Novice

Poklon legendi: Lamborghini Countach

Praktičnost je bila pri Countachu čisto na koncu seznama lastnosti, saj je Lamborghini takrat pripravil superšportnika, ki se je požvižgal na vsa pravila. Z zadnjim steklom, velikim kot odprtina v nabiralniku, klinasto obliko, dvižnimi vrati in ogromnimi zračniki motorja je bil v trenutku prepoznaven, vendar tudi avtomobil, ki ga je bilo najtežje parkirati.

1974-90 Lamborghini Countach

Nihče si ni mislil, da bi lahko dokaj novi proizvajalec eksotičnih vozil resno tekmoval s Ferrariji. A ni minilo dolgo, da je po ustanovitvi podjetja v šestdesetih letih prejšnjega stoletja skoraj vsako otroško sobo krasil plakat Lamborghinija Countach. Vse manj otrok je sanjalo o Ferrariju, medtem, ko je bil Countach ultimativni superšportnik, ki je več kot desetletje krasil stene mlajših in tudi starejših ljubiteljev nedosegljivih klasik.

Enzo Ferrari je zaslovel že kot dirkač Alfe Romeo pred drugo svetovno vojno in po vojni ustvaril svoje podjetje. Lamborghini se mu je pridružil šele leta 1963, toda že takoj postal glavni tekmec italijanskemu virtuozu.

Zgodba gre nekako tako …

Lamborghini je pričel z izdelavo vozil leta 1964, saj multimilijonar Ferruccio Lamborghini že nekaj let ni bil zadovoljen s svojimi temperamentnimi Ferrariji, kar je tudi povedal Enzu in mu zabičal, da lahko on izdela boljši avtomobil. ”Drži se izdelave traktorjev, jaz pa bom nadaljeval z izdelovanjem športnih avtomobilov svetovnega razreda,” naj bi Enzo dejal Ferrucciu.

1971_Lamborghini_CountachLP500Prototipo1

Ferruccio je nato načrtno izdelal zelo moderen avtomobilski obrat blizu Ferrarijevega sedeža, najel najboljše inženirji v državi in začel izdelovati vozila, ki so bila po mnenju nekaterih celo boljša od Ferrarijevih. Toda če je Enzo s svojimi športniki želel dirkati, Lamborghini teh želja ni imel. Tudi pri Maseratiju, dolgoletnem konkurentu Ferrarija, so obupali nad dirkanjem v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Deloma zato, ker je bilo to predrago, pa tudi zato, ker se niso usmerili v izdelavo brezkompromisnih cestnih športnih vozil.

Miura potrebuje dostojnega naslednika

Lamborghini je izdelal model Countach, ker je nujno potreboval hiter avtomobil divjega videza, ki bi nasledil vrhunsko Miuro. Slednja je v trenutku postala najbolj zaželjen športni avtomobil tistega časa in zlahka v kot potisnila vse Ferrarijeve modele. Countach je enostavno moral biti osupljiv. In bil je. Z nenavadnim videzom in dvanajstvaljnim agregatom je dosegel končno hitrost 280 km/h.

lamborghini-countach_100336050_m

Božansko

Beseda Countach je vzklik začudenja v lokalnem piemontskem narečju – moški so to besedo običajno uporabljaji ob pogledu na zelo lepo žensko. Lamborghini je vse svoje modele poimenoval po borilnih bikih, toda kot je Nuccio Bertone prvič videl ”Projekt 112” je v studiu zakričal: “Countach!” in najnovejši športnik je dobil svoje ime.

O nastanku njegovega imena sicer kroži še ena zgodba. Delavec pri Lamborghiniju je prototip prvič ugledal na noč pred predstavitvijo leta 1971 na avtomobilskem salonu v Ženevi in ga poimenoval Countach (kot nekaj božanskega) – naslednji dan je prototip brez imena postal Countach.

Lamborghini-Countach-LP400-Periscopica-5

Za obliko je poskrbel Marcello Gandini iz oblikovalskega studia Bertone. Jap, prav on je oblikoval tudi nesmrtno Miuro. Gandini je bil takrat še mlad in neizkušen oblikovalec, zato ni dajal veliko poudarka praktičnosti in ergonomiji. Countach je bil posledično nizek in širok, vendar ne predolg. Skoraj celotno zunanjo obliko sestavljajo ravne trapeziodne plošče. Bilo je nekaj ovalnih površin, a so bile popolnoma neizrazne.

Med glavne oblikovalske posebnosti sodijo tudi dvižna vrata, ki so bila vpeta spredaj ter so se ob odpiranju dvignila in nagnila naprej. Inženirjem ni ostalo drugega, kot da uporabijo takšen način odpiranja zaradi cevne strukture. Prag je bil nadpovprečno širok in visok, zato niso mogli v dimezijsko zelo omejen prostor namestiti navadnih vrat. A kljub dvižnim vratom so imeli težave, saj je bila strešna linija zelo nizka.

Lamborghini-Countach_LP_400-1973-1600-07

Od leta 1971, ko so predstavili prvi prototip, je oblika postopoma napredovala, športnik pa je imel vse boljše zmogljivosti in vozne lastnosti. Bolj kot se je približevala proizvodnja, vse več zračnikov so morali namestiti za hlajenje ogromnega dvanajstvaljnika. Na vrata so vgradili tudi prepoznavni zračnik NACA in čisto na koncu testiranj za voznika dodali še en zračnik, ki je skoraj izničil voznikov pogled nazaj. A ravno zaradi teh oblikovnih posebnosti se je Countach zapisal med legende. Prvovrstna zmogljivost je bila le dodatek videzu, saj sta bila Diablo in Murcielago enako zmogljiva, vendar nista dosegla uspeha svojega predhodnika.

LP-400

Leta 1974 je na ceste uradno zapeljal LP-400 oziroma Countach. Prva generacija je imela nameščen 4-litrski dvanajstvaljni agregat z 276 kilovati moči. Zadnja kolesa je poganjal vzdolžno nameščen agregat. To je bilo ravno obratno kot pri Miuru, kjer je bil motor postavljen prečno. Zaradi boljše razporeditve mase je bil motor obrnjen ”nazaj”, izhodna gred in menjalnik pa sta bila postavljena pred motorjem. Kardanska gred je tekla skozi zbiralnik v zadnji diferencial. Sprva so sicer želeli namestiti petlitrski agregat, toda raje so uporabili manjši štirilitrski agregat iz Miure. Še vedno je impresiven pogled na šest uplinjačev, štiri odmične gredi in štiri izpušne cevi.

Lamborghini-Countach-LP400-Periscopica-2

Countach je imel skoraj idealno razporeditev mase 50:50, s čimer so inženirji uspeli maksimalno izboljšati stabilnost pri visokih hitrostih.

Samo za izkušene

Pri Lamborghiniju so sprva želeli izdelati le peščico vozil, ki bi bili na voljo izključno izkušenim voznikom. Ti bi se morali dokazati, da lahko LP-400 vozijo po cesti. Ferruccio je bil močan nasprotnik klimatske naprave, saj bi z njo Countach postal preveč civiliziran in bi običajni vozniki lahko hitro postali preveč sproščeni. Toda tudi on je moral popustiti, saj so morali avtomobil pomakniti višje po cenovni lestvici.

Lamborghini-Countach_LP_400-1973-1024-08

Potniška kabina ni bila nič kaj razkošna, prej utesnjena, in voznik je moral pri vožnji nazaj odpreti vrata, sesti na prag in kukati nazaj. Vse skupaj je otežil še trd volan. A takšne ”napake” so lastniki pričakovali in jih hitro oprostili. Countach je lastniku vse vrnil z obrestmi – s fenomenalnimi voznimi lastnostmi, vodljivostjo, močjo, stabilnostjo in zaviranjem.

Lamborghini_Countach_LP400S_4

Inženirji so vseskozi izboljševali model in kmalu predstavili LP-400S. Imel je prilagojeno vzmetenje, široke pnevmatike Pirelli P7 na širših platiščih, sprednji spojler in napihnjene blatnike. Zadnji ogromen usmerjevalnik zraka je bil opcijski, vendar je z njim Countach deloval še bolj dirkalno.

1988-Lamborghini-Countach-5000QV-rear-left-side-view1

Prostornino motorja so leta 1982 povečali na 4,75-litrov za model LP-5000S. Kljub enaki moči so morali izboljšati motor zaradi vse bolj zahtevnih emisijskih zakonov. A pri Lamborghiniji niso bili zadovoljni , zato so v letu 1985 razkrili model 5000 Quattrovalvole s 5,2-litrskim agregatom, ki je imel štiri ventile na cilinder ter je ustvaril 339 kilovatov moči.

Lamborghini-Countach_Quattrovalvole-1985-1024-02

Model Countach je ščasoma zamenjal Diablo, a uspeha predhodnika ni nikoli dosegel.

Avtomobilizem.com (Vir: Danjedlicka.com, dailynewsdig, wikipedia, lamborghini. Foto: Lamborghini.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Športna Fiesta ST prihaja proti koncu prihodnjega leta
Zadnji izdelani LaFerrari so prodali za 7 milijonov ameriških dolarjev