Novice

Rimac Nevera je serijski C_Two

Hrvaški proizvajalec električnih super športnih avtomobilov predstavlja model Nevera, ki so ga poimenovali po nenadni močni mediteranski nevihti.

Že osnovni podatki o zmogljivosti modela Nevera več kot opravičijo izbiro imena, saj ga poganja kombinacija štirih električnih motorjev skupne moči 1.914 KM, ki razvijejo 2.360 Nm navora. Iz mirovanja do 100 km/h pospeši v manj kot dveh sekundah in doseže najvišjo hitrost 412 km/h; s tem je trenutno najmočnejši cestno homologiran model v svetovnem merilu za serijsko proizvodnjo. Baterijski paket kapacitete 120 KWh, sestavlja 6.960 celic in zmore 1,4 MW moči.

Rimac Nevera je plod pridobljenega znanja in razvitih tehnologij med štiriletnim razvojem modela s kodnim imenom C_Two, ki so ga prvič predstavili leta 2018 na avtomobilskem salonu v Ženevi. Večina ključnih komponent je bila razvitih v razvojnem centru znamke Rimac v bližini Zagreba.

Osnovo avtomobila predstavlja ogrodje iz ogljikovih vlaken, zasnovano po načinu monokokne gradnje (monocoque), pri kateri zunanji del zgradbe prenaša obremenitve. Šasija modela Nevera v enotno celoto združuje streho, ohišje baterijskega paketa ter podokvir zadnje preme, skupaj z aluminijastimi vstavki, in predstavlja največjo komponento iz ogljikovih vlaken v enem kosu, kadarkoli uporabljeno v serijski avtomobilski proizvodnji. Celotno ogrodje tehta nekaj manj kot 200 kg, po Rimčevih besedah pa gre za najtrdnejšo tovrstno strukturo do sedaj. Obenem omogoča skoraj idealno porazdelitev mase v razmerju 48/52.

Precejšen del razvoja so inženirji znamke Rimac posvetili aerodinamiki, ki so jo tekom razvoja in testiranj izboljšali za 34 odstotkov v primerjavi s prvotnim konceptom, Posledično se je izboljšala tudi učinkovitost hlajenja. Ključne izboljšave so dosegli z namestitvijo aktivnih elementov karoserije, vključujoč sprednji pokrov motorja, zaščito podvozja ter zadnji difuzor in spojler, ki so krmiljeni pod nadzorom naprednih algoritmov in s prilagoditvijo nastavitev potisne sile (high in low downforce) omogočajo optimalno aerodinamiko za vsak scenarij vožnje.

Kljub nadrealnim športnim zmogljivostim bo nova Nevera uporabna tudi v vsakdanjem življenju s prostorom za dva potnika in stolitrskim prtljažnikom. Za podajanje informacij so na voljo trije zasloni visoke ločljivosti, kokpit pa je razdeljen na dve območji. Usmerjen je na zmogljivost in užitek v vožnji, ne glede na to ali se vozimo po dirkalni stezi ali pa smo si zaželeli udobne vožnje po običajnih cestah. Zgornji segment kokpita je orientiran predvsem na vožnjo, medtem ko je v spodnjem delu nameščen informacijsko-multimedijski sistem, ki prikazuje tudi podatke o vožnji in omogoča nastavitve za več udobja. Parametre vožnje bo moč spremljati v realnem času preko telemetrije, pridobljene podatke pa bo za nadaljnjo analizo možno prenesti na mobilni telefon ali računalnik.

Prvi avtomobili naj bi prišli v roke kupcev proti koncu letošnjega leta, še pred tem pa naj bi vsak izdelan avtomobil lastnoročno preizkusil lastnik in direktor podjetja Mate Rimac. Izdelanih naj bi bilo le 150 primerkov, ki bodo naprodaj po ceni 2 milijona evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Rimac. Foto in video: Rimac.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Rimac Nevera je serijski C_Two"


xxl
2 leta 10 meseci nazaj

Tile pa znajo.

JG2
2 leta 10 meseci nazaj

Drži.

 
Peugeot uvaja vodikove gorivne celice v serijsko proizvodnjo modela Expert
Novi BMW iX ni več neznanka električne enačbe znamke BMW