Novice

Osvežitev Seatovi Ateci ni prinesla elektrifikacije pogonov

Seatov športni terenec je dočakal svojo prvo pomembno osvežitev. Zanimivo pri njej je, da nadgradnja modela ni vključevala tudi vse bolj popularne elektrifikacije pogonskih sklopov.

Seat je od začetka prodaje Atece leta 2016 do danes prodal že skupno preko 300.000 primerkov, od tega 100.000 samo leta 2019. Te številke so jasen razlog, zakaj Španci pri njeni osvežitvi niso tvegali.

Posledica so razmeroma zadržani lepotni popravki zunanjosti, ki obsegajo res samo glajenje starostnih gub. Spremembe so opazne na odbijačih spredaj in zadaj, maski motorja, žarometih spredaj ter združenih svetilkah na zadku. Slednjim so dodali v primeru bogatejših paketov opreme tudi dinamično utripajoča smernika. Popravke na zadku zaokrožujejo drugače oblikovane zaslonke izpušnih cevi in spremenjena podobo napisa Ateca. Poleg novih odtenkov karoserijskih lakov bo moč dobiti prenovljeno Ateco tudi s platišči popravljenih oblik premerov 17 do 19 palcev. Kot zanimivost naj omenimo, da so oblikovni popravki zunanjosti prinesli s sabo tudi 18 milimetrov večjo skupno dolžino avta, ki je tako narasla na skupnih 4.381 milimetrov.

Prenova modela je vnesla spremembo tudi v pakete opreme, saj se je nekdanji najboljši paket Xcellence umaknil novemu paketu Xperience, ki poskuša narediti avto še bolj žlahten in premium. Namen izdajajo srebni poudarki na spodnjih delih prednjega in zadnjega odbijača, v aluminijasto srebrno lakirana pragova in v karoserijski lak lakirane obrobe blatnikov.

V kabini je srečati serijsko primaknjen 10,25-palčni zaslon za merilnike in 8,25 oziroma 9,2-palčni osrednji na dotik občutljiv zaslon večopravilne enote. Oblikovno spremenjeni so še volanski obroč, notranje obloge vrat in materiali ter barvne kombinacije sedežnih prevlek ter drugih elementov kokpita.

V novi Ateci so ponudili tudi opcijo brezžične povezljivosti Apple CarPlay ter Android Auto preko tako imenovanega Full Link sistema. Svežino Atece naj bi dodatno poudaril tudi aktualni tip USB priključkov tipa C (ti so za lažje iskanje ponoči tudi osvetljeni) ter brezžični polnilnik telefonov, ki je primaknjen serijsko v vse različice.

Pogonske sklope še naprej tvori nabor agregatov TSI in TDI z razponom moči od 110 KM do največ 190 KM. Bencinski TSI-ji so trije in sicer 1.0 TSI s 110 KM, 1,5-litrski TSI s 150 KM in sistemom aktivnega deaktiviranja valjev med delovanjem ter dvolitrski TSI s 190 KM. TDI paleto tvorita dve opciji štirivaljnega 2.0 TDI. Vstopna je 115-»konjska« ter nadomešča prejšnjo 1,6-litrsko opcijo, druga pa je 150-»konjska« različica. Vstopni motorizaciji sta dobavljivi samo v ročni šeststopenjski izpeljanki menjalnika in s prednjim pogonom, različice s 150 KM so dobavljive tako z ročnim kot tudi DSG menjalnikom ter z dvokolesnim ali vsekolesnim pogonom. Najzmogljivejša izpeljanka 2.0 TSI je dobavljiva samo v kombinaciji s štirikolesnim pogonom in menjalnikom DSG.

Četudi je elektrifikacija mnogih modelov v skupini Volkswagen v polnem teku, le ta ni v nobeni podobi predvidena za osveženo Ateco. To pomeni, da v njej, vsaj za enkrat, ne gre pričakovati hibridnega pogona, kot je na primer vse bolj popularna 48-voltna opcija zaganjalnika-alternatorja z ločeno baterijo pod sovoznikovim sedežem.

Proizvodnja Atece bo še naprej potekala v Škodini tovarni v Kvasinyju na Češkem, začetek prodaje pa steče letos poleti. O cenah Španci zaenkrat še ne govorijo, a ugibamo, da bodo te ostale na ravni modela pred prenovo.

Avtomobilizem.com (Vir: AutoExpress. Foto: Seat.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Obsežna prenova Lexusa IS, a ne za evropske kupce
Predčasno razkritje videza Citroëna C4 in ë-C4