Novice

Policiji predali testna vozila v novi podobi

Policija je v brezplačno testiranje prevzela pet specialnih patruljnih policijskih vozil z novo barvno podobo, ki bo močno povečala varnost policistov v cestnem prometu.

»V primerjavi s policijskimi vozili v drugih evropskih državah in reševalnimi vozili v Sloveniji, so namreč naša vozila zlasti v nočnem času in ob zmanjšani vidljivosti, slabše opazna in prepoznavna, zato smo se odločili, da povečamo vidnost in prepoznavnost policijskih vozil, ki opravljajo nujne interventne naloge ter naloge urejanja in nadzora cestnega prometa,« je ob prevzemu vozil pojasnil Janez Rupnik, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije.

Policisti so glede na naravo dela z varnostnega vidika zelo izpostavljena kategorija udeležencev cestnega prometa. Dnevno prejmejo od 500 do 600 interventnih klicev državljanov, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje. Policijska vozila na nujnih vožnjah lahko vozijo s hitrostjo, višjo od predpisane, zato je njihovo gibanje manj predvidljivo in hitrejše. Zaradi tega morajo biti policijska vozila označena tako, da pritegnejo pozornost in so lažje prepoznavna. S tem jih vozniki in drugi udeleženci v cestnem prometu pravočasno opazijo in se ustrezno odzovejo.

Z novo Uredbo o vozilih, plovilih, oborožitvi in posebni opremi policije, ki je pričela veljati 21. januarja letos, je bila dana pravna podlaga za novo barvno podobo policijskih vozil. Pri oblikovanju nove barvne podobe so upoštevali mednarodna strokovna spoznanja na področju varnosti cestnega prometa, izkušnje tujih policij in nasvete oblikovalca. Pri iskanju rešitev so ubrali skrajno racionalen pristop, kar je v zaostrenih finančnih razmerah izrednega pomena.

Nova belo modro rumena vozila niso prebarvana v rumeno barvo, temveč so vidnost vozil povečali tako, da so na najbolj izpostavljenih delih vozil, obstoječim modrim, belim in rdečim odsevnim nalepkam dodali rumene retro odsevne fluorescentne nalepke in rumene fluorescentne nalepke, ki prispevajo k dobro vidljivosti v različnih vremenskih pogojih in so najbolj opazne med barvami tudi v dnevnem času.

Podjetja Renault Nissan Slovenija, Porsche Slovenija in Peugeot Slovenija, ki so izrazila pripravljenost za sodelovanje pri testiranju novega izgleda policijskih vozil, so predala vozila v tri oziroma šestmesečno brezplačno testiranje. Za policijo torej, razen stroškov goriva in zavarovanja vozil, testiranje ne predstavlja nobene finančne obveznosti.

Vozila bodo testirale različne operativne policijske enote v Sloveniji, ki opravljajo nujne interventne naloge in naloge nadzora in urejanja cestnega prometa. Na testnih vozilih so nameščene različne kombinacije odsevnih in fluorescentnih nalepk in različne grafične podobe, predvsem z namenom, da se na testu preizkusijo in ugotovijo najbolj uporabne in primerne.

Odločitev glede dokončne grafične podobe bodo sprejeli po opravljenem testiranju. Zaradi hudega pomanjkanja finančnih sredstev obstoječih vozil ne bodo spreminjali.

Vir: Policija

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Policiji predali testna vozila v novi podobi"


toMmy
9 leta 5 meseci nazaj

Si ti slučajno slep, da ne opaziš, kje je postavljenih 99,9% patrulj z radarji in mi očitaš posploševanje?? Ti naštejem standardne lokacije po Sloveniji in razložim v katerih/kakšnih državah se dela na tak način?

Gosic
9 leta 5 meseci nazaj

Bogi revež. Temna preteklost za ovratnikom. Verjetno so vsi enaki – posplošimo.
Sicer pa je ponavadi v življenju tako, da vedno obstaja neka meja.
Meja med državami ( iz satelitske perspektive mogoče Maribor res zgleda na avstrijski strani, vendar ko v roke primemo zemljevid…)…itd

toMmy
9 leta 5 meseci nazaj

A so dobili zraven še kamuflažo, da se bodo lažje skrivali po grmovju z radarji in preverjali, da ne bi kdo slučajno 3m pred tablo za konec naselja pospešil? 🙂

 
Mini na avtomobilskem salonu v Los Angelesu 2014
Datsun Go brez zvezdic na varnostnem testu Global NCAP