Novice

Peugeot uvaja vodikove gorivne celice v serijsko proizvodnjo modela Expert

Francoski proizvajalec bo od letos v segmentu kompaktnih gospodarskih vozil iz serijske proizvodnje ponujal električno izvedenko s pogonom na vodikove gorivne celice.

Peugeot e-Expert Hydrogen bo v ponudbi poleg modelov z notranjim zgorevanjem in baterijsko-električnih izvedenk, izvedenka pa naj bi odražala hiter razvoj elektrificirane ponudbe. Izdelan je na koncernski platformi EMP2 ter opremljen z novim sistemom, ki so ga v skupini poimenovali mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric, ter vključuje:

  • gorivno celico (v motornem prostoru na prednji strani vozila), ki potrebno električno energijo za pogon vozila proizvaja s pomočjo vodika v rezervoarjih (vodik iz rezervoarja veže s kisikom iz zraka, skozi izpušno cev odvaja izključno vodno paro);
  • visokonapetostno litij-ionsko polnilno baterijo s kapaciteto 10,5 kWh (pod sedeži kabine), ki jo je možno polniti na električnem omrežju in ki v nekaterih fazah vožnje napaja električni motor.

Električni motor s trajnimi magneti razvije do 100 kW moči in posreduje največ 260 Nm navora. Sistem rezervoarjev zajema tri jeklenke vodika, nameščene v podu. Njihova skupna prostornina znaša 4,4 kg pri tlaku 700 barov.


Sistem ima več različnih faz delovanja. Ob zagonu in pri nizki hitrosti električni motor črpa ponsko moč izključno iz visokonapetostne baterije. Pri stabilizirani hitrosti se energija električnemu motorju posreduje neposredno iz gorivne celice. V fazah pospeševanja, prehitevanja ali na strmini gorivna celica in visokonapetostna baterija združeno dovajata energijo električnemu motorju. Med fazami zaviranja in upočasnjevanja električni motor polni visokonapetostno baterijo.


Enako kot baterijsko-električna izvedenka, tudi e-Expert Hydrogen vozi brez lokalnih emisij CO2. Za polnjenje rezervoarjev z vodikom za več kot 400 km dosega (WLTP – homologacija v teku) naj bi bile potrebne le tri minute. Opremljen je s polnilnim priključkom za visokonapetostno baterijo (trifazni polnilnik z močjo 11 kW v motornem prostoru) ter bo na voljo v dveh različicah dolžine (standardna in podaljšana) z enako nakladalno prostornino kot dizelska in izvedenka na baterijsko-električni pogon (do 6,10 m3). Dovoljena obremenitev je omejena na 1.100 kg, vlečna zmogljivost pa na 1.000 kg.

Model bo sprva na voljo poklicnim kupcem v Franciji in Nemčiji, kjer prve dobave napovedujejo za konec letošnjega leta. Proizvajali ga bodo v Franciji (Valenciennes), nadgradnja z vodikovo tehnologijo pa bo izvedena v kompetenčnem centru Stellantis v nemškem Rüsselsheimu.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Investicijska skupina Quantum zvišuje ponudbo za nakup znamke Lamborghini
Rimac Nevera je serijski C_Two