Novice

Po več kot pol stoletja se dirkanje vrača v Švico

V Švici je bilo več kot petdeset let prepovedana organizacija avtomobilskih dirkaških dogodkov. V začetku leta je država odstranila to prepoved in odprla vrata dirkam električnega prvenstva Formule E, ki naj bi se prvič odvijalo tudi v tej državi.

Prepoved dirkanja je veljala vse od leta 1955, ko je v nesreči na vztrajnostni dirki Le Mans življenje izgubilo 80 gledalcev, 120 pa jih je bilo poškodovanih. Mercedes je zaradi te nesreče ukinil svoj dirkaški oddelek, več držav – med njimi tudi Nemčija, Francija in Španija – pa je prepovedalo dirkanje znotraj svojih meja. V osemdesetih letih se je Mercedes vrnil, večina držav pa je odstranila stroge prepovedi.

Švicarske oblasti so pred kratkim revidirale svojo politiko na tem področju ter se uskladile, da odprejo pot električnim dirkalnikom in svetovnemu prvenstvu Formule E. Organizatorji so že v letošnji koledar dirk želeli dodati cesto dirko, ki bi potekala v priljubljenem letoviškem mestecu Lugano v bližini italijanske meje. Na koncu se je zapletlo zaradi dolgotrajnih načrtovanih popravil ceste in drugih priprav, zato naj bi bila lokacija umeščena v koledar sezone 2016/2017.

Kljub temu, da Švica letos še ne bo prizorišče dirke Formule E, je država dobro zastopana v tem prvenstvu. Ekipa Trulli GP ima sedež v Švici in kar štirje švicarski dirkači sodelujejo v drugi sezoni Formule E – Sebastien Buemi, Alex Fontana, Fabio Leimer in Simona de Silvestro.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Formula E.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Peking se utaplja v smogu, v mestu veljajo izredne razmere
Porsche Boxster in Cayman v novem letu dobita novo ime