Novice

Zaključek zime prinaša tudi menjavo pnevmatik

V sodelovanju s podjetjem Continental Adria smo lani jeseni z velikim veseljem izbrali štiri forumske uporabnike za praktični preizkus novih zimskih pnevmatik WinterContact TS860. Ob zaključku zimske sezone smo se ponovno srečali, opravili zadnji pregled pnevmatik in izmenjali vtise.

Continental WinterContact TS860 zaključek sezone (1)Marko je eden tistih voznikov, za katere so zanesljive zimske pnevmatike ključne, saj se zaradi svojega dela med drugim redno vozi v Nemčijo. Z novimi zimskimi pnevmatikami WinterContact TS860 je od sredine lanskega novembra prevozil skoraj 25 tisoč kilometrov. Pred dnevi smo se dobili v Storitvenem centru Autocommerce, kjer sta z vodjo tehnične službe Continental Adria Luko Širovnikom izmenjala znanje, izkušnje in opravila zadnji tehnični pregled pnevmatik.

Srečanje ni bilo kratko ali površno, Marko je v času preizkusa večkrat nazorno opisal svoje izkušnje v različnih razmerah ter jih delil tudi z našimi uporabniki v posebni forumski temi, kjer je sredi januarja med drugim zabeležil: “Pozdravljeni, s testnimi pnevmatikami sem naredil 13.000 km in moram priznati, da se odlično obnašajo v snegu in na mokri cesti. Kar me je na začetku motilo, je bil nizek zvok pnevmatik na mokri cesti z malo vodostaja. Odvisna je bila tudi podlaga asfalta. Najbolj se je slišalo na novo položenem mokrem asfaltu pri hitrosti cca 100 km/h. Zvok pnevmatik se je občutno zmanjšal.”

Proti koncu februarja je sledil nov zapis: “V zadnjih treh tednih sem vozil v pravih zimskih razmerah in vam povem, da so se pnevmatike izkazale odlično! Ponedeljek 12.2. je bil pravi kaos v Avstriji. Namesto dve uri sem do nemške meje potreboval kar 5 ur in to zaradi močnega sneženja. Kljub pluženju in posipanju je bila cesta takoj zasnežena. Zaradi dveh nesreč na avtocesti smo bili primorani zaviti na stranske ceste. Nastale so kolone, nekateri so montirali snežne verige, v glavnem bil je totalni kaos. Vozil sem za terenskim vozilom z nemško tablico, ki je zavil proč od kolone in sem se odločil za njim. Kmalu mi je bilo jasno, zakaj ni bilo nobene gužve. Vozila sva na nespluženi cesti s cca 15 cm snega. Kar nekajkrat sem mislil obrniti, ker nisem bil siguren, da bo šlo, ampak ko sem pomislil na tisto kolono, sem raje peljal naprej. Po stranski cesti sva vozila cca 25 km in nato prišla na AC, katera je bila tudi zasnežena. Torej po 5 urah za 230 km po zasneženi cesti lahko pohvalim pnevmatike!”

Continental WinterContact TS860 zaključek sezone (4)Marko bo zimske pnevmatike WinterContact TS860 zaradi službenih poti v Nemčijo na vozilu obdržal nameščene še nekje do sredine aprila. Podobno previden je ob letošnjih vremenskih razmerah še marsikdo izmed nas, zagotovo pa se bomo nekje po velikonočnih praznikih počasi vsi dogovorili za menjavo zimskih pnevmatik z letnimi.

Ob tem nam je Luka pripravil še nekaj praktičnih priporočil, ki se nanašajo na sezonsko menjavo: “Opaziti je kar nekaj trendov, med drugim, da nekateri celo leto vozijo z zimskimi pnevmatikami. To seveda ni priporočljivo – pri Continentalu svetujemo, da se poleti uporabljajo letne, pozimi pa zimske pnevmatike. Zakaj? Temerature poleti so precej višje kot pozimi, enako velja za temperaturo vozne podlage, kar vpliva na karakteristike (mehkejše) zmesi za zimske pnevmatike. Zato se zavorna pot zimskih pnevmatik v poletnih razmerah bistveno podaljša. Prav tako se zimske pnevmatike poleti precej bolj obrabljajo, kar vpliva tudi na njihovo strukturo in posledično pomeni, da bodo prihodnjo zimo slabše opravljale svoje naloge v razmerah, kjer šteje vsak centimeter zavorne poti.”

Ko je pogovor nanesel na celoletne pnevmatike, je omenil, da njihova uporaba sicer narašča, a so tovrstne pnevmatike že zaradi povsem mehanskih lastnosti vedno lahko le kompromis. Navedeno pomeni, da so najbolj primerne za uporabnike, ki živijo v vremensko zmernih pogojih, delajo zelo malo kilometrov ter imajo možnost, da v času snežnih padavin pustijo vozilo doma.

Continental WinterContact TS860 zaključek sezone (6)Na koncu smo se z Luko ustavili še pri vedno pomembnem dejavniku zanesljivosti pnevmatik – tlaku: “Tlak zraka v pnevmatiki vpliva na življenjsko dobo pnevmatike, lastnosti oprijema in zaviranja ter porabo goriva. V primeru, da za vsako sezono uporabljate ločena kompleta pnevmatik, nameščenih na platiščih, priporočamo ob menjavi takojšnjo kontrolo tlaka zraka v vsaki pnevmatiki. Tlak zraka v pnevmatikah, ki so nameščena na platišča in skladiščena, namreč s časom pada. Resda gre za počasen poces, a vseeno. Pravilen tlak v vaših pnevmatikah ne vpliva ugodno le na varnost, ampak tudi na denarnico – pripomore namreč k bolj optimalni porabi goriva.”

Pa srečno vožnjo!

Continental Adria in Avtomobilizem.com (Foto: Urška Radolović.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai je videz Tucsona približal Koni in Santa Feju
Oblikuje se prvi slovenski testni ekosistem za mobilnost prihodnosti