Novice

Oblikuje se prvi slovenski testni ekosistem za mobilnost prihodnosti

Družbe BTC, DARS, AMZS, Avto-moto zveza Slovenije in AV Living Lab vzpostavljajo sistem za razvoj rešitev in konceptov avtonomne vožnje za katere upajo, da bi lahko postale zanimive tudi proizvajalcem avtomobilov.

Partnerji, ki so opisali projekt v okviru tiskovne konference za javnost, pod eno streho združujejo raznoliko infrastrukturo (mesto v mestu, avtoceste, testni poligon) in strokovno znanje iz različnih industrij. Kot že nekaj časa vemo, prihodnost osebne mobilnosti izstopa iz okvirjev proizvajalcev vozil, vanjo pa močno posegajo ponudniki iz drugih panog.

Na Ministrstvu za infrastrukturo podpirajo projekt in poudarjajo, da je tehnološki napredek na področjih sodelovalnega inteligentnega prometnega sistema (C-ITS), povezane in avtomatizirane vožnje ter e-mobilnosti zelo pomemben pri soočanju z izzivi, kot so veliko povečanje prometa, spreminjanje potreb po mobilnosti in naraščanje emisij zaradi prometa.

Družba BTC v enačbo vpeljuje svoj koncept živega laboratorija BTC City Living Lab, ki predstavlja testni poligon za oblikovanje rešitev. V letu 2017 so na primer poleg testiranja rešitev za pametna mesta v živem laboratoriju omogočili še preizkušanje novosti s področja avtonomnih vozil, energetike (Smart Grid) in maloprodaje. Na vseh teh področjih bodo v prihodnje skupaj s partnerji iz Slovenije in tujine, vključno z zagonskimi podjetji, inštituti in izobraževalnimi institucijami, iskali nove poslovne modele in rešitve.

Podjetje AV Living Lab je upravitelj živega testnega območja v okviru BTC City Ljubljana. Prepričani so, da bodo povezana in avtonomna vozila v bližnji prihodnosti postala del vsakdana, predpogoj za to pa je učenje v resničnem okolju, kjer so resnični ljudje vpleteni v številne pristne interakcije.

DARS bo kot upravljalec in vzdrževalec avtocest znotraj Slovenskega ekosistema na posameznih odsekih avtoceste zagotovil infrastrukturne objekte in naprave za potrebe testiranja avtonomne vožnje.

Prepogoj za resničen razmah avtonomne vožnje so spremembe zakonodaje, prilagoditev prometne infrastrukture, določitev pravne odgovornosti ob prometnih nesrečah in mnoge druge spremembe na področju osebne mobilnosti. Gre za naloge, pri katerih že in bo tudi v prihodnje aktivno sodelovala Avto-moto zveza Slovenije. Poseben položaj v projektu ima tudi družba AMZS s Centrom varne vožnje na Vranskem kot testnim poligonom za razvoj rešitev in konceptov za samovozeča vozila.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: BTC, AV Living Lab.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Oblikuje se prvi slovenski testni ekosistem za mobilnost prihodnosti"


xxl
6 leta 22 dni nazaj

Vsi omenjajo pametna mesta, kot, da jih v Sloveniji mrgoli. Kaj pa pametne vasi? Gorske kmetije? Me zanima kako se bodo obnašala v naravnem okolju dva avtonomna pametnjakoviča na neki ozki zasneženi gorski cesti. Kdo bo odgovarjal, ko bo prva žrtev v BTC-ju? Obveščajte, ko bodo na cesti, da se izogibam tega območja.

 
Zaključek zime prinaša tudi menjavo pnevmatik
Novi Ford Focus bo razkrit 10. aprila