirikolesni pogon, vozniki pa imajo tudi možnost, da izberejo različico z izključno dvokolesnim pogonom.

Za preseganje pričakovanj voznikov kompaktnih športnih terencev so bili zasnovani štirje elektronski sistemi, da naredijo življenje z modelom X-Trail udobnejše in še bolj varno: dva sta popolni svetovni novosti, tretjo pa trenutno lahko srečate pri vrhunskem modelu Infiniti M.

Dve svetovni novosti sta sistema ARC (Active Ride Control – aktiven nadzor vožnje) in AEB (Active Engine Brake – aktivna zavora motorja). Sistem ARC nadzoruje vozno površino in zaznava neravnine, ki bi potencialno lahko vplivale na nagib karoserije avtomobila ter nato za izravnavo spremeni blaženje. Medtem pa sistem AEB nadzoruje moč in upravljanje menjalnika Xtronic in nekoliko zavre motor pri vožnji skozi ovinke ali pri upočasnjevanju do ustavitve vozila. Prednosti so krajše zavorne razdalje, več nadzora pri zaviranju in boljše občutenje zaviranja z manjšo silo pritiska na zavorni pedal.

Tretji sistem, prvič uporabljen pri vozilih višjega segmenta, je sistem ATC (Active Trace Control – aktiven nadzor poti). Z uporabo senzorjev na vozilu za nadzorovanje hitrosti, kota krmiljenja, odprtosti lopute zraka in sile zaviranja sistem ATC posamično zavre kolesa, kot je to potrebno za zmanjšanje podkrmarjenja in pomoč, da voznik usmeri vozilo po varni poti skozi ovinke. Sistem je če posebej dobrodošel na spolzkih, mokrih cestah.

In nenazadnje je X-Trail opremljen s sistemom za pomoč pri speljevanju v klanec ter naprednim sistemom za nadzor spusta po klancu.

Prenos moči
Med razvojem novega modela X-Trail je bilo zaželeno, da so cilji glede uglajenosti, prijaznosti okolju in varčnosti porabe najboljši med vozili tega razreda.

To je bilo doseženo v vseh pogledih z zmanjšanjem teže, kjerkoli je bilo to možno, kljub temu, da ima novi X-Trail večjo površino kot prejšnji model. Dvižna prtljažna vrata so na primer v večini plastična, s čimer smo prihranili sedem kilogramov.

Veliko pozornosti je bilo namenjene aerodinamiki avtomobila s skrbno oblikovanimi zunanjimi ogledali in celo spojlerju, ki pokriva izpušni del ter zadnji plošči.

Po zaslugi inženirskih inovacij bo lahko novi X-Trail vodilni v svojem razredu glede učinkovitosti motorjev, predvsem zaradi zmanjševanja prostornine. Z zmanjševanjem trenja v prenosih, ki jemlje moč pogona, nudi novi X-Trail odlične vozne zmogljivosti zadnje generacije manjših motorjev in navor kot pri večjih pogonskih agregatih ob sočasni varčnosti in majhnih količinah emisij.

Nadaljnje podrobnejše informacije o motorjih in različicah novega modela X-Trail bodo objavljene bližje datumu začetka prodaje avtomobila v Evropi naslednje leto.

Vir: Nissan

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Novi Nissan X-Trail"


x-trail
11 leta 1 mesec nazaj

na žalost je še en avto podlegel splošnim trendom in se “polepšal”
imam x-traila l.2012 ki je oglat kot mora bit terenski avto, z lučmi v strehi itd.
glede na to, da troši 7,6 do 8,1 l nafte ne vem če bi lahko ta oblika še kaj to porabo znižala

 
Mazda je zaključila medcelinsko testno vožnjo
Renault na IAA v Frankfurtu