Novice

Pal-V po zraku ali cesti za najmanj 299.000 evrov

Danes že kar nekaj podjetij po svetu poskuša spojiti na videz nezdružljiva svetova avtomobilov in letal v večnamenska prevozno leteča sredstva. Eno takšnih je tudi nizozemski Pal-V s letečim avtomobilom Liberty.

Tudi Nizozemci so bili prisotni v Ženevi, kamor so pripeljali svoj leteči avto Liberty. Za pogon po cesti služi 100-»konjski« bencinski motor, ki naj bi zadoščal za največjo hitrost 160 km/h. Za letenje preklopi na drugi motor, 200-»konjski« bencinar, ki naj bi mu omogočal doseganje največje hitrosti 180 km/h. Stolitrska posoda za gorivo naj bi zadoščala za največ 1.315 km dolgo pot po cesti oziroma največ 500-kilometrski oziroma največ 4,3 ure trajajoči polet; slednji podatki veljajo, ko je v letečem avtu samo voznik oziroma pilot. Četudi je Pal-V Liberty v resnici mešanica avta in helikopterja, ne more vzleteti z mesta, temveč se mora voziti s hitrostjo najmanj 50 km/h, za dosego te hitrosti pa rabi vsaj 330 metrov dolg raven odsek ceste.

Avto-helikopter naj bi bil tik pred pridobitvijo potrebnega certifikata, podjetje pa se s polno paro pripravlja na zagon proizvodnje, ki naj bi stekla že v drugi polovici tega leta. Prvi primerki s proizvodne linije bodo dobili naziv Pioneer Edition. Teh bo 90 ter bodo popolno opremljeni  in primerno temu tudi cenjeni, saj bodo zanje zahtevali 499.000 evrov (brez vključenih davkov). Ko bodo prodani vsi Pionirji, steče proizvodnja in prodaja športne izvedbe Sport Edition. Zanjo bodo, upoštevajoč skromnejšo opremljenost, zahtevali najmanj 299.000 evrov (brez davkov).

Avtomobilizem.com (Vir: Pal-V, Motor Authority. Foto: Pal-V.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Danes in pojutrišnjem
Rimac C_Two z gasilnikom v čast Richardu Hammondu