Novice

Osma izvedba BMW serije 5 ohranja dizel in prinaša vegansko usnje

Le mesec po novem razredu E je luč sveta ugledala še osma generacija serije 5. Namesto pokončnih ledvičk, vpadljivega videza ta poslovna limuzina ohranja brezčasno-eleganten videz, ki ga spremlja še nabor najnovejših digitalnih rešitev. Prvič bo na voljo tudi kot električni model i5.

Osma generacija BMW-jeve serije 5 je na prvi pogled zelo podobna predhodni, a je veter sprememb tokrat zapihal močneje kot kadarkoli prej. Na vrhu vala teh sprememb je BMW i5, povsem električna serija 5, ki je oblikovno le malenkostno drugačna kot “običajna” serija 5.

Elektrificiran je vsak motor

https___www.carscoops.com_wp-content_uploads_2023_05_2024-BMW-5-Series-530i-2-1024x768
V dolžino je nova serija 5 zrasla za skoraj deset centimetrov.

Čeprav so nekateri modeli, predvsem športni terenci, po prodaji že prehiteli serijo 5, slednja ostaja temelj znamke. Že v zgodnjih sedemdesetih letih je BMW s svojo igro številk postavil hierarhijo znotraj družine, s trimestnimi števili uvedel pravila glede prostornine motorja in pravzaprav s tem tudi postavil legendo, kam znotraj družine sodi katera izmed motornih izvedenk. Še danes se večina opira na te tri številke, a so s prihodom nove serije 5 te številke še za odtenek bolj postavljene na glavo, kot so bile prej.

Z novo serijo 5 bosta na seznamu tradicionalnih motorjev na voljo le še dva. Bencinskemu dvolitrskemu motorju, ki ima 153 kilovatov sistemske moči, na pomoč priskoči 48-voltna blago-hibridna tehnologija. Dizelski 520d prav tako poganja dvolitrski štirivaljnik. Tudi tukaj na pomoč priskoči 48-voltna tehnologija blagega hibrida, sistemska moč pa se ustavi pri 145 kilovatih.

Spomladi bosta na voljo za naročilo tudi dva priključna hibrida: 550e xDrive poganja trilitrski bencinski šestvaljnik z 230 kilovati in elektromotor s 145 kilovati. Sistemska moč se ustavi pri 360 kilovatih, baterija z zmogljivostjo 19,4 kilovatne ure pa nudi med 79 in 90 kilometri dosega. 530e, brez štirikolesnega pogona, ponuja 230 kilovatov sistemske moči in bo imel z enako baterijo med 87 in 102 kilometri dosega.

Enaka arhitektura za vse

Neodvisno od pogona serija 5 sloni na, zdaj že dodobra poznani, arhitekturi CLAR. Le ta prinaša pettočkovno vpetje zadnje osi oziroma zračno vzmetenje zadaj pri električni i5 in karavanskem touringu. Za vozniško najboljšo limuzino v razredu so na voljo tri različna vzmetenja in opcijsko krmiljenje zadnje osi. Serija 5, posledično tudi i5, je v primerjavi s predhodnikom večja za 86 milimetrov in širša za 30 milimetrov. S tem je ta poslovna limuzina prvič prebila mejo petih metrov, saj meri 5.060 milimetrov. Tudi medosje je daljše za 20 milimetrov in zdaj meri praktično tri metre (2.995 mm). Med modeloma razlik v prostornosti ni, i5 ima le 30 litrov manjši prtljažnik (520 proti 490 litrov).

Dva ukrivljena zaslona, a vrtljivo stikalo ostaja

https___www.carscoops.com_wp-content_uploads_2023_05_2024-BMW-i5-5-Series-38-1024x683
Dva ukrivljena zaslona in praktično brez fizičnih stikal. Osrednji del sredinske konzole ostaja vrtljivo stikalo.

BMW nadaljuje z vgradnjo dveh ukrivljenih zaslonov na armaturno ploščo. Pred voznikom so nameščeni 12,3-palčni digitalni merilniki, na sredini armaturne plošče pa prvič večji 14,9-palčni zaslon na dotik. Serija 5 ima vgrajeno tudi interakcijsko ploščico – tanko in osvetljeno nadzorno ploščo, ki se razteza čez celotno armaturno ploščo in se nadaljuje vse do vrat. S tem sopotnik lahko prilagaja nastavitve klime in sedežev. Centralna konzola je močno očiščena stikal. Namesto prestavne ročice je zdaj na osrednji konzoli majhno stikalo in bistveno manj fizičnih stikal.

Notranjost iz veganskega usnja

Že vstopna različica serija 5 bo imela v notranjosti celotno oblazinjenje iz veganskega usnja. Prvič bodo pri BMW-ju uporabili to imitacijo usnja na volanskem obroču. Za tiste, ki si želijo pravo usnje, bo še vedno na voljo tudi takšno oblazinjenje.

Serija 5 prvič kot polno električna limuzina

Pri BMW dajejo veliko poudarka novemu i5. Gre za polno električno limuzino, ki se, razen nekaterih manjših posebnosti, ne razlikuje od običajne serije 5. Sprva bosta na voljo dve različici. Šibkejša, i5 eDrive 40, ima vgrajen elektromotor le na zadnji osi. Slednji ima 250 kilovatov in v kombinaciji z baterijo z zmogljivostjo 84,3 kilovatne ure po WLTP obljublja med 477–582 kilometri dosega.

Športni i5 xDrive M60 ima dva elektromotorja, vsakega na eni osi. Sistemska moč se ustavi pri 442 kilovatih, doseg pa je (tudi zaradi višje mase, 2.380 kg) manjši in po WLTP omejen med 455–516 kilometri. Novi i5 še ne sloni na arhitekturi Neue Klasse, zato se baterijo lahko polni na izmeničnem toku z močjo 11 kilovatov in na polnilnici z enosmernim tokom do 205 kilovatov.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
DS9 v naslednje modelno leto s številnimi novostmi
Hrvaško “darilo” turistom: polnjenje avtov bo precej dražje