Novice

Omejitev prehitevanja tovornjakov in avtocestna policija

Prometno-informacijski center za državne ceste je objavil datum začetka dnevnih omejitev prehitevanja tovornih vozil na avtocesti A1 ter ponovil, da svoje delo v kratkem začenja opravljati avtocestna policija.

Prepoved prehitevanja težkih tovornih vozil je že do sedaj trajno ali v času prometnih konic veljala na posameznih odsekih avtocest in hitrih cest (na pomurski avtocesti, na odsekih Domžale – Šentjakob, Brezovica – Vrhnika, Lom – Unec, Unec – Postojna ter na območju vseh predorov). Za kršitev je predpisana kazen 300 evrov. S 15. januarjem 2021 pa stopa v veljavo prepoved prehitevanja na avtocesti A1 med Koprom in Šentiljem v obe smeri in sicer za tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 7,5 t med 6. in 18. uro. Znotraj tega časovnega obdobja bo za tovrstna vozila prehitevanje dovoljeno le na odsekih s tretjim pasom (za počasna vozila), ki jih je v smeri Šentilj-Koper 15 v skupni dolžini 26 km, v obratni smeri pa 12 v skupni dolžini 20 km.

Dnevna prepoved prehitevanja za težka tovorna vozila na avtocesti A1 naj bi uporabnikom slovenskih avtocest in hitrih cest po navedbah DARS-a zagotavljala večjo pretočnost in varnost prometa, lažjo in hitrejšo vzpostavitev reševalnega pasu ob zastojih, lažje izločanje ostalih vozil z avtoceste ter večjo pretočnost prometa na območju delovnih zapor.

Za nadzor in sankcije v primeru kršitve prepovedi naj bi skrbela novoustanovljena avtocestna policija. Podlago za njeno delovanje predstavlja sporazum o medsebojnem sodelovanju za izboljšanje varnosti na avtocestah in hitrih cestah v Republiki Sloveniji, ki sta ga podpisala DARS in Policija, pridružila pa sta se še Ministrstvo za infrastrukturo in Ministrstvo za notranje zadeve.

Večja prisotnost policije na avtocestnem omrežju naj bi poleg izboljšanja prometne varnosti vplivala na večjo pretočnost in zmanjšanje zastojev, zlasti ob prometnih nesrečah in izločanju tovornih vozil z avtocest, ter pomagala pri zmanjšanju kriminalitete (nevarni in prepovedani prevozovi, kraje in goljufije na avtocestnih počivališčih).

Prve enote avtocestne policije s sedežem v Postojni naj bi se po slovenskih avtocestah zapeljale kmalu po novem letu. DARS naj bi jim kot upravljavec avtocestnega omrežja nudil podporo pri delu, med drugim naj bi jim tudi pomagal pri zagotovitvi prostorov ob avtocestni trasi. Sporazum ob tem določa tudi sofinanciranje vozil in opreme policistom.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: DARS.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Omejitev prehitevanja tovornjakov in avtocestna policija"


mavrica
18 dni 13 ur nazaj

me zanima kaka bodo vozila, verjetno ne bodo dizl motorji

 
Nissan naj bi še zmanjšal svojo prisotnost v Evropi
Delničarji skupin FCA in PSA potrdili združitev