Novice

Popolnoma novi Peugeot 208 tudi z elektro pogonom

Po Renaultovi napovedi čisto novega Clia za Ženevo, sledi zdaj z najavo svojega popolnoma novega mestnega modela tudi Peugeot. Za razliko od Clia pa je Peugeot že zdaj potrdil, da bo 208 imel tudi svojo baterijsko električno pogonsko opcijo e-208.

Francozi so teden dni pred odprtjem ženevskega salona potrdili, da pripeljejo v Švico popolnoma novi 208. Kot je iz fotografij razvidno, je ta nekoliko izzivalno, a všečno oblikovno temo večjega 508 uspešno prenesel na manjši format.

Spredaj tako jasno izstopata ozka žarometa, katerih LED dnevne svetilke so navidezno razpotegnjene navzdol v odbijač kot nekakšna podaljšana »čekana«. Tu je še velika črna maska motorja in Peugeotov lev sredi nje. Tema s črnim pasom z zadka večjega 508 se ponovi tudi na zadku novinca, kjer so podobno vanj navidezno vdelane zadnje združene svetilke v LED tehniki. Sodobnost ponudbe zaokroža široka barvna paleta (tudi živih) barv in jasno cela paleta platišč.

Novinec je postavljen na aktualno platformo Common Modular Platform, ki so jo deležni vsi najnovejši mali modeli skupine PSA. Po njeni zaslugi je novi 208 v povprečju od predhodnika lažji za 30 kilogramov, izboljšan pa naj bi bil tudi s stališča zvočnega udobja (gladko dno avta, manjši količnik zračnega upora karoserije) in voznega udobja.

Peugeot 208 bo na voljo z dobro poznanim 1,2-litrski bencinskim PureTech trivaljnikom v izpeljankah s 75, 100 in 130 KM. Prvi bo sparjen s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, drugi s 6-stopenjskim ročnim ali 8-stopenjskim samodejnim, najmočnejši bencinar pa izključno z 8-stopenjskim klasičnim avtomatikom. Za tistih nekaj morebitnih navdušencev dizelske opcije v tem avtomobilskem razredu so pripravili edino BlueHDi različico v podobi 1,5-litrskega štirivaljnika s 100 KM, ki bo na voljo izključno z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom.

Kot neke vrste pionir pa je Peugeot za novinca napovedal, da ga bodo ponudili tudi v strogo električno gnani različici e-208. Za pogon bo služila kombinacija 100-kilovatnega (136 KM) elektromotorja in litij-ionske baterije spodbudne in v avtu takšne velikosti vsakodnevno sila uporabne zmogljivosti 50 kWh. Tako motoriziran naj bi po standardu WLTP zmogel priti celo do 340 kilometrov daleč z eno polnitvijo.

Ob tem niso pozabili niti na aktualno stanje polnilne tehnike, saj poleg klasičnih polnikov (11 ali 7,4 kW) omogoča še hitro 100-kilovatno polnjenje, kar je posledica bateriji prigrajenega sistema za aktivno uravnavanje njene temperature. Opcija hitrega polnilnika tako malemu 208 omogoča, da se njegovo baterijo napolni do 80% v vsega pol ure.

Novinec ponuja pričakovano tudi celo kopico varnostnih sistemov in voznih pomočnikov, ki obsega vse – od prilagodljivega radarskega tempomata s funkcijo Stop&Go, sistema za ohranjanje voznega pasu, parkirne asistence, sistema nadzora pozornosti voznika, sistema opozarjanjea na vozila v mrtvem kotu, sistema samodejnega zaviranja v sili in funkcije prepoznavanja prometnih znakov.

Notranjost zaznamuje sveža izpeljanka i-Cockpita z manjšim volanskim obročem, merilniki nad njim ter 5-, 7 ali 10-palčni (odvisno od stopnje opreme) sredinsko nameščen osrednji zaslon vrh sredinske konzole. Mimogrede, namesto merilnikov s klasičnimi kazalci bo tam zdaj tudi v malem 208 najti enak računalniški zaslon kot ga poznamo že iz 3008, 5008 in 508 z enako možnostjo izbire med različnimi grafičnimi podobami prikaza podatkov.

Prodaja steče jeseni letos, a bodo Francozi že konec marca odprli posebno spletno stran, kjer bo moč zanj oddati rezervacijo. V primeru pretvorbe rezervacije v naročilo, bodo kupci vplačali polog. Po tem bodo izbrali svoj prodajni salon, ga obiskali, tam pa seveda podpisali naročilo za svoj čisto novi Peugeot 208.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
V nove avtomobile prihajajo dodatni obvezni varnostni sistemi
Uradno je: Volkswagen T-Roc R ima 300 konjskih moči!