Novice

Nemške avtoceste kmalu odprte tudi za avtonomna vozila

Srebrna samovozeča puščica bi se lahko v bližnji prihodnosti vozila po določenih odsekih nemških avtocest, saj nemška vlada načrtuje program za testiranje avtonomnih vozil.

Ingo Strater, tiskovni predstavnik ministrstva za promet, je pred dnevi razkril načrte vlade za sprejetje zakonskih podlag, ki bi urejale testiranje avtonomnih vozil na določenih avtocestnih odsekih glavne prometne žile A9, ki poteka od Münchna do Berlina. Kljub temu, da so številna avtonomna vozila že preizkušali na cestah ZDA in Nemčiji, bi bilo testiranje na javnih prometnih površinah v Evropi nekaj novega. ”Nemška avtomobilska industrija je prepoznala, da se to področje razvija in mi želimo to podpreti,” je dejal Strater.

Številni nemški proizvajalci vozil so že predstavili svoj avtonomni model vozila, zato je razumljiv načrt vlade, da pomaga pri razvoju tehnologije. Nedavno so pri Mercedes-Benzu prikazali svoj luksuzni model F015, ki se pohvali z inovativno namestitvijo štirih ločenih sedežev, ki jih potniki lahko poljubno rotirajo v smeri vožnje ali na način, ki olajša medsebojno komunikacijo.

Ne spijo niti pri Audiju, kjer so pripravili A7 koncept, ki se je sam pripeljal na sejem potrošniške tehnologije CES, lansko leto pa so na dirkališču prikazali sposobnosti avtonomnega RS7. Google že dolgo časa napoveduje prihod svojega samovozečega vozila, ki se že aktivno testira po kalifornijskih cestah. V naslednjih petih letih pa naj bi svoje avtonomno vozilo predstavil tudi Ford.

Strater je dejal, da bodo na odseku avtoceste, kjer bo dovoljeno testiranje, avtonomna vozila med seboj in infrastrukturo lahko tudi komunicirala. Tiskovni predstavnik pa zaenkrat še ni želel izdati, kdaj bo odsek na voljo niti koliko bo predelava avtocestnega odseka stala državo. ”Cilj je, da povežemo cesto in vozila ter s tem zmanjšamo prometne zastoje in povečamo varnost na cesti,” je še povedal Strater.

Začetek projekta bo v znamenju preizkušanja senzorjev, merilnih naprav in komunikacije med vozili, so potrdili na prometnem ministrstvu. Popolnoma avtonomna vožnja bo dovoljena šele proti koncu letošnjega leta.

V boj za prihodnost se podajajo tudi druge države Evrope. Prejšnje leto je britanska vlada potrdila, da bodo dovolili testiranje avtonomnih vozil v treh večjih mestih.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mitsubishi napoveduje ženevski koncept
Novo življenje za Volkswagnov Phaeton