Novice

Novih 252 hitrih in ultra hitrih polnilnic za električna vozila v srednji in vzhodni Evropi

Partnerji konzorcija Next-E so v okviru dogodka “Digital Transport Day” v Talinu podpisali sporazum, ki bo omogočil izgradnjo omrežja polnilnic za električna vozila v šestih državah srednje in vzhodne Evrope, med katerimi je tudi Slovenija.

Parterji projekta Next-E so skupine podjetij v sektorju elektrike, nafte in plina – Petrol, skupina E.ON, skupina MOL, hrvaški HEP – ki v sodelovanju s proizvajalcema vozil BMW in Nissan želijo ustvariti interoperabilno in nediskriminatorno omrežje napajanja električnih vozil.

V okviru dogodka “Digital Transport Day” v Talinu so partnerji podpisali sporazum o investiciji z Izvajalsko agencijo za inovacije in mreže INEA, ki bo omogočila izgradnjo omrežja polnilnic za električna vozila na Češkem, Slovaškem, Hrvaškem, Madžarskem, v Sloveniji in Romuniji. Projekt sofinancira EU s prispevkom v višini 18,84 milijona evrov.

Rezultat projekta bo 222 novih večstandardnih hitrih polnilnih postaj (zmogljivosti 50 kW) in 30 ultra hitrih polnilnih postaj (150–350 kW). Postavitev hitrih polnilnic naj bi se začela v začetku leta 2018, medtem ko je namestitev ultra hitrih polnilnic načrtovana za leto 2019, z namenom priprav na prihod nove generacije električnih vozil na dolge razdalje. Pričakuje se, da bo postavitev polnilnic zaključena do konca leta 2020.

»Cilj naše politike je, da državljanom končno omogočimo potovanje z alternativami gorivnimi vozili po vsej Evropski uniji,« je povedal Herald Ruijters, direktor direktorata Evropske komisije DG MOVE, Direktorat B – Investicija, Inovacija in Trajnostni Promet.

»Ponosen sem, da bosta Evropska unija in INEA podprli projekt, ki bo spodbudil e-mobilnost v srednji in vzhodni Evropi. Glavno prometno omrežje Evropske unije bo z 252 električnimi polnilnimi točkami, 30 od njih z zelo visoko zmogljivostjo, pridobilo čezmejno interoperabilnost in bolj odprt trg v korist potrošnikov,« je na slovesnosti podpisa sporazuma o investiciji povedal Dirk Beckers, direktor Izvajalske agencije za inovacije in mreže (INEA).

 

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Petrol.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Opel v prihodnost z drugačnim tempom
Ko se Lamborghini igra v pesku