Novice

Obsežna prenova Lexusa IS, a ne za evropske kupce

Kljub temu, da tretja generacija Lexusa IS sega relativno daleč v leto 2013, spadajo tudi najnovejše spremembe pod prenovo.

Za začetek so tu dovolj opazne spremembe zunanjosti, med katere spada nova vretenasta maska poudarjeno tridimenzionalnega videza ter drugačna prednja žarometa z integriranimi dnevnimi lučmi v tehniki LED. Nekaj sprememb je tudi pri oblikovalskih potezah na obeh bokih, nova so vrata, pozornost pa vzbujajo še drugačna 18-palčna lahka lita platišča. Zadek je nekoliko mehkejših linij, osvežitev pa dopolnjujejo preoblikovane povezane zadnje luči in zadnji odbijač.

Mere kažejo, da je prenovljeni IS malenkostno večji od predhodnika – 30 mm daljši, 30 mm širši in 5 mm višji, pri čemer medosna razdalja ostaja nespremenjena (2.800 mm).

Za razliko od zunanjosti, je v potniškem prostoru osvežitev pustila manj sledi. Omejena je na malenkostne popravke armaturne plošče in odprtin za prezračevanje, 8-palčni sredinski zaslon na dotik infozabavnega sistema pa so premestili 76 mm bližje vozniku, da bi mu olajšali upravljanje. Ob osnovnem je na voljo še 10,3-palčni zaslon s podporo povezljivosti (Android Auto in Apple CarPlay) ter integrirano Amazonovo pomočnico Alexo, a le v kombinaciji z navigacijskim paketom. Za avdiofile je med opcijami na voljo posodobljeni sistem Mark Levinson s 17 zvočniki in 1.800 W. Med pripomočke, ki povečujejo udobje, pri proizvajalcu štejejo še električni pomik prednjih sedežev, samodejni nadzor dvopodročne klimatizacije in sistem dostopa SmartAccess z gumbom za zagon motorja. K večji varnosti potnikov prispeva skupek posodobljenih vozniških pomagal, ki jih znamka trži pod imenom Lexus Safety System+.

Izvedenka F Sport je oblikovana imenu primerno, zunaj jo zaznamujejo športna odbijača, drugačna maska, zadnji spojler, 19-palčna platišča, difuzor zraka in prilagojen izpušni sistem. Med opcijami je na voljo dinamični paket, ki zajema prilagodljivo vzmetenje in lažja (-1,8 kg) kovana platišča BBS matirane črne zaključne obdelave. V notranjosti za dobro počutje skrbita gretje oz. zračenje športnih sedežev in ogrevan volanski obroč, za izbran videz pa ročica menjalnika iz perforiranega usnja, aluminijaste stopalke ter spremenjene obloge vrat.

Da vozna dinamika prenovljenega modela IS sledi agresivnemu zunanjemu videzu, so poskrbeli v Toyotinem tehničnem centru Shimoyama. Za znamki značilno vozno izkušnjo (Lexus Driving Signature) naj bi poskrbel skupek posodobitev, ki med drugim vključujejo povečanje togosti (ojačitve, več točk varjenja, optimizacija ojačitvenih struktur), kar prispeva k zmanjšanju hrupa in vibracij ter izboljšavam voznega udobja in zmogljivosti. Prenovljeni IS je opremljen s posodobljenim (lažjim) vzmetenjem in novimi blažilniki.

Severnoameriška pogonska paleta obsega zadaj gnano različico IS 300 (2,0-litrski štirivaljnik s 180 kW moči in 8-stopenjski samodejni menjalnik), štirikolesno gnano izvedenko IS 300 (3,5-litrski V6 s 194 kW moči in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom), IS 350 z zadnjim pogonom (3,5-litrski V6 z 231 kW moči in 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom) ter IS 350 s štirikolesnim pogonom (3,5-litrski V6 z 231 kW moči in 6-stopenjski menjalnik).

Na krovni medijski spletni strani so pri znamki zapisali, da bo prenovljeni IS na voljo globalnim trgom, vključno s Severno Ameriko, Japonsko, Srednjim vzhodom in izbranimi državami v Južni Ameriki, Oceaniji in Aziji. Verjetno je to dovolj jasen signal, da ga v Evropi ne bo v ponudbi.

Avtomobilizem.com (Vir: Lexus, Carscoops. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fordova Transit in Tourneo v terenski preobleki
Osvežitev Seatovi Ateci ni prinesla elektrifikacije pogonov