Novice

Peugeot in IBM združena v razvoju storitev povezljivosti

PSA Peugeot Citroën in IBM sta pričela s sodelovanjem pri razvoju avtomobilske povezljivosti. Skupaj želita nadgraditi povezljivost ter informacijsko-zabavne sisteme, povezati vozila s trgovinami, servisnim omrežjem in omrežjem mestnega prometa.

Podjetji nista želeli razkriti finančnih pogojev sedemletnega partnerstva, s sodelovanjem pa sta pričeli že v lanskem letu,  ko je francoski proizvajalec vozil najavil, da jim bodo pri IBM-u svetovali glede nove tehnologije. Z najnovejšim dogovorom želijo s skupnimi močmi razviti storitve z dodano vrednostjo za uporabnike.

V skupni izjavi so dejali, da so želeli razviti storitve za voznika in potnike, med drugim tudi končne aplikacije, ki bi lahko skrbele za preventivno vzdrževanje vozil in opravljale funkcije za nadzor prometa. Ambicije pratnerstva presegajo običajno delovanje usmerjanja, pomoči na cesti in zabavnih funkcij, kot jih ponujajo Google, Apple in Nokia s TomTom zemljevidi.

Programska analitika podatkov iz vozila in  uporaba podatkov omrežja senzorjev, prometnih znakov in semaforjev bi bili lahko v pomoč pri zmanjševanju zastojev na cesti ter zmanjšali onesnaževanje, mreža servisov pa bi dobivala povratne informacije za programe preventivnega vzdrževanja. Sistem pa bi lahko omogočal tudi povezavo med vozilom in prodajalci.

IBM se je sicer v ločenem partnerstvu, ki so ga leta 2013 sklenili s podjetjem Continental AG, vodilnim globalnim dobaviteljem delov za vgradnjo v avtomobilski industriji, zavezal k razvoju platforme, poimenovane ”elektronski horizont”, s katero bi omogočili vozilom, da predvidijo prihajajoče ovire na cesti.

Več podrobnosti o sodelovanju skupine PSA in IBM si lahko preberete v spodnjem sporočilu za javnost.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News. Foto: Peter Humar)

Sporočilo za javnost
PSA Peugeot Citroën in IBM sklenila partnerski odnos z namenom pospešitve trženja novih storitev, zasnovanih na povezljivih vozilih

PSA Peugeot Citroën in IBM (NYSE: IBM) sta danes sklenila partnersko sodelovanje, ki bo v pomoč raznim akterjem panoge internet stvari (“Internet of Things”) z namenom analiziranja podatkov, ki bi omogočilo ponuditi nove storitve v povezljivih vozilih.

Povsem nov ekosistem povezljivih storitev bo skupini PSA, vodilnemu evropskemu proizvajalcu po številu povezljivih vozil v prometu, v pomoč pri razvoju novih tržnih priložnosti za najrazličnejše sektorje industrijske dejavnosti, še posebej za distributerje avtomobilov, pametna mesta (Smart Cities) in prodajo na drobno. Tako bodo lahko na primer vozniki in njihovi sopotniki izkoristili nove informacije, ki bodo povečale varnost in izboljšale udobje njihovega prevoznega sredstva. Pametna mesta pa bodo lahko zasnovala napredno komunikacijsko storitev, ki bo voznike neposredno opozarjala na dela na cesti, obvoze in prometne zastoje.

Pričakuje se, da bo število povezljivih vozil po celem svetu občutno narastlo nekje do četrt milijarde do leta 20201. Do danes je bila večina inovacij usmerjenih v aplikacije za pametne telefone, navigacijo in pomoč na cesti. IBM in PSA bosta skupno odgovorna za razvoj, prodajo in marketing teh storitev, prav tako pa tudi za njihovo ponudbo in dobavo novim ali obstoječim strankam.

«Že zelo zgodaj smo spoznali, da so povezljive storitve kot del interneta stvari ključni element za izboljšanje strankinih izkušenj z našimi modeli», je za PSA Peugeot Citroën izjavila Brigitte Courtehoux. «V partnerskem sodelovanju z znamko IBM nameravamo povezljive storitve ponuditi širši javnosti, tako da bodo lahko potrošniki izkusili novo stopnjo udobja v svojem vozilu, razne industrijske panoge pa bodo lahko nove priložnosti izkoristile za razvoj storitev po meri uporabnika.»

Omenjeni podjetji sta poglobili partnersko sodelovanje, ki sta ga najavili že lansko leto z namenom razvoja povezljivih storitev za vozila skupine PSA, odslej pa bosta omogočali tudi drugim industrijskim panogam in podjetjem v njihovih vozilih ponujati nove storitve z dodatno vrednostjo. Dogovor, ki je bil sklenjen za sedem let, je osredotočen na trženje obstoječih storitev in zasnovo nove generacije tehničnih rešitev, ki so potrebna za nudenje novih povezljivih storitev.

V prvem Centru inovacij, ki se nahaja v Parizu, bodo inženirji obeh podjetij v sodelovanju s strankami ustvarjali povezljive rešitve, ki bodo ustrezale specifičnim potrebam njihove dejavnosti in njihovim končnim kupcem. Omenjene stranke bodo imele možnost izkoristiti stalno interaktivnost z vozili skupine PSA pri razvoju njihove lastne dejavnosti, iskanju novih virov prihodka ali zasnovi inovativnih rešitev. Vozniki bodo lahko odkrili učinkovite in ekonomične storitve za obogatitev njihovih izkušenj z mobilnostjo.

«Rešitve, s katerimi poenostavljamo naše življenje in način dela, so se s hitrim uvajanjem mobilnih naprav in rastjo interneta stvari dramatično spremenile», je povedal Dirk Wollschläger, generalni direktor oddelka Global Automotive Industry IBM. «V okviru partnerskega sodelovanja s skupino PSA Peugeot Citroën bomo dodatno premaknili meje mobilnosti, da bi številnim sektorjem industrije omogočili izkusiti tisto, kar jim nudi povezljivo vozilo.»

1. Alfonso Velosa, «Predicts 2015: The Internet of Things», Gartner, 30. december 2014.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Amazon in DHL vam paket dostavita v prtljažnik Audija
Mercedes-Benz razvija visokozmogljivi štirivratni model AMG GT4