Novice

Poklon legendi: Volkswagen Golf GTi

Le vprašanje časa je bilo, kdaj si bo svoje mesto v seriji člankov Poklon legendi našel Volkswagen Golf GTi. Cenovno dostopni športnik že več kot štirideset let oziroma že sedem generacij navdušuje entuziaste širom sveta.

Oznaka, ki je spremenila svet športnikov

Legenda je svojo pot pričela leta 1975, ko je Volkswagen na avtomobilski salon v Frankfurtu pripeljal nabrito različico Golfa in mu dodal oznako GTI. Do predstavitve se je običajni Golf v Evropi prodajal že dobro leto in je po priljubljenosti hitro pričel loviti Hrošča, ki je bil tako kot Golf namenjen zelo širokemu spektru kupcev. Volkswagen je že takrat ubral preprosto recepturo in za osnovo vzel osnovno arhitekturo prve generacije ter iz odvečnih delov sestavil nekaj, kar je bilo zabavno, učinkovito in uporabno.

GTI Mk1 je bil tako opremljen z 1,6-litrskim štirivaljnim bencinskim agregatom, ki je imel nameščen revolucionarni mehanski sistem vbrizga goriva K-Jetronic. Danes se 110 ”konjev” za športni avtomobil ne zdi veliko, sredi sedemdesetih pa je bilo to naravnost fantastično In še to: GTI je tehtal le 810 kilogramov, zato je do stotice prišprintal v devetih sekundah. Rodil se je pravi ”hot hatch” oziroma avto, ki je voznika nagradil z veliko močjo in zabavnimi voznimi lastnostmi, a ga obenem ni prikrajšal za praktično uporabo.Volkswagen Golf GTI_4

Evolucija

Pred drugo generacijo je bila težka naloga. Presenetljiv uspeh prvega GTI-ja je Volkswagen prisilil, da so morali recept ponoviti in pripraviti športnika, ki bo nudil vse prepoznavne lastnosti ter hkrati prinesel nekaj svežega. Ubrali so varno pot in naredili evolucijsko nadgradnjo.

Kljub na papirju manjšim spremembam, je GTI Mk2 postal enako prepoznaven kot njegov predhodnik. Z 1,8-litrskim motorjem s 16 ventili je hitro našel številne simpatije, še več navdušencev pa je našla najmočnejša različica z vgrajenim motorem G60, ki si ga je Golf sposodil iz modela Corrado.

V notranjosti smo že takrat dobili lekcijo o preprosti uporabi in izbranih materialih. Tudi zato je hitro našel krog ljubiteljev, ki jim druga generacija predstavlja enega izmed najboljših izdelkov v Golfovi zgodovini. Odlične prodajne številke so bile seveda odlična popotnica za naprej, zato je Volkswagen pripravil tretjo generacijo priljubljenega športnika.Volkswagen Golf GTI_3

Zaton

Konkurenca, predvsem japonska, je že ponujala svojo različico športnika, zato so imeli evropski kupci kar naenkrat pisano izbiro in za svoj delež na trgu so morali proizvajalci vozil narediti bistveno več. Tega so se zavedali tudi pri Volkswagnu in posledično leta 1991 pripravili tretjo generacijo. Malenkost večje dimenzije niso skazile prepoznavnega videza, pod motornim pokrovom pa so se skrivali preverjeni agregati.

GTI Mk3 je od svoje predhodnika podedoval skoraj celotno motorno paleto. Najbolj priljubljena izbira je ostal dvolitrski štirivaljni agregat DOHC s 150 ”konji”, a je srca kupcev razvnel novi 2,8-litrski šestvaljni agregat. Novinec je bil bistveno bolj potraten kot štirivaljni bratje, a je kupce prepričal s svojo prepoznavno noto. V primerjavi s prvima dvema generacijama ni bil tako dobro sprejet, prodajne številke so padale in zanj so se odločili le najbolj fanatični kupci.

Volkswagen Golf GTI_7

Ponoven vzpon

Šest let kasneje, leta 1997, je na ceste zapeljala močno spremenjena četrta generacija. O njegovem pomiku v dražje vode je govoril že drugačen zunanji videz, razlike med običajno in različico GTI pa so postale bistveno manjše. Povečala se je tudi motorna paleta, za varčne so namreč pripravili dizelsko gnani GTI, za divje po srcu pa 1,8-litrski štirivaljni agregat z 20 ventili in 150 ”konji”.

Leta 2002 je ponudbo oplemenitila posebna izdaja 25th Anniversary. Od ostalih se je ločila po posebnih aluminijastih platiščih, unikatno oblikovanih odbijačih in nekaterih manjših dodatkih v potniški kabini.

Volkswagen Golf GTI_9

Vpliv prve generacije

Naslednja postaja je bil avtomobilski salon v Parizu, kjer je Volkswagen leta 2004 predstavil peto generacijo GTI-ja. V primerjavi s četrto generacijo je bil napredek velik, mogoče še največji do takrat. Na masko hladilnika se je vrnila rdeča črta in sedeži so bili zopet odeti v karirasto tkanino. Kot se za novo generacijo spodobi, je prišlo do večjih sprememb tudi pod pokrovom motornega prostora. V celotni zgodovini modela je bila to zagotovo največja preobrazba, ki je Golfa GTI zopet postavila na zemljevid konkurenčnih športnikov.

Poganjal ga je sicer le en agregat, dvolitrski prisilno polnjen štirivaljnik z 200 ”konji”, ki je prvič lahko sodeloval s samodejnim dvosklopkovnim menjalnikom DSG. Šlo je za najhitrejši GTI v zgodovini in navdušenje nad modelom je poskrbelo, da je peta generacija v trenutku postala enako priljubljena kot izvirni GTI.

Volkswagen Golf GTI_13

Brez tveganja

Tako kot pred drugo generacijo, je bila zaradi uspeha predhodnika pred težko nalogo tudi šesta generacija. Volkswagen je uporabil svojo znano taktiko in v šesto pripravil le evolucijsko posodobitev. Manjše spremembe so krasile zunanjost, potniško kabino in pogonski sklop, a v grobem je GTI ostal preverjena izbra v segmentu.

Volkswagen Golf GTI_15

Po štiridesetih letih

Aktualno poglavje v zgodovini modela je na cestah že od leta 2012. Po skoraj štiridesetih letih obstoja se je sedma generacija po videzu še bolj oprla na originalni model ter se preselila na modularno arhitekturo MQB.

Največji GTI vseh časov je celo lažji od svojega predhodnika, iz dvolitrskega agregata pa so iztisnili še več moči. Za najbolj zahtevne so pripravili dodatne opcijske pakete, ki že tako športen model še izboljšajo. Tako kot že mnogokrat prej, so pri Volkswagnu ustvarili simbiozo med udobjem, zmogljivostjo, praktičnostjo in vsakodnevno uporabnostjo.

Volkswagen Golf GTI_18

V štiridesetih letih obstoja je Golf GTI vedno stavil na enake lastnosti ter z vsako generacijo sledil zahtevam kupcev. Je prvi pravi ”hot hatch”, zato si seveda zasluži mesto med legendami.

Avtomobilizem.com (Vir: Speedhunters, Volkswagen, Wikipedia. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Poklon legendi: Volkswagen Golf GTi"


pskoda
7 leta 8 meseci nazaj

Šele golf mk3 je imel prvi 2.0 motor. Bila sta pa tudi vr6 2.8 (170hp) oz 2.9 z 190hp in 4×4.
G60 v golfu mk2 je bil 1.8 z kompresorjem in 160hp kolikor jaz vem

RedBaron
7 leta 8 meseci nazaj

2.0 16V je imel sicer 150 KM, vendar naj bi v začetku ta motor zmogel okoli 170 KM (v fazi razvoja), ampak so potem zmanjšali moč na 150 KM, da ne bi zasenčil 2.8 VR6 ki je imel tudi “samo” 170KM.

Blinder
7 leta 8 meseci nazaj

Dvojka ni imela 2.0 motorja. Stirka z 180km verzijo motorja pa nevem ce obstaja v SLO. Na teh slikah imajo enka in petka najlepse feltne 🙂

 
Spočijte si oči na novem Aston Martinu Vanquish Zagato Volante
Brezstrešni Lamborghinijev Centenario