Novice

Posledice Brexita: PSA že dviguje cene

Potem ko se se Britanci odločili za odhod iz Evropske unije, se je med proizvajalci vozil začel širiti val nezadovoljstva. Prvi so se odzvali pri skupini PSA, kjer so dvignili cene svojih vozil in s tem zaradi ublažili izgube, povezane s padcem vrednosti funta.

Vozila proizvajalcev Citroën, DS in Peugeot so v Veliki Britaniji od prvega avgusta dalje za dva odstotka dražja kot prej. Od referenduma, na katerem so se Britanci odločili za izhod iz Evropske unije, je funt v primerjavi z evrom izgubil deset odstotkov. Padec ima velik vpliv na skupino PSA, saj francoski proizvajalec v državo uvaža vse svoje modele. ”Moramo predvideti nihanja v valuti,” je za Automotive News Europe dejal tiskovni predstavnik podjetja.

Če se za dvig cen odločijo še ostali proizvajalci, naj bi po prvih analizah prodaja vozil v Veliki Britaniji opazno upadla. V letu 2016 bi zaradi višjih cen prodali 120.000 enot manj, v naslednji dveh letih pa bi se številka lahko povzpela na 900.000 enot.

Velik izziv čaka tudi ostale proizvajalce vozil, ki morajo nekako ublažiti izgube. Zaradi Brexita naj bi Ford v drugem četrtletju izgubil 60 milijonov dolarjev, v naslednjem letu pa naj bi se zaradi britanske odločitve izguba povečala na 500 milijonov dolarjev. Zaradi višjih izvoznih davkov in drugih dajatev bi lahko Jaguar Land Rover, ki večino svojih modelov izdeluje na domačih tleh, izgubil 1,47 milijarde dolarjev.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prvi dan na dirkališču za avtonomna vozila
Nissan na olimpijskih igrah razkriva velike načrte