Novice

Novi Peugeoti 108: vsak s svojim izrazom!

Po prenovi svoje ponudbe v nižjem tržnem razredu in v segmentu kompaktnih vozil Peugeot zdaj predstavlja svojega najnovejšega mestnega malčka. Novi Peugeot 108 vnaša svež veter v dinamičen tržni razred, ki je trenutno v fazi rasti.

Kompaktno zasnovan novi Peugeot 108, ki je že po naravi prilagojen mestni vožnji, se ponaša s šik in elegantnim dizajnom. Kupcu nudi možnost kreiranja vozila po meri: petvratna limuzina ali različica z zložljivo streho, tematski dodatki za individualizacijo podobe, notranji ambient, število vrat, barva karoserije … Vsak novi Peugeot 108 izraža svojstvene značajske lastnosti.

Novi Peugeot 108 se kot pravo povezljivo vozilo prelevi v zrcalo pametnega telefona svojega uporabnika po zaslugi velikega zaslona na dotik s funkcijo Mirror Screen (zrcaljenje zaslona), ki vsebuje nova protokola za povezljivost MirrorLinkTM in AppInCar. Obogaten je z opremo višjih tržnih razredov: kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, samodejna klimatska naprava, prostoročni zagon in dostop.

Talentirani in sodobni novi Peugeot 108 pa ni pozabil na osnovna načela svojega tržnega razreda. Zaradi okretnosti in kompaktnosti se lahko poigrava z mestom. Po zaslugi učinkovitih trivaljnih motorjev pa je še posebej varčen za uporabo.

Petvratna limuzina Peugeot 108 in Peugeot 108 Top ! z zložljivo streho

Najnovejše mestno vozilo znamke Peugeot je na voljo v dveh karoserijskih različicah: petvratna limuzina Peugeot 108 in izvedenka Peugeot 108 Top ! z zložljivo streho.

Tako boste na primer srečali petvratno limuzino Peugeot 108 v barvi Red Purple s tematskimi motivi v obliki diamanta, ki se poigravajo s svetlobo. Nekaj metrov stran bo stala trivratna izvedenka Peugeot 108, ki vas bo očarala z barvo karoserije v dveh odtenkih, vijolični Red Purple in sivi Gallium na zgornjem delu.

Iz nasprotne smeri pa bo pripeljala še ena trivratna različica Peugeot 108 tokrat v elegantni beli barvi Lipizan, prepleteni s cvetjem razpotegnjenih oblik. Njena platnena streha v barvi Red Purple je odprta, kar vam omogoča, da občudujete potniški prostor vozila. Okrasna letev armaturne plošče Aïkinite se razprostira vzdolž sredinske konzole v svetleče črni barvi z velikim zaslonom na dotik in sedeži prekritimi z usnjem.

Vsi različni, vendar vsi iz iste družine … To so zgolj nekatere izmed številnih možnih kompozicij novega Peugeota 108.


Mestna vožnja s stilom

Že ob prvem pogledu na vozilo nas eleganten Peugeotov stil, ki krasi to še posebej kompaktno vozilo, vabi k odkrivanju.

Novi Peugeot 108, ki je zasnovan kot vozilo visokega tržnega razreda, je prevzel vrednote znamke Peugeot. Gre za uravnoteženo, elegantno in prefinjeno vozilo. V minimalnih prostorskih razmerjih združuje natančne linije in usklajene krivulje, s čimer voznika spodbudi, da vzame v roke volan. Izpod klasičnega in prefinjenega videza se nam razkrije odločno moderna in dinamična osebnost: oster pogled, mehke oblike, nešteto možnosti za individualizacijo podobe in tehnološko izpopolnjena oprema mu v njegovi kategoriji zagotavljajo edinstveno identiteto.
Ivo Groen, vodja oblikovanja modela Peugeot 108

Peugeot 108 se s posebnim stilom in odločnostjo poigrava z mestnim prometom. Prednji del nas o tem nemudoma prepriča s svojo vzdržljivostjo. Zgrajen je okoli okrasne maske, sredinskega nosilca in spodnje odprtine za dovod zraka, kar priča o izjemno bogati opremljenosti za vozilo tega tržnega razreda.
Prednje luči se čvrsto prilegajo karoseriji. V tehnološko izpopolnjenih žarometih, ki sta na voljo za vse stopnje opremljenosti, se prepletata črna in kromana barva, kar daje PeugeotU 108 oster pogled. Na zgornjem delu imajo svetlobno vodilo z LED diodami. Tovrstna tehnologija je uporabljena tudi pri lučeh za dnevno osvetlitev, in sicer v križnem elementu, kjer je vstavljena prednja meglenka.

Zaradi natančno posnetega roba je okvir okrasne maske videti, kot da je izdelan iz enega kosa, krasi pa ga podpis znamke. Nad njim se razteza podoba leva, ki je ponosno umeščen med naborkoma na širokem pokrovu motornega prostora, ki s svojima napetima izbočenima predeloma nakazuje na dinamične lastnosti PeugeotA 108 in iznad katerega se v tekočih linijah vzpenja vetrobransko steklo.

Iz profila kompaktnost poudarjata tudi maksimalno skrajšana previsa. Vstop v vozilo je izjemno enostaven zaradi vrat, ki se razprostirajo skoraj od prednjih do zadnjih koles. Njegovo dinamičnost dodatno poudarja kromana okrasna letev, ki sega iz prednjih blatnikov in se razteza vse do spodnjega dela steklene površine.

Linije se proti zadnjemu delu prepletajo preko luči, ki se začnejo že na bokih in vključujejo vse funkcije vključno z lučmi za vzvratno vožnjo in meglenkami. Zaradi svojega 3D učinka izvabijo iz karoserije svetlobno podobo treh levjih krempljev, značilno za znamko Peugeot. Skupaj z odbijačem vodoravnih linij prispevajo k stabilnosti Peugeota 108.

Velika zastekljena prtljažna vrata, ki slovijo po svoji priročnosti, se raztezajo od spojlerja, v katerega so vgrajeni tečaji, vse do praga. Na spodnjem delu prtljažnih vrat pa neprosojna vgravirana površina zakriva pogled v prtljažni prostor.

Bogatost zunanjosti pa se nadaljuje, tudi ko se vrata odprejo v udoben potniški prostor, kjer o kompaktnosti Peugeota 108 ne gre več dvomiti. Zasnovan je za intuitivno uporabo, saj je vsak posamičen predel namenjen posebni funkciji.

Voznik ima tik pred seboj na voljo vse potrebne informacije za hitro odčitavanje. Ohišje števca je pritrjeno na po višini nastavljiv volanski drog in prekrito s ščitnikom, ki zagotavlja brezhibno odčitavanje v vseh razmerah. V njem sta koncentrično razporejena analogni števec in LCD zaslon. Na eni in drugi strani sta v podaljških umeščena merilnik vrtljajev in indikator spreminjanja prestavnega razmerja (Gear Shift Indicator).

Ko voznik sede na svoj po višini nastavljiv sedež, lahko povsem enostavno dostopi do različnih upravljalnih stikal. Z eno roko lahko upravlja naprave na sredinski konzoli, kot so veliki 7-palčni zaslon na dotik, stikalo za zagon sistema za prostoročni dostop in zagon vozila ter samodejna klimatska naprava. Tik za volanom lahko intuitivno najde stikalo omejevalnika hitrosti vozila, medtem ko lahko preko armaturne plošče enostavno dostopi do stikala lopute nalivne odprtine za gorivo in stikala za nastavitev električnih in ogrevanih zunanjih ogledal. Seveda ima na dosegu roke tudi stikala za električni pomik obeh prednjih stekel, svojega in na strani prednjega sopotnika, ki so zbrana na upravljalni plošči voznikovih vrat.

Nenazadnje lahko z dvigom roke na stropu zatipa stikalo za električni pomik platnene strehe in po želji streho odpre (80 cm po širini in 76 cm po dolžini). Poleg tega je možno streho odpreti do kateregakoli položaja: zgolj nad prednjima sedežema, nad vsemi štirimi sedeži itd. Od odpiranju platnene strehe se samodejno razpre zračno-akustični usmernik zraka, ki omeji vrtinčenje zraka po potniškem prostoru.

Oblikovanje po meri, vsakemu novega Peugeota 108

S Peugeotom 108 pa ne gre uživati zgolj zaradi njegovega stila. Ponuja tudi številne možnosti za kombiniranje po želji kupca. Kdor se odloči za Peugeota 108 Top, lahko sam izbere barvo platnene strehe. Črna, siva ali Red Purple? Vsak se lahko odloči po lastnem okusu glede na izbrano barvo karoserije. Med osmimi razpoložljivimi barvami sta tudi dve ekskluzivni: zlato bakrena Aïkinite in čisto nova vijolična barva Red Purple. Ekskluzivno za trivratno limuzino sta na voljo dva dvobarvna odtenka: Red Purple in siva Gallium ali bela Lipizan in Aïkinite.

Ko stori prvi korak, se lahko kupec odloči iti še dlje in svojega Peugeota 108 sestavi po svojem okusu s pomočjo sedmih tematskih motivov za individualizacijo podobe in treh kombinacij notranjosti. Med tematskimi motivi za individualizacijo podobe najdemo nalepke za zunanje površine in ohišja zunanjih ogledal, nalepke za notranjost, preproge, ohišja za ključ (mehanski, daljinski upravljalnik ali kartica za prostoročni dostop in zagon) ter tri kombinacije notranjosti z različnimi barvami dekorativnih dodatkov za armaturno ploščo in sredinsko konzolo.

Od samih začetkov projekta smo si želeli ustvariti vozilo, ki bi osrečevalo voznika. Z vsemi svojimi značajskimi lastnostmi vam bo novi Peugeot 108 vsakodnevno pričaral nasmeh na obrazu. Po zaslugi individualizacije podobe bo čisto vsak imel edinstvenega Peugeota 108.
Béatrice Garric, produktni vodja znamke Peugeot

Med sedmimi tematskimi motivi za individualizacijo podobe po lastni izbiri so na voljo trije, ki ponazarjajo klasičnost tekstila. Tematski motiv Dressy reinterpretira brezčasni pepita vzorec s 3D učinkom, ki ga ustvari kontrast motivov z izjemno natančnimi potezami. Tematski motiv Dual ponazarja motiv izvezenega vzorca. Ekskluzivno je na voljo za Peugeot 108 v dveh barvah in na karoseriji povezuje oba barvna odtenka. V tematskem motivu Kilt pa se prepleta karo vzorec s črtkanimi črtami.

Glamurozni tematski motiv Diamond se na štirih stranicah prizem poigrava z mat in svetlečimi odtenki. S tem ustvari učinek prostornosti in gibanja, ki je videti, kot da se poraja iz karoserije. Moderne črtne kode tematskega motiva Barcode se zabavajo z barvami.

Elementi tematskega motiva Sport poskrbijo za športni videz mestnega vozila. Pokrov motornega prostora in zadnja blatnika krasi motiv šahovnice v prelivajočih se odtenkih. Za potniški prostor so na voljo vzvratno ogledalo z ohišjem v lakirani črni barvi z rdečo obrobo in posebne preproge.

Tematski motiv Tattoo brez kakršnihkoli predsodkov prikazuje skoraj kovinsko cvetje z izjemno natančnimi potezami. Njihove linije so napete in živahne. Igra črtkanih potez vsakega posameznega cvetnega lista podkrepi njihovo prepričljivost.

Pri kombinaciji notranjosti Porcelaine so dekorativni profili armaturne plošče in sredinske konzole v nesvetleči beli barvi. Pri kombinaciji notranjosti Aïkinite se barva karoserije Aïkinite na armaturni plošči prepleta s svetlečo črno barvo na sredinski konzoli. Medtem ko je pri kombinaciji notranjosti Porcelaine Aïkinite armaturna plošča odeta v nesvetlečo belo barvo, sredinska konzola pa v bakreno zlato Aïkinite.

Za Peugeota 108 je na voljo pet vrst oblazinjenja. Blago Curitiba je ekskluzivno na voljo za stopnjo opremljenosti Access. Pri stopnjah opremljenosti Active in Allure je za petvratno limuzino Peugeot 108 na voljo oblazinjenje v blagu Carolight s karo vzorcem, za Peugeot 108 Top ! z zložljivo streho pa oblazinjenje v blagu Rayura Aïkinite. Oblazinjenje v usnju je na voljo za izvedenko Allure, kar velja za obe karoserijski različici.


Povezava novega Peugeota 108 s pametnim telefonom

Peugeot 108 je poskrbel za vstop mestnega avtomobila v novo dobo po zaslugi velikega zaslona na dotik, ki veličastno krasi sredinski del armaturne plošče. 7-palčni zaslon, ki je pri izvedenki Active na voljo za doplačilo pri izvedenki Allure pa serijsko, je vzpostavil novo razmerje med vozilom in voznikom. Ima vlogo vmesnika za avtoradio, potovalnega računalnika in se uporablja za nastavitev parametrov vozila. In seveda omogoča še veliko več kot zgolj te funkcije!

Pametni telefon je kot izredno osebni dodatek, uporaben v kateremkoli trenutku. Odslej ga je možno uporabljati tudi v vozilu. Uporabnik ga lahko priklopi na dva načina: preko Bluetooth® povezave, kar je še posebej primerno za funkcije telefona in predvajanje glasbe s prenosnega aparata, in preko funkcije Mirror Screen za aplikacije združljive z uporabo v avtomobilu. Funkcija Mirror Screen deluje preko tehnologije MirrorLinkTM za telefone s sistemom Androïd, RIM in Windows ter preko tehnologije AppInCar za telefone s sistemom iOs.

Peugeot 108 je mestni malček, ki za svoje čase prednjači pred drugimi. Očitno gre za hiper kompaktno vozilo, kar je v njegovi standardni ponudbi. S tehnologijo Mirror Screen popelje voznika v novo dobo povezljivosti. Občutki za volanom so prvenstveni.
Pascal Béziat, direktor projekta Peugeot 108

Po zaslugi funkcije Mirror Screen postane zaslon na dotik Peugeota 108 zrcalo telefona, ki je z njim povezan. Magično! Voznik upravlja pametni telefon preko zaslona na dotik tega mestnega malčka: karkoli zaukaže temu uporabniškemu vmesniku se posreduje pametnemu telefonu. Odvisno od priklopljenega telefona je aplikacije možno upravljati tudi z glasom po zaslugi sistema za prepoznavanje govora.

Iz varnostnih razlogov je do aplikacij možno dostopiti na različne načine, odvisno od stanja vozila. Med vožnjo lahko voznik uporablja aplikacije koristne za vožnjo, kot je na primer navigacijski sistem, oziroma aplikacije za razvedrilo in zabavo, kot je Peugeot Music, spletni radio znamke, ki je bil lansiran ob tej priložnosti.

Z novim Peugeotom 108 so užitki vsakodnevno na sporedu

S 3,47 metri dolžine in 1,62 metrom širine je Peugeot 108 prvak na področju kompaktnosti in v mestu odstopa od drugih. Njegova skrajšana previsa in premer obračalnega kroga, ki znaša komaj 4,80 metre, mu omogočajo, da se brez truda poigrava z ovirami. S to arhitekturno zgradbo je bilo poleg tega tudi možno voznikovo mesto pomakniti maksimalno naprej in tako zagotoviti odlično vidljivost.

Za kupca je novi Peugeot 108 garancija za izboljševanje palete izdelkov znamke. Stil, kakovost, oprema, motorji … vse je bilo upoštevano, da bi se ugodilo stranki, ki ima občutek, da se vozi z vozilom visokega tržnega razreda.
Xavier Nicolas, produktni vodja PeugeotA 108

V trenutku, ko moramo napolniti prtljažnik, nam Peugeot 108 razkrije enega od svojih številnih adutov. Kartica za prostoročni dostop in zagon omogoča odklepanje bočnih vrat ter odklepanje in priprtje prtljažnih vrat z enim samim pritiskom na gumb.

Ob odpiranju prtljažnih vrat se polica samodejno zloži ob zadnje steklo in sprosti dostop v prtljažni prostor, ki je za to kategorijo zelo velik: 196 litrov s kompletom za začasno popravilo pnevmatike in 180 litrov z rezervnim kolesom. Nakladanje prtljage je povsem enostavno po zaslugi nizkega praga, ki je od tal dvignjen zgolj 77 cm, in velike širine med blatniškima košema (1 m). Prvotno prostornino je možno povečati do 750 litrov s preklopom naslonjal zadnje sedežne klopi v razmerju 50/50. Za te potrebe zadostuje, da premaknemo vzvode, ki so dostopni iz zunanjosti. V notranjosti PeugeotA 108 so razporejena številna odlagalna mesta. V predal za drobnarije, ki ga zapremo s pokrovom, je možno odložiti litrsko plastenko, v predale vrat pa pollitrsko plastenko.

Voznik hitro najde ustrezen položaj za vožnjo s po višini nastavljivim volanskim drogom in sedežem. Celo pri zagonu se kartica za prostoročni dostop in zagon poigra z njegovimi sposobnostmi; za zagon motorja zadostuje en sam pritisk na gumb na konzoli. Voznik lahko vso svojo pozornost usmeri v vožnjo po zaslugi omejevalnika hitrosti vozila in samodejnega vklopa luči. Ob preklopu v vzvratno prestavo kamera za pomoč pri vzvratni vožnji prikaže na zaslonu na dotik predel za vozilom v raznih barvah. Ta oprema prispeva h kompaktnosti PeugeotA 108, saj pripomore k varnemu in enostavnemu izvajanju manevrov.

Potnike v vseh razmerah varuje skupaj kar šest varnostnih blazin, ki so na voljo serijsko: dve prednji (sovoznikovo varnostno blazino je možno izklopiti), dve prednji stranski in dve zavesasti varnostni blazini, ki se razprostreta širom prednjih in zadnjih sedežev. Zaradi varnosti otrok sta oba zadnja sedeža opremljena s pritrdišči Isofix.

Za vsako uporabo poseben motor

V prodajnem programu so štirje učinkoviti trivaljni pogonski sklopi :
– 1.0 e-VTi 68 s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, emisije CO2: 88 g/km,
– 1.0 VTi 68 s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom emisije CO2: 95 g/km,
– 1.0 VTi 68 z menjalnikom ETG5, emisije CO2: 97 g/km,
– Novi motor PureTech 1.2 VTi 82 s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, emisije CO2: 99 g/km.

Motorji izkoriščajo lahkotnost Peugeota 108, ki se začne pri komaj 840 kilogramih, da potnikom zagotovijo visokokakovostno ravnovesje med lego na cesti in udobjem. V ta namen je bilo podvozje zasnovano okoli prednje preme tipa Pseudo McPherson in poltoge zadnje preme, izdelane iz posebej oblikovane cevi. V primerjavi z delom, ki je bil izdelan iz izbočene pločevine, ta rešitev ponuja veliko prednost, saj izboljša krmiljenje in zmanjša maso.

Zanesljiva lega na cesti in preprosta uporaba

Nemudoma ko sedemo za volan, nam Peugeot 108 razkrije svojo preprostost. Njegova lahkotnost (od 840 kg dalje), električni servovolan in kakovostne lastnosti podvozja takoj prispevajo k temu občutku. Po prvih obratih koles pridobimo zaupanje v Peugeota 108 zaradi njegove lege na cesti, ki se v najrazličnejših razmerah izkaže za varno.

Kolotek spredaj znaša 1.425 mm, zadaj pa 1.420 mm. Pnevmatike so na voljo v dveh dimenzijah, 165/65 R14 ali 165/60 R15 in zaradi zelo nizkega kotalnega upora prispevajo k splošni učinkovitosti vozila. V vseh trenutkih jih nadzoruje funkcija za posredno zaznavanje nezadostno napolnjene pnevmatike.
Serijski zavorni sklop vsebuje sistem ABS, elektronski razdelilnik zavorne sile, pomoč pri zaviranju v sili in sistem ESP z možnostjo izklopa. Zavorni sistem dopolnjujejo prednje hlajene kolutne zavore premera 247 mm in zavorni bobni premera 200 mm na zadnjem delu.

Dinamične lastnosti Peugeota 108 pričarajo vozniku nasmeh: nagel odgovor na premike volana, stabilnost med zaviranjem pri vožnji naravnost in v ovinkih, električni servovolan za lahkotno krmiljenje po mestu in obveščanje na cesti.

Peugeot 108 ponuja svojo enostavnost, tudi ko je zaustavljen; vsi motorji so opremljeni s sistemom za speljevanje na strmini. Slednji zadrži vozilo za kratek trenutek na mestu, da ima voznik na voljo dovolj časa za premik noge z zavornega pedala na pedal za plin.

Z novim Peugeotom 108 prejme kupec zagotovilo, da je izbral vozilo, ki bo preobrazilo njegov vsakdan. Po zaslugi rekordne kompaktnosti in okretnosti se samozavestno spopada z mestom. Na cesti se tudi s 196 litri obremenitve v prtljažniku naužije njegove dinamičnosti in lege na cesti. Notranjost izstopa zaradi opreme, značilne za višje tržne razrede: Mirror Link, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, prostoročni dostop in zagon.

Srečanje z nekim drugim Peugeotom 108 pa je priložnost za druženje in izmenjavo mnenj o kompoziciji: tip karoserije, individualizacija podobe, kombinacije notranjosti, barva karoserije …

Vir: Peugeot

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Subaru v Sloveniji s spremembami v mreži
BMW na 84. mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi