Novice

Opel Adam v Ženevi premierno z novim trivaljnikom

Leto dni po prihodu na trg postaja Adam še boljši.

Uveljavil se je kot avtomobil najštevilčnejših možnosti individualizacije ter kot najbolje povezan in omrežen majhen avtomobil na trgu. Urbano moden Oplov prvak individualizacije ostaja avtomobil, ki vzpostavlja nove trende. Na bližnjem avtomobilskem salonu v Ženevi (od 6. do 16. marca 2014) bo tako pridobil povsem novi, trivaljni bencinski motor turbinskim polnilnikom. Motor, ki postavljajo nova merila za rafiniranost delovanja, zalogo navora pri najmanjših vrtljajih in učinkovitost. A to še ni vse: v novo generacijo pogonskega sklopa sodi tudi ročni šeststopenjski menjalnik nove generacije. Skorajda neomejene možnosti individualizacije Adama bodo dodatno obogatene z novimi barvami, izvedbami notranjosti in dodatki.

Adam je prvi Oplov avtomobil v katerega bo vgrajen novi, povsem iz aluminija izdelan bencinski motor 1.0 Ecotec Direct Injection Turbo. Razvili so ga v International Technical Development Center v nemškem Rüsselsheimu. Na voljo bo z dvema zmogljivostnima stopnjama, 66 kW/90 KM in 85 kW/115 KM. Oba dosežeta največji navor 166 Nm pri le 1800 vrtljajih na minuto. Tako kot novi generaciji motorjev, ki sta na trg pripeljali nedolgo tega (bencinski 1.6 Ecotec Direct Injection Turbo in dizelski 1.6 CDTI), postavlja novi 1.0 Ecotec Direct Injection Turbo nova merila za primerljive motorje. Še posebej v primerjavi s trivaljnimi motorji glede nizke ravni hrupa in tresljajev. Glede tega je boljši celo od večine štirivaljnikov. Namenili so mu povsem nov šeststopenjski menjalnik, nove generacije. Serijsko je opremljen s tehnologijo Start/Stop. Z izvedbo največje moči 66 kW/90 KM porabi Adam v kombiniranem ciklu le 4,3 l goriva na 100 kilometrov in izpusti v ozračje le 99 g CO2/km (preliminarni podatki po proceduri testiranja NEDC). Gre za izjemne vrednosti avtomobila z bencinskim motorjem, še posebej ob upoštevanju sorazmerno velike moči in navora motorja. Veliko učinkovitost zagotavljajo motorju poleg ostalega še neposreden vbrizg goriva, sistem variabilnega odpiranja ventilov, omejena masa aluminijske zgradbe in vodna črpalka, delujoča po potrebi.

Prodaja Opla Adama z motorjem 1.0 Ecotec Direct Injection Turbo bo stekla pozno spomladi in serijsko ga bodo začeli izdelovati poleti. Med novosti pa ne sodi le nov pogonski sklop. Za Adama so pripravili tudi nove barve. Nove možnosti individualizacije, po katerih bodo kupci sedaj lahko segli v redni ponudbi, je Opel napovedal že na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. V Ženevi bodo predstavljene nove barve, novi dekorji v notranjosti in razni drugi dodatki. Individualizacija v slogu Adama bo tako še bolj osebna.

Tekoče delovanje: majhen pogonski sklop postavlja nova merila za rafiniranost trivaljnika

Tekoče, umirjeno delujoč in čist. To so osnovne značilnosti mini motorja Adama, majhnega po velikosti, a velikega glede užitka v vožnji. Z natančnim inženiringom, primerljivim z brušenjem draguljev in z najnovejšimi tehničnimi rešitvami ima namreč motor izjemne zmogljivosti v primerjavi z velikostjo. Poleg prizanesljivosti do žepov voznikov Adama, se ponaša še s posebej omejenima porabo goriva in izpustoma CO2. Na 100 porabi le 4,3 l goriva, ob tem ko znaša izpust CO2 99 g/km. Tako je Adam v državah, kjer se davki oblikujejo na podlagi izpusta CO2, uvrščen v posebej ugoden razred.

Kot prvi v popolnoma novi družini bencinskih motorjev majhne delovne prostornine, ki se bo v prihodnje razširila, predstavlja 12-ventilski motor 1.0 Direct Injection Turbo nov korak v Oplovi ofenzivi pogonskih agregatov. Pred nedavnim so v okviru le-te v ponudbo uvedli tudi srednje velike 1.6-litrske bencinske in dizelske motorje. Te tri nove družine motorjev združuje poleg skupne DNA tudi razvojni cilj, po katerem so morali postati najbolj rafinirani med primerljivimi motorji. Oplovi inženirji so motorje v Rüsselsheimu zasnovali povsem na novo, ob začetku razvoja so torej imeli pred seboj popolnoma nepopisan list papirja. Ob tem so se posebej osredotočili na odpravo neželenih značilnosti delovanja, sicer po gospodarnosti privlačnih trivaljnih motorjev. »Nismo želeli le zmanjšati porabe goriva in izpusta CO2, želeli smo dokazati, da so lahko tudi trivaljniki rafinirani kot štirivaljni motorji, ali celo bolj,« pravi Dr. Matthias Alt, vodja skupine Oplovih inženirjev, odgovornih za majhne bencinske motorje. »Uravnovešenja smo se lotili pri tipičnih virih hrupa in tresljajev konvencionalnih trivaljnih motorjev. Prepričani smo, da bodo kupci Adama navdušeni nad doseženim.«

Visokotlačno ulit aluminijski blok motorja je zasnovan za sočasno učinkovito dušenje hrupa delujočega motorja in zmanjšanje mase. Visokotlačni sistem vbrizga goriva in injektorji so strukturno izolirani od glave motorja, kar na najmanjšo možno raven manjša prenos negativnih vplivov pulziranja sistema ob vbrizgu goriva.

K rafiniranosti delovanja doda svoje še gred za uravnovešenje prostih sil. Poganja jo tiho delujoča veriga z obrnjenim ozobjem. Vrti se z enako hitrostjo kot ročična gred, a v nasprotni smeri in ima posebej natančno optimizirano maso s čemer uspešno duši tresljaje trivaljnega motorja.

Med ostale posege zmanjševanja hrupa sodita še akustično izboljšani zgornji in stranski prekrivali motorja, sesalna veja in posebej dognano vpetje ročične gredi. Za dušitev hrupa ročične gredi so uporabljeni glavni ležaji iz jekla. Svoje dodajo še obrnjeni zobniki pogonske verige odmične gredi, turbinski polnilnik z omejenim piskanjem in jekleno korito olja na spodnji strani motorja.

Z vsemi tovrstnimi posegi »zvočnega inženiringa« novi 1.0 Ecotec Direct Injecton Turbo ni le najbolj rafiniran trivaljni motor, marveč deluje tiše kot številni štirivaljni motorji. Na preizkuševalni mizi je bilo ugotovljeno, da ob polni obremenitvi oddaja manj nizkotonskega hrupa pri vseh vrtljajih delovanja, kot atmosferski motorji primerljive moči delovne prostornine 1,6 litra.

Moč: majhen, a navdušujoč motor

Novi 1.0 Ecotec Direct Injecton Turbo navduši tudi z zmogljivostmi. Njegova moč predstavi motorno manjšanje (down-sizing) kot pravšnjo velikost, saj postreže z večjim navorom kot atmosferski 1,6-litrski motor.

Motor doseže največji navor 166 Nm pri 1800 vrtljajih na minuto. Vrednost največjega navora je za 30 odstotkov večja od navora 1,6-litrskega bencinskega štirivaljnika brez turbinskega polnilnika. Različica z največjo močjo 85 kW/115 KM ohranja največjo vrednost navora vse do 4700 vrtljajev na minuto. Izpušna veja in aluminijska glava motorja sta združeni filigransko natančno. To omogoča neposredno namestitev majhnega, vodno hlajenega turbinskega polnilnika, majhne inercije.

Injektorji neposrednega vbrizga goriva, s šestimi vbrizgi na delovni takt, so nameščeni na sredo valja nad batom, s čemer je zagotovljena največja učinkovitost zgorevanja. Ob tem izboljšuje sistem spreminjanja časov odpiranja ventilov pretok zraka skozi motor. Dvostopenjska oljna črpalka in le po potrebi delujoča vodna črpalka, ki pomaga hitrejšemu segrevanju hladilne tekočine hladnega motorja, prav tako pomagata zmanjšati porabo goriva.

Nova generacija motorja 1.0 Ecotec Direct Injection Turbo, z novim ročnim šeststopenjskim menjalnikom dopolnjuje ponudbo štirivaljnih motorjev Adama z ročnimi petstopenjskim menjalnikom. Motor z delovno prostornino 1,2 litra doseže največjo moč 51 kW/70 KM in največji navor 115 Nm. Dve izvedbi 1,4-litrskega motorja dosežeta 64 kW/87 KM, oziroma 74 kW/100 KM. Pri obeh je vrednost največjega navora enaka, 130 Nm.

Natančnost: novi, lahki menjalnik s tekočim prestavljanjem

Trivaljemu motorju Adama je namenjen povsem nov ročni šeststopenjski menjalnik kompaktne zgradbe. Njegova masa brez olja znaša 37 kg, 30 odstotkov manj, kot masa menjalnika, ki ga je zamenjal.

Natančen, s kratkim hodom prestavne ročice, z majhno zahtevano silo za prestavljanje združuje novi menjalnik vrsto izboljšav, ki jih je za menjalnike zadnje čase razvil Opel. Mednje sodijo široki asimetrično obdelani zobniki in sinhronizacijske naprave s tremi storžastimi tornimi ploskvami za prvo in drugo prestavo ter dvema za tretjo in četrto. Tudi vzvratna prestava je sinhronizirana. Po premierni uporabi v AdamU, bo novi menjalnik postopoma vgrajen tudi v druge Oplove modele.

Individualnost: več individualnih rešitev za najbolje povezan in omrežen mali avtomobil

Prvak individualizacije Adam se še vedno nenehno izboljšuje. Nabor dvobarvnih izvedb se bo v naslednjih tednih obogatil in bo še bogatejši v prihodnjih mesecih. S sedmimi novimi barvami karoserije in štirimi novimi barvami strehe, se je število barv zunanjosti Adama povečalo na 18, število barv strehe pa na šest. Med pet novih barv, ki bodo obogatile ponudbo spomladi, sodijo srebrna (Silverwalker), temno rjava (Mr. Darkside), modra (Let it Blue), zelena (Dancing Green) in siva (Pink-Kong). Tudi seznam možnostih poosebljanja se nenehno veča. Bogatejši je za nove prevleke, nove dekorativne elemente notranjosti, nove barve notranjosti, dve novi barvi ohišja notranjega vzvratnega ogledala, tri nove dekorativne elemente na ohišjih zunanjih vzvratnih ogledal, novo izvedbo prečke z logom ter dva nova seta nalepk za zunanjost vozila. Nove barve zunanjosti in izvedbe notranjosti bodo premierno predstavljene na avtomobilskem salonu v Ženevi. Z vsemi temi novostmi bo potencial poosebljanja Adama postal resnično skorajda neomejen in bo kupcem omogočil, da si sestavijo avtomobil svojih sanj po lastnih merilih.

Poleg tega, da si oblikujejo avtomobil natančno tako, kot si želijo, se kupci lahko odločijo tudi za številne druge možnosti, ki jim jih ponuja najbolje povezan in omrežen majhen avtomobil. Adam se namreč postavlja tudi z Oplovim sofisticiranim sistemom IntelliLink, s številnimi najsodobnejšimi možnostmi povezovanja in številnimi aplikacijami. Informacijsko zabavni sistem je popolnoma kompatibilen z najsodobnejšimi pametnimi telefoni, delujočimi z operacijskima sistemoma Android in Apple iOS. Opremljen je s povezavama USB in Bluetooth, pretočnimi avdio vsebinami, sedempalčnim visokoresolucijskim barvnim zaslonom na dotik in s sedmimi zvočniki. Oplov sistem IntelliLink omogoča v Adamu uporabo aplikacij BringGo, Stitcher in Tuneln. Priklop naprav delujočih z operacijskim sistemom Apple iOS omogoča tudi uporabo glasovnega upravljanja Siri Eyes Free. Z njim sistem posreduje dohodne SMS glasovno. Ob tem imam voznik s to aplikacijo možnost narekovati in pošiljati SMS, ne da bi odmaknil pogleda od dogajanja v prometu in rok z volanskega obroča. Adam je zaradi vsega tega, z večkrat nagrajenim sistemom IntelliLink, ki je preprost za uporabo in varen, najbolje povezan majhen avtomobil na trgu.

Vir: Opel

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Peugeot na 84. mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi
Je pričel BMW kopirati Kio?