Novice

Hrvaško “darilo” turistom: polnjenje avtov bo precej dražje

Tik pred pričetkom poletne sezone so se pri hrvaškem državnem ponudniku polnilnic za električne avtomobile Elen (HEP), odločili, da bodo kar precej dvignili cene polnjenja. Kot smo ugotavljali v nedavnem projektu PRIMA, kjer smo se med drugim odpravili do Zadra, polnilna infrastruktura ni popolna, a je ob avtocesti kar nekaj hitrih polnilnic. Vsi, ki bodo od 1. junija dalje tam polnili svoje električne avtomobile, pa bodo morali za storitev plačati približno 30 odstotkov več.

V novem ceniku, ki smo ga prejeli uporabniki njihove aplikacije za polnjenje, je razvidno, da se bo cena s 1. junijem za eno kilovatno uro na hitri 50-kilovatni polnilnici povečala s 46 na 62 centov. Ob uporabi polnilnice nad 50 kilovati, ki jih sicer na Hrvaškem ni veliko, pa bo potrebno plačati kar 85 centov za kilovatno uro.

Znatno dražje polnjenje na polnilnicah AC

Pri Elen imajo drugačne cene tudi pri polnilnicah, ki niso ob avtocestah. Tam je polnjenje nekoliko cenejše, saj bo kilovatna ura na polnilnici AC stala 29 centov in na polnilnici DC (do 50 kW) 40 centov. S tem so se cene dvignile med 30 in 35 odstotki, hrvaški dobavitelj pa bo pred začetkom turistične sezone in povečanim številom turistov z električnimi vozili izkoristil svoj monopolni položaj.

Ob porabi 20 kilovatnih ur bo moral lastnik električnega avtomobila na hitri 50-kilovatni DC polnilnici, za 100 prevoženih kilometrov plačati po novem 12,3 evra. Ob porabi 7,5 litra na 100 kilometrov bi, ob ceni 1,320 evra za liter 95-oktanskega bencina, lastnik takšnega avtomobila za 100 prevoženih kilometrov plačal 9,9 evra.

Avtomobilizem.com (Vir: Elen. Foto: PRIMA.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Hrvaško “darilo” turistom: polnjenje avtov bo precej dražje"


a_sist
1 leto 1 mesec nazaj

Pač nafilaš avto tolk da prideš do apartmaja. tam pa vseh 10 dni zastonj filaš avto in delaš izlete. Hkrati zadnjo noč nafilaš avto zastonj a 100% in se skor do doma zapelješ zastonj. ICE pa plačujejo za vsak km 🙂

Polo78
1 leto 2 meseci nazaj

Tole bo za marsikoga razlog, da ostane na ICE. In ne samo ostane, vsaj še en bodoči avto bo sigurno ICE. Naj si vsi skupaj nekaj zataknejo te EV-je, zelene prehode, trajnostne mobilnosti in ostale bruseljske floskule, ki nam jih dnevno servirajo prek medijev.

xxl
1 leto 2 meseci nazaj

Trenutek streznitve. Še eden razlog, da bom še kar nekaj časa na hibridu. 100 km trenutno cca 7 eura.

 
Osma izvedba BMW serije 5 ohranja dizel in prinaša vegansko usnje
Prenova za Volkswagen Touareg