Novice

Opel v prihodnost z drugačnim tempom

Michael Lohscheller, izvršni direktor družbe Opel Automobile GmbH, je danes napovedal strateški načrt do leta 2026 za obnovitev finančnih temeljev ter izboljšanje trajnostne konkurenčnosti in rasti.

Ambiciozen načrt z imenom Pace! za obdobje do leta 2020 predvideva ustvarjanje pozitivnega prostega denarnega toka in 2 % dobička iz poslovanja avtomobilskega oddelka, medtem ko naj bi se dobiček do leta 2026 povečal na 6 %. Rezultat združitve znotraj skupine PSA naj bi bili med drugim tudi finančni prihranki v višini 1,1 milijarde evrov letno do 2020 in 1,7 milijarde evrov letno do 2026, kar zmanjšuje prag finančnega dobička na letno proizvodno količino 800.000 enot.

Znamkama Opel/Vauxhall  je v skupini PSA namenjeno mesto glasnika elektrifikacije, tako naj bi imeli do leta 2020 na trgu štiri elektrificirane modele, vključno z Grandlandom X PHEV in Corso naslednje generacije kot povsem električnim vozilom. V vseh proizvodnih obratih nameravajo izdelovati vozila z obema platformama skupine PSA (CMP in EMP2). Za 2019 imajo v načrtu proizvodnjo športnega terenca na osnovi platforme EMP2 v Eisenachu, v Rüsselsheimu pa bodo izdelovali vozilo segmenta D na enaki zasnovi. Poleg tega bodo v Oplovih/Vauxhallovih proizvodnih obratih izdelovali nove pogonske sklope v skladu z zamenjavo motorjev in menjalnikov GM z motorji in menjalniki skupine PSA.

Drugi zastavljeni cilji do leta 2020:

  •  zmanjšanje stroškov za 700 evrov na vozilo;
  • povečanje učinkovitosti stroškov trženja za več kot 10 %;
  • zmanjšanje deleža splošnih stroškov upravljanja na prihodek s 5,6 % na 4,7 %;
  • doseči najboljše standarde v panogi glede razmerja med stroški dela in prihodki;
  • optimizacija postopkov v proizvodnji in administraciji;
  • vlaganja v raziskave in razvoj (R&D) ter v osnovna sredstva (CapEx) v višini 7–8 % prihodkov od prodaje avtomobilov.

Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller je ob najavi načrtov izjavil: “Pace! bo sprostil naš celotni potencial. Ta načrt je bistven za naše podjetje, za zaščito naših zaposlenih tudi v težjih gospodarskih pogojih in za razvoj družbe Opel/Vauxhall v trajnostno, dobičkonosno, elektrificirano in globalno podjetje. Tako bo zagotovljena naša prihodnost, razvoj Groupe PSA pa bomo obogatili z nemško odličnostjo. Izvajanje načrta se je že začelo in vse ekipe so trdno odločene, da dosežejo cilje.”

Opel kljub racionalizaciji poslovanja namerava ohraniti vse tovarne v Evropi, zmanjšanje stroškov dela pa nameravajo doseči “s premišljenimi ukrepi, kot so inovativne zasnove delovnega časa, programi prostovoljstva ali sheme zgodnejšega upokojevanja”, kar spominja na Tavaresovo reformo skupine PSA.

Rüsselsheim bo postal globalni kompetenčni center za skupino PSA, predvsem na področju razvoja gorivnih celic, določenih tehnologij za avtonomno vožnjo in sistemov za pomoč vozniku. Število platform Opel/Vauxhall za osebna vozila bo do leta 2024 s trenutnih devet zmanjšano na dve, število družin pogonskih sklopov pa s trenutnih deset na štiri. Od leta 2024 naprej bodo vsi modeli osebnih vozil Opel/Vauxhall temeljili na skupni arhitekturi skupine PSA (Combo leta 2018, nova generacija Corse leta 2019).

Do leta 2022 naj bi Opel vstopil na več kot 20 novih trgov, iskali pa naj bi tudi možnosti izvoza na trge preko oceana. Na področju prodaje lahkih gospodarskih vozil naj bi uvedli nove modele in vstopili na nove trge z namenom povečanja prodaje za 25 % do leta 2020 v primerjavi z letom 2017.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Opel.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Opel v prihodnost z drugačnim tempom"


denis099
6 leta 5 meseci nazaj

slabo za Opla!

JG2
6 leta 5 meseci nazaj

U tole pa je strategija da te kap. Še več plastike v notranjosti plus še dodatno slabša kakovost izdelave in uporabe materijalov slabše kakovosti. No bodo pa vsaj poskusni zajček za električna vozila.

6 leta 5 meseci nazaj

Razlike med ljudskimi vozi (kamor spada tako opel kot psa…) v “kvaliteti” materialov in izdelave so zanemarljive. Povej, kje specifično je npr. astra boljša od katerega drugega ljudskega predstavnika? Mogoče da črički v osrednji konzoli pojejo žalostne pesmi, če se je malce močneje dotakneš?

pleomax
6 leta 5 meseci nazaj

Se strinjam,čeprav ravno za opla vsi vemo,da so tudi insignije bile slabo narejene v notranjosti kot tudi astre. https://youtu.be/dR92odankkI Tudi če malo stisneš,to ne bi smelo tako zelo škripati…No,saj v novi astri in insignii je to boljše.

pleomax
6 leta 5 meseci nazaj

Slabša kakovost materialov in izdelave? Si se vsedel malo v PSA vozila zadnjih 5 let?

pskoda
6 leta 5 meseci nazaj

Na psa se nisem vsedel, ker bi me lahko ugriznil

pleomax
6 leta 5 meseci nazaj

Nisem napisal psa,ampak PSA,tako da če si poskusil biti duhovit,ti nekako ni uspelo 😀

JG2
6 leta 5 meseci nazaj

Sem sem, pa ti?

pleomax
6 leta 5 meseci nazaj

Ne le da sem si sedel,tudi vozim vozila tega koncerna kot tudi opla 😉

 
Legendarni Jeepov terenec še od znotraj
Novih 252 hitrih in ultra hitrih polnilnic za električna vozila v srednji in vzhodni Evropi