Novice

Pet manj znanih dejstev o Volvu

Volvo bo naslednje leto praznoval 90-letnico, vendar je večino svoje zgodovine deloval nekoliko v ozadju. Kljub temu je njihova preteklost polna zanimivih avtomobilov in zgodb. V spomin bogati tradiciji je tukaj pet manj znanih, a izredno zanimivih dejstev o skandinavskem proizvajalcu vozil.

V Severni Amerki so odprli prvo tujo tovarno vozil

5717_Volvo_122_S_AmazonHalifax je bilo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja majhno ribiško mestece s približno četrt milijona prebivalcev, vse dokler ni v mesto prišel Volvo in postal prvi večji tuji proizvajalec vozil v Severni Ameriki. Kupci na vzhodni obali so v poznih petdesetih zelo vzljubili model Amazon, zato so se pri Volvu odločili, da v regiji postavijo proizvodni obrat. Tam so izdelovali vozila vse do leta 1998, proizvodnjo pa so ustavili zaradi vse večjih evropskih tovarn.

Za brezstopenjski menjalnik se lahko zahvalite prav Volvu

halifaxPri Volvu so želeli postati lastniki avtomobilske sekcije proizvajalca tovornjakov DAF, zato so po nekaj letih v začetku sedemdesetih prevzeli njihov posel. Kmalu so v svojem stilu na majhni model DAF 66 namestili velike odbijače in vzglavnike ter ga preimenovali v Volvo 66. Obrat na Nizozemskem je z leti rasel in v devetdesetih letih so pričeli sodelovati z Mitsubishijem. Danes deluje pod imenom NedCar, v njem pa za BMW izdelujejo model Mini Cooper.

Volvo se je umaknil iz DAF-a, a so ravno zaradi prevzema tega proizvajalca vozil poskrbeli za komercialen preporod brezstopenjskega menjalnika. Kljub kratki avanturi so ravno pri Volvu s svojo investicijo poskrbeli za razvoj in razširitev menjalnika, ki ga navsezadnje pri njih niti niso uporabljali.

Švedsko zavezništvo

Skozi 89-letno zgodovino je bil Volvo močno povezan s številnimi proizvajalci vozil. Med najbolj pomembne sodita Ford in zdaj Geely, toda najbolje so se razumeli z drugim švedskim proizvajalcem vozil.

Rivalstvo ni bilo škodljivo, čeprav sta bila drug od drugega oddaljena le za kakšno uro vožnje. Sodelovanje je bilo na nekaterih področjih izredno tesno. Letalski oddelek pri Volvu je tako izdeloval motorje za Saabova vojaška letala, še danes pa povezave ostajajo, kljub propadu Saaba.Volvos first child seat

Brez kave jim živeti ni

Švedi spijejo več kave na prebivalca kot kjerkoli drugje, zato ni čudno, da so uvedli ”fikacoffe”. Sredi dneva so si privoščili odmor in spili skodelico kave. Pri Volvu so izredno ponosni na najboljšega pridelovalca kave v domačem mestu, zato na vsak večji salon pripeljejo nekaj vreč kave Da Matteo in jih delijo zbranim gostom.

Kdo je pričel z varnim prevozom otrok? Volvo!

Volvo se je že velikokrat predstavil kot ”varna” znamka, saj so pri njih izumili tritočkovni varnostni pas, stranske varnostne blazine in sistem za nadzorovanje vozil v mrtvem kotu. Poleg tega so eden glavnih inovatorjev pri sistemih, ki za svoje delovanje uporabljajo kamero in radar.

Vsi ti varnostni pripomočki so danes vsakdanji, med njimi tudi otroški sedež, obrnjen v nasprotno smer vožnje. V sodelovanju z lokalno univerzo so navdih našli v astronavskih sedežih in izumili prvi nazaj obrnjen otroški sedež. Leta 1967 je bil kot dodatna oprema prvič ponujen pri modelu Amazon, kasneje pa so razvili še sedeže za večje otroke.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Volvo.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Peugeot je naredil korak naprej pri razvoju i-Cockpita
Najava novega Volkswagen Touarega