Novice

Nissan naj bi še zmanjšal svojo prisotnost v Evropi

Že konec lanskega maja so pri Nissanu objavili strateški načrt za zmanjševanje stroškov, tik pred zaključkom leta pa so v javnost prišle nove, zaenkrat nepotrjene namere japonskega proizvajalca.

Maja lani je Nissanov načrt transformacije za obdobje prihodnjih treh let zajemal ukrepe za zniževanje stroškov ter posledično zapiranje nekaterih proizvodnih obratov. Za aktualno fiskalno leto, ki se za proizvajalca zaključuje 31. marca letos, je napovedana rekordna operativna izguba v višini 340 milijard jenov (2,65 milijardi evrov), nabor ukrepov pa naj bi zajemal krčenje proizvodnih zmogljivosti in modelne palete za petino v zasledovanju zmanjšanja operativnih stroškov za 300 milijard jenov (2,4 milijarde evrov) v obdobju treh let.

Že v decembru 2020 naj bi po prvih napovedih s proizvodnjo zaključila Nissanova tovarna v Barceloni, a je njeno zaprtje za leto dni odložil sporazum, ki so ga po stavki delavcev sklenili predstavniki proizvajalca in zaposlenih. Zaprtje naj bi povzročilo neposredno izgubo 3.000 delovnih mest, med pogajanji pa so predstavniki Nissana potrdili, da naj bi v Barceloni ohranili skladišče nadomestnih delov, nadaljevali pa so se tudi pogovori s sindikati  glede področij logistike, nabave ter razvoja in oblikovanja.

Pred dnevi je japonski časnik Yomiuri objavil, da naj bi podjetje Nissan dodatno zmanjšalo svojo prisotnost v Evropi ter prepustilo proizvodnjo in prodajo svojih modelov Renaultu, partnerju v aliansi. Prekinili naj bi svoje distribucijske kanale v kar 30 državah, pretežno vzhodne Evrope, ter končali s proizvodnjo v španskem obratu Avila, ki naj bi ga preuredili v skladišče. Proizvajalec, kljub pozivom medijev, zaenkrat še ni komentiral navedb.

Opomba uredništva: po objavi članka smo prejeli uradni uradni odgovor Nissan Europe: »Evropa je zelo pomembno tržišče za Nissan in nadaljevali bomo z lansiranjem novih modelov ter osredotočanjem na strategijo elektrifikacije«.

Avtomobilizem.com (Vir: Nissan, Autoblog, Reuters, Automotive Logistic. Foto, sliki: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Električna in hibridna vozila skupine FCA bodo proizvajali na Poljskem
Omejitev prehitevanja tovornjakov in avtocestna policija