Novice

Novo življenje za Volkswagnov Phaeton

Ljubitelji luksuznih vozil nikoli niso sprejeli Phaetona za svojega, a kljub temu nemški velikan vztraja pri njegovem obstoju. V ZDA so zaradi izredno nizkih prodajnih številk s prodajo nehali že davnega leta 2006, v Evropi pa se s številnimi prenovami Volkswagen na vse kriplje trudi obuditi to luksuzno limuzino.

Kljub težki poti, ki jo je prehodil Volkswagen Phaeton, so se pri koncernu odločili, da je prišel čas za novo generacijo te luksuzne limuzine. Korak je presenetil mnoge analitike, ki so razkrili, da bo razvoj nove generacije Phaetona na MLB arhitekturi stal 650 milijonov evrov. Vodilni pri nemškem mogotcu so neomajni in trdno prepričani v uspeh Phaetona, ki si bo delil številne elemente z Audijem A8.

Po podatkih Reutersa je Volkswagen v letu 2013 izdelal le 5.812 vozil, v letih od 2002 do 2012 pa je vsak prodani Phaeton prinesel 28.000 evrov izgube. Za primerjavo so tukaj podatki Mercedes-Benza, ki je v letu 2014 prodal 103.737 vozil razreda S in za 82,2 odstotka povečal prodajo svoje luksuzne limuzine.

Odločitev, da bodo obdržali Phaetona pri življenju, je v navzkrižju z zadnjimi usmeritvami Volkswagna, ki je napovedal občutno krčenje stroškov v naslednjih letih. Martin Winterkorn, izvršni direktor skupine, je pred časom napovedal, da želijo prihraniti 5 milijard evrov leto in v skladu s tem ukiniti modele, ki niso profitabilni.

Nad potezo so začudeni tudi nekateri vodilni v Volkswagnu, saj je Michael Horn, vodja ameriškega dela Volkswagna, ob vprašanju novinarjev o ponovnem začetku prodaje v ZDA  dejal: ”To je nevarno vprašanje. Je pomemben za ugled znamke, vendar brez pomena za volumen.”

Nova generacija Phaetona bo v prodajne salone prišla leta 2017 ali najkasneje leta 2018. Še leto kasneje naj bi Phaeton zapeljal na ameriška tla, kjer bo poleg dizlov na voljo tudi priključni hibrid.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Novo življenje za Volkswagnov Phaeton"


ucmanster
9 leta 2 meseci nazaj

verjetno je bil prepoceni

toMmy
9 leta 3 meseci nazaj

So pa vztrajni… 🙂

 
Nemške avtoceste kmalu odprte tudi za avtonomna vozila
Karavanska premiera za Volkswagen Golfa GTD