Novice

Peugeot na 84. mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi

Svetovna premiera dveh vozil in dveh motorjev

Peugeot bo na stojnici 84. avtomobilskega salona v Ženevi razkril adute svoje dvojne ofenzive, produktne in tehnološke. Znamka bo poskrbela za čisto poseben dogodek z najnovejšima članoma najmlajše ponudbe v svoji zgodovini, Peugeotom 108 in novim Peugeotom 308 SW, z novim trivaljnim 1,2-litrskim bencinskim motorjem PureTech, novimi dizelski motorji BlueHDi (ekskluzivna tehnologija protionesnaževalnega sistema za dizelske motorje Euro 6), ponudbo dizelskih hibridov HYbrid4 in konceptnim vozilom 2008 HYbrid Air, ki potrjujejo njeno strokovno podkovano znanje na področju tehnologije in okoljevarstvenih sistemov, za sedanjost in prihodnost. Peugeot potrjuje z modeli RCZ R, 308 R Concept in 208 T 16 Pikes Peak, da zna emocije postaviti v osrčje avtomobilske izkušnje.

Med 28 vozili in konceptnimi modeli, ki bodo predstavljeni na 2.650 m² velikem razstavnem prostoru znamke Peugeot na Ženevskem avtomobilskem salonu 2014, si bo lahko 700.000 pričakovanih obiskovalcev ogledalo svetovno premiero dveh modelov.

Novi Peugeoti 108: vsak s svojim izrazom!

Poleti 2014 bo Peugeot 107 po zaključku sicer bogate in prečudovite komercialne kariere – več kot 800.000 prodanih primerkov – odstopil mesto Peugeotu 108.
Potem ko je popolnoma prenovil svojo ponudbo v nižjem tržnem razredu in segmentu kompaktnih vozil, bo Peugeot v Ženevi predstavil svojega novega mestnega malčka in vnesel svež veter v sicer dinamičen avtomobilski razred mestnih malčkov, ki predstavlja že skoraj 10 % evropskega trga.

Kompakten (3,47 m dolžine) in lahek (od 840 kg dalje) Peugeot 108, ki je po naravi prilagojen mestu, bo na voljo kot tri- in petvratna limuzina ali kot izvedenka 108 Top ! z zložljivo streho.

Njegova šik in elegantna oblikovna zasnova s prečiščenimi linijami, tehnološki žarometi in maksimalno zmanjšana previsa poudarjajo dinamičnost, na voljo pa je tudi individualizacija podobe: naj ima vsak svojega Peugeota 108. Kupci bodo lahko izbirali med osmimi barvami karoserije, med katerimi sta dve ekskluzivni, med tremi barvami platna za streho pri izvedenki 108 Top !, dvema dvobarvnima barvama za trivratno limuzino in pa tudi med sedmimi tematskimi motivi za individualizacijo podobe in kombinacijami notranjosti.

Peugeot 108 v strategiji za izboljševanje palete izdelkov blagovne znamke: bogatost zunanjosti se razteza v notranjost preko udobne in enostavno dostopne potniške kabine, ki je glede na stopnjo opremljenosti opremljena z velikim 7-palčnim zaslonom na dotik, kamero za pomoč pri vzvratni vožnji, stikalom za zagon sistema za prostoročni dostop in zagon, samodejno klimatsko napravo, električnimi in ogrevanimi zunanjimi ogledali, samodejnim vklopom luči … Mestno vozilo Peugeot 108 je v trendu s časom in je seveda hiper povezljivo, o čemer priča tudi nova tehnologija Mirror Screen.

Kot kompaktno in elegantno vozilo zna biti tudi uporabno in v svoji kategoriji ponuja zelo velik prtljažni prostor, ki ga je možno s 196 povečati na 750 litrov.
Kupci Peugeota 108 bodo imeli možnost izbire med štirimi pogonskimi sklopi, zasnovanimi na dveh trivaljnih bencinskih motorjih (1.0 l VTi 68 in 1.2 l VTi 82) z nadzorovano porabo – emisije CO2 od 88 g/km dalje. Za vožnjo po mestu mu električni servovolan in kakovostno podvozje zagotavljata stabilno, živahno in učinkovito lego na cesti v najrazličnejših razmerah.

Novi Peugeot 308 SW: eleganten in prostoren karavan

Novi Peugeot 308 je del strateško pomembnega tržnega razreda kompaktnih vozil (predstavlja več kot tretjino prodaje na evropskem trgu). Z več kot 46.000 prejetimi naročili (do konca januarja 2014), od katerih je več kot 40 % izvedenk z najbogatejšo stopnjo opremljenosti, nova limuzina 308, ki je bila lansirana sredi jeseni 2013, že uresničuje ambiciozno zastavljene cilje.

V aprilu letos bo ponudba novega vozila 308 bogatejša za še eno karoserijsko različico.

Novi Peugeot 308 SW, ki je bil povsem prenovljen in je od svojega predhodnika nasledil zgolj ime, ponuja resno in drugačno alternativo, saj izpolnjuje osnovne vrednote svoje kategorije z vidika prostornine, bivalnega udobja, modularnosti in priročnosti. Njegovo poslanstvo bo prevzeti delež v kategoriji karavanov, ki mu pripada. Ta kategorija zaseda 10 % tržnega razreda kompaktnih vozil v Evropi.

Oblikovalci in inženirji so mu zagotovili številne adute: učinkovita zasnova, ki temelji na radikalnem pristopu zmanjšanja mase, dinamični oblikovni zasnovi, inovativnem voznikovem mestu, edinstvenim izkušnjam v vožnji, inovativnih motorjih z nadzorovano porabo in najvišjo stopnjo kakovosti.

Po zasluge nove konstrukcijske osnove, platforme EMP2, so uspeli združiti razkošne dimenzije (dolžina: 4,58 m), bivalno udobje in prostoren prtljažnik (od 610 do 1660 dm3 po normi VDA), ki so med najboljšimi na trgu po zaslugi zmanjšane mase vozila za kar 140 kilogramov v primerjavi z njegovim predhodnikom.
Prečiščena in tehnološko dovršena notranjost novega PeugeotA 308 SW, ki jo osvetljuje ogromna steklena streha (1,69 m2), izstopa zaradi voznikovega mesta Peugeot i-Cockpit. S kompaktnim volanom, ki nudi še več občutkov, instrumentno ploščo v voznikovem vidnem polju za idealno pregledovanje informacij, visoko sredinsko konzolo in 9,7-palčnim zaslonom na dotik za intuitiven način vožnje, se Peugeot i-Cockpit pogumno postavlja pred svoje tekmece.
V kombinaciji z optimizirano aerodinamiko (količnik zračnega upora (Cx): 0,28, površina upora (Scx): 0,64) in zmanjšano maso oba turbokompresorska bencinska motorja 1.2 l in 1.6 l s 130 in 155 konjskimi silami ter vsi štirje dizelski motorji 1.6 in 2.0 HDi od 92 do 150 konjskih sil, med katerimi številni že zadostujejo ekološkemu predpisu Euro 6, zagotavljajo novemu PeugeotU 308 SW izjemno nadzorovane emisije: tako na primer povsem nov trivaljni turbo bencinski motor PureTech 1.2 e-THP s 130 konjskimi silami omeji emisije CO2 na 109 g/km, medtem ko nova različica 1.6 l BlueHDi s 120 konjskimi silami, ki se vgrajuje skupaj s šeststopenjskim ročnim menjalnikom porabi pri kombinirani vožnji komaj 3,2 l/100 km oziroma 85 g CO2 na kilometer – rekordna vrednost tržnega razreda.

Prihaja nova izkušnja vožnje: bogato znanje znamke Peugeot se na novem Peugeotu 308 SW izraža preko novih lažjih prem in ESP-ja zadnje generacije, ki izkorišča velikodušno dimenzioniran zavorni sistem. Z novo platformo (znižana masa, krajša previsa, znižano težišče, električni servovolan) ima novi 308 SW med karavani tržnega segmenta C prednost zaradi izredno dinamične lege na cesti, ki se ji pridružujeta agilnost in udobje na visokem nivoju.

Številni tehnološki sistemi za pomoč pri vožnji, kot so nadzor mrtvih kotov, aktivni tempomat, opozorilnik na nevarnost trčenja in samodejno zaviranje v sili še dodatno poskrbijo za brezskrbno vožnjo. Z vse bolj razširjenimi možnostmi komunikacijskih povezav sta tu tudi sistem Park Assist ali paket funkcij za športno vožnjo “Driver Sport Pack”, ki sodita med opremo za zagotovitev emocij in udobja med bivanjem v vozilu.

Z novimi žarometi Full Led so serijsko opremljena vozila višjih stopenj opremljenosti, kar je za ta tržni razred še vedno novost.

Strokovno tehnološko znanje znamke Peugeot: učinkovitost in užitki

V letu 2013 je znamka za evropsko prodajno paleto vozil še zmanjšala povprečne emisije CO2: s 115,2 g/km (v novembru 2013) v primerjavi s 121,6 g/km iz leta 2012 se je Peugeot uvrstil med vodilne tri v Evropi na lestvici najbolj okolju prijaznih blagovnih znamk – izjemen uspeh za ponudbo izdelkov s številnimi predstavniki v tržnem razredu C (kompaktna vozila) in D (družinske izvedenke).

Okoljevarstveno politiko znamke Peugeot s področja motorjev z notranjim zgorevanjem dokazujejo nenehna optimizacija motorjev z notranjim zgorevanjem (izboljšanje izkoristka, zmanjšanje prostornine motorja, sistem Stop&Start …), pridružitev različic e-THP družini trivaljnih bencinskih motorjev nove generacije PureTech in tehnološki preskok motorjev HDi, ki so prešli na normo Euro 6.

Novi Peugeot 308 1.2 l e-THP s 130 KM uvaja tudi povsem nov trivaljni bencinski motor PureTech, turbokompresorsko različico z neposrednim vbrizgavanjem, ki se vgrajuje skupaj s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Modularen in kompakten ter okolju prijazen in zmogljiv motor združuje učinkovitost in tehnologijo na vrhunski ravni. Visokotlačno neposredno vbrizgavanje (200 bar) in turbokompresor nove generacije z visokim izkoristkom ponujata izjemno udobje v vožnji že pri najnižjih vrtljajih motorja. Pri najvišjem navoru 230 Nm, ki ga doseže pri 1750 vrt/min, pravzaprav vzpostavi najboljše razmerje med navorom pri nizkih vrtljajih/močjo na trgu. 95 % navora je na razpolago med 1500 in 3500 vrt/min po zaslugi optimalnega izkoristka v vseh razmerah. Pri enakovredni moči in delovanju motorja se poraba goriva in emisije CO2 zmanjšajo za 21 %.

Peugeot bo v Ženevi razstavljal novo tehnologijo za zmanjšanje onesnaževanja dizelskih motorjev BlueHDi, s katero je opremljenih že več izvedenk Peugeot 308, 308 SW in 508. Tehnologija BlueHDi z ekskluzivnim načinom združevanja funkcije selektivne katalitične redukcije (SCR) in filtra trdnih delcev (FAP) z aditivom omogoča motorjem e-HDi do 90 % zmanjšanje dušikovih oksidov (NOx), optimalne emisije CO2 in porabo goriva ter odstranjuje trdne delce do 99,9 % po številu. Tehnologija BlueHDi že sedaj zadostuje predpisu Euro 6 za dizelske motorje in bo postopoma uvedena v vse znamkine dizelske različice.

Za vozila 308 SW z motorjem 2,0 l BlueHDi 150 je na voljo tudi šeststopenjski samodejni menjalnik AISIN 3. generacije, ki je bil vpeljan pri vozilu 508 2.0 BlueHDi 180.

Ta novi samodejni menjalnik ima tehnologijo Quickshift, ki omogoča hitrejše spreminjanje prestav hkrati s tem pa tudi neovirano in udobno uporabo na vrhunski ravni. Njegova zasnova omogoča drastično znižanje emisij CO2: pri vozilu 308 SW so emisije v primerjavi z ročnim menjalnikom tako zmanjšane za 5 g/km (s pnevmatikami enakih dimenzij), s čimer ta različica dosega vrhunsko raven z vidika živahnega delovanja in porabe goriva.

Še en pomemben primer napredka v sistemih proti onesnaževanju in tehnološkega napredka v prodajni paleti Peugeot, je hibridna dizelska tehnologija HYbrid4, prvič predstavljena svetovnemu trgu na vozilu 3008 HYbrid4, nato še na modelih 508 RXH in 508 HYbrid4. S pogonskim sklopom HYbrid4 ima Peugeot na področju sistemov proti onesnaževanju in občutkov v vožnji edinstveno ponudbo. Omenjeni trije modeli s tehnologijo HYbrid4 so prepričali že 36.000 kupcev.
Po zaslugi 200 konjskih moči, ki jih združeno zagotavljata motor 2,0 HDi FAP za pogon prednje preme in električni motor na zadnji osi, modeli HYbrid4 nudijo čisto nove izkušnje v vožnji z možnostjo izbire enega od štirih načinov (samodejni, ZEV (nični izpusti), Sport (športna vožnja), 4WD (štirikolesni pogon)) in emisije CO2 od 85 g/km dalje.

Za dosego cilja serijske proizvodnje vozila, ki bo porabilo le 2 l/100 km, se Peugeot ozira v iskanje prebojnih rešitev.

S tehnologijo HYbrid Air, ključno etapo v postopku za dosego te ciljne vrednosti, je Peugeot ponovno dokazal svoje pionirske sposobnosti. Model 2008, namenjen mednarodnim trgom, je samoumevni podpornik najnovejšega pogonskega sklopa, ki bencinski motor in tehnologijo na stisnjen zrak združuje z nadzorovanimi stroški. Na voljo bo v letu 2016 za osebna in lahka dostavna vozila iz nižjega tržnega razreda in razreda kompaktnih vozil ter bo dostopen kupcem na vseh petih kontinentih.

2008 HYbrid Air združeno koristi dve vrsti energije, da v najrazličnejših situacijah doseže najboljši izkoristek: stisnjen zrak, pridobljen predvsem med generiranjem energije zaviranja in upočasnitve, bo nudil pomoč ali pa nadomestil trivaljni bencinski motor najnovejše generacije, ki se ponaša z optimalno izboljšanimi delovnimi lastnostmi.

Pogonski sklop HYbrid Air, ki ga sestavljajo visokotlačna posoda v osrednjem tunelu za potrebe pnevmatskega delovanja, nizkotlačna posoda v predelu zadnje preme in sklop motorja/črpalke, nameščen na prenosu, ne vpliva na prostornost in prilagodljivost notranjosti vozila ter vozniku nudi tri načine delovanja: zrak (ZEV), bencin in kombinirani način.

Prodor na trg vozil višjega cenovnega razreda in ekskluzivne izkušnje v vožnji

Na Peugeotovem razstavnem prostoru v Ženevi bodo obiskovalci lahko odkrivali še drug dokaz znamkinega znanja na področju oblikovanja in občutkov v vožnji. Ekskluzivni RCZ R, močno okrepljena različica športnega kupeja RCZ, ki je že zapeljal več kot 57.000 navdušencev, bo že od začetka leta serijsko proizvedeno najmočnejše vozilo znamke vseh časov.

Njegov novi motor 1,6 l z 270 KM – z rekordno specifično močjo v kategoriji – že ustreza normativom Euro 6 in omejuje emisije CO2 na 145 g/km, ter umešča RCZ R na spisek zmogljivih in neverjetno učinkovitih vozil. Ekskluzivni podpis in obljuba močnih občutkov, znižanje podvozja in njegova 19-palčna kolesa, dajejo vozilu RCZ R še bolj izrazno držo: od mesta za krmiljenje do subtilno elitističnega ambienta bo voznik lahko izkoristil zmogljivost motorja po zaslugi posebnega vpetja koles, združenega z diferencialom z omejenim zdrsom Torsen.

308 R Concept ultra športno konceptno vozilo je radikaliziralo izčiščenost in stilistično identiteto serijsko proizvedenih vozil. S svojim nizkim položajem, širokimi koloteki in zaznavnimi bočnimi stranmi, slonečimi na 19-palčnih tulipanastih kolesih, 308 R Concept razkriva svojo športno poklicanost in svoj uničevalni temperament. Pod svojo dvobarvno obleko iz karbonskih vlaken skriva 4-valjni bencinski motor 1,6 l modela RCZ R, iz katerega so inženirji oddelka Peugeot Sport izvabili specifičnih 270 KM, rekordnih za svojo kategorijo s 170 KM/l. Za izkoristek vsega svojega potenciala, je 308 R Concept opremljen s prednjimi premami z diferencialom z omejenim zdrsom in zavornim sistemom z večjimi zavorami.

Leto 2013 je za vozilo 208, ki je potrdilo svoj položaj na evropskih stopničkah limuzin nižjega tržnega razreda, tudi leto presežkov za Peugeot Sport s tekmovalnimi različicami, ki so dediči Peugeotove sage serije-2!

Nihče ne dvomi, da se bo švicarska publika gnetla okoli dirkalnika 208 T16 Pikes Peak: 25 let po prvi zmagi Arija Vatanena s svojo 405 T 16 na ameriškem mitskem preizkusu, je za volanom odslej legendarne 208 T16 Pikes Peak, zadnje različice 208 (V6 bi-turbo s 3,2 l, 875 KM za 875 kilogramov, od 0 do 100 km/h v 1’’8…) Sébastien Loeb z 8’ 13’’ 878 podrl rekord dirke z 20-kilometrskim vzponom. Človeška in tehnološka avantura, ki daje znamki okus po odličnosti.

Vir: Peugeot

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vročina pokvarila boljši rezultat
Opel Adam v Ženevi premierno z novim trivaljnikom