Novice

Novi Ypsilon: Novi dragulj blagovne znamke Lancia

Novi Ypsilon predstavlja četrto generacijo uspešnega modela. Prefinjena in inovativna italijanska petvratna limuzina z videzom trivratnega kompaktnega avtomobila, ki kljub višjim standardom glede prostornosti in udobja ostaja v avtomobilskem razredu »B«.

V primerjavi s prejšnjim modelom je drugačna razporeditev teže in oblikovanje, vetrobransko steklo je nameščeno bolj spredaj, nos avtomobila je skrajšan, s podaljšanjem zadnjega dela avtomobila pa ima vozilo večji prtljažni prostor. Novi model s petimi vrati je 6 cm daljši in 2 cm nižji, kar naredi njegove linije mehkejše. S 384 cm dolžine, 167 cm širine, 152 cm višine ter medosno razdaljo 239 cm lahko novi Ypsilon nudi udobje petim potnikom in ima, glede na svojo velikost, enega najprostornejših prtljažnikov v svojem razredu, v vrhu razreda pa je tudi po prostornosti potniške kabine. Izjemna dostopnost in udobje sta dosežena z vpeljavo »tanjših sedežev«, tehnologije, ki jo v skupini Fiat tokrat uporabljajo prvič. V notranjosti najdemo prefinjene materiale in barvne kombinacije, pozornost do detajlov in napredno tehnologijo: armaturno ploščo z LED-osvetlitvijo in strop iz inovativnega materiala na bazi poliestra, ki absorbira hrup. Strešno okno »Gran Luce« s stekleno površino 0,64 m2 (rekordna vrednost v razredu B) zagotavlja izredno svetlo kabino.

Več kot 600 različnih prilagoditev dobimo z združevanjem in prilagajanjem 16 barv karoserije (od katerih so 4 dvobarvne), treh različnih nivojev opremljenosti (Silver, Gold in Platinum), šestih različic oblazinjenja, treh vrst jeklenih platišč in treh motorjev:

– 1.2 8v z 51 kW (69 KM), najnovejša razvojna različica družine Fire, v primerjavi z dosedanjim motorjem zagotavlja 5 % manjšo porabo goriva in izpuste CO2 (115 g/km), kar ga postavlja v vrh segmenta. Poraba goriva je manjša zaradi vračanja izpušnih plinov pri nizkih obremenitvah, povečana pa je zmogljivost za zagotavljanje navora pri nizkih vrtljajih (102 Nm pri 3.000 vrt./min) in moči pri visokih vrtljajih (51 kW pri 5.500 vrt./min).

– Dvovaljni motor s turbinskim polnilnikom 0.9 TwinAir s 63 kW (85 KM) (Euro 5) je lahko opremljen tudi s posodobljenim robotiziranim samodejnim menjalnikom DFN in je idealna rešitev za mestno uporabo. V primerjavi z motorjem 1.2 8v 51 kW (69 KM) razvije večjo moč in navor (145 Nm pri 1.900 vrtljajih na minuto). V primerjavi z enako zmogljivimi motorji omogoča do 30 % zmanjšanje porabe goriva in škodljivih izpustov. Gumb ECO na armaturni plošči omeji navor na 100 Nm pri 2.000 vrtljajih na minuto in tako doseže izpuste CO2, ki so med najnižjimi v segmentu: 97 g/km z menjalnikom DFN in 99 g/km z ročnim menjalnikom.

– 1.3 Multijet 16v (Euro 5) razvije največjo moč 63 kW (95 KM) pri 4.000 vrtljajih na minuto in navor 200 Nm pri le 1.500 vrtljajih na minuto, med kombinirano vožnjo izpusti le 99 g/km CO2 ter spada v drugo generacijo motorjev Multijet. Motor zmore do 8 vbrizgov na cikel, s čimer se povečajo hitrost, prožnost in natančnost na posameznih stopnjah delovanja. Enostavnejše in zanesljivejše so tudi šobe za vbrizg, njihova zgradba je manj zapletena in ima 40 % manj sestavnih delov. Izboljšani proces zgorevanja pomeni tišje delovanje in zmanjšano stopnjo izpustov škodljivih delcev ter dušikovega oksida (NOx).

Vsi motorji imajo serijsko vgrajen sistem Start&Stop™ ter indikator prestavljanja (Gear Shift Indicator), ki omogoča zmanjšanje porabe goriva ter kar najboljši izkoristek navora. K nižjim izpustom CO2 in zmanjšani porabi goriva, ob nespremenjenih voznih zmogljivostih, pa pripomore tudi nova generacija R15 pnevmatik z nizkim kotalnim uporom, ki so jih razvili v podjetju Goodyear.

Karoserija novega modela je oblikovana po najsodobnejših zahtevah, oblikovanje in preverjanje sta potekala skorajda popolnoma v virtualnem okolju. Opravili so več kot 20.000 ur matematičnega modeliranja, več kot 80 preizkusnih trkov, 100 simulacij s sanmi HyGe in okoli 100 preizkusov sestavnih delov ter podsistemov. Številke jasno kažejo namero podjetja, da postane novi Ypsilon eden najvarnejših avtomobilov v razredu.

Za varnost skrbi tudi bogata serijska oprema: elektronski nadzor stabilnosti, vključno s sistemom ASR za regulacijo zdrsa pogonskih koles in s funkcijo pomoči pri speljevanju navkreber (Hill Holder), ABS z EBD, od 4 do 6 varnostnih zračnih blazin ter ISOFIX sistem pritrditve otroškega sedeža. Nova je tudi uvedba tretje poti prenašanja obremenitve na sprednjem koncu, kar zagotavlja učinkovitejši nadzor deformacij pri čelnih trkih, saj prenaša obremenitve na spodnji, odpornejši del avtomobila in s tem zmanjša možnost vrivanja v potniško kabino.

Kot prvi v kategoriji mestnih avtomobilov novi Ypsilon ponuja zelo zanimive funkcije: pomočnika za parkiranje »Magic Parking«, informacijsko-zabavni sistem »Blue&Me Tom Tom LIVE™« in sistem za enostavnejše dolivanje goriva »Smart fuel« (preprečuje čezmerno uhajanje plinov in razlivanje ter točenje napačnega goriva). Omeniti pa velja tudi inovativno funkcijo sprednjih žarometov Adaptive Daytime Lamp: ko zaženemo motor, se samodejno prižgejo še stranske luči. S tem želi proizvajalec zadovoljiti zahteve posebnega evropskega standarda, ki bo prišel v veljavo leta 2012. Prefinjen glasbeni sistem Hi-Fi 360° s 500 W (na voljo po naročilu) je zasnovan ekskluzivno za potniško kabino novega Ypsilona. Omogoča občutek, da nas zvok obdaja z vseh strani.

Zaradi vsega naštetega predstavlja novi avtomobil višjo razvojno stopnjo modela Ypsilon glede tehnologije, udobja, varnosti in uporabnosti, ne glede na vse pa ohranja svojo filozofijo »dostopnega razkošja«, o čemer priča njegova privlačna cena. Novi Ypsilon je po promocijski ceni ob lansiranju na voljo od 10.500 EUR.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Novi Ypsilon: Novi dragulj blagovne znamke Lancia"


domi
12 leta 6 meseci nazaj

Majhen luksuz, ampak cena pa ni tako navita kot je bilo pred leti. Y bi se znala precej pomešati med kupce v segmentu B.

 
Petrol z geolokacijsko apliakcijo podarja osebni avtomobil
LEMA Grande Punto 2011