Novice

Pozdravljen, novi Renault Espace

Pri Renaultu pravijo, da je kljub športno-terenskim genom Espace ostal zvest preteklim petih generacijam in v prvi vrsti ohranja svojo prostornost. Še naprej bo na voljo s petimi ali sedmimi sedeži in še naprej ostaja najbolj prostoren model znotraj Renaultove modelne družine. Naročila bodo pričeli sprejemati že čez nekaj tednov.

Leta 1983 je Renault postavil vse na glavo z razkritjem prve generacije Espacea. Takrat je v svetu družinskih avtomobilov zapihal svež veter, prvič pa je bil avto namenjen večjim družinam, ki so potrebovale obilico prostora. V prihodnjih generacijah je s svojim pionirskim značajem postal eden najbolj prepoznavnih avtov na naših cestah. A zdaj je čas za večjo spremembo.

Družinsko uporaben športni terenec

V šesti generaciji se je Espace prelevil v športnega terenca, ki se oblikovno močno opira na model Austral. Zaradi svoje velikosti bo iskalrenault-espace-2023 kupce v razredu C in D, dodatno pa bo na voljo tudi z dvema sedežema v tretji vrsti. Kot je že nakazovala prejšnja generacija, postaja Espace vse bolj premijski družinski potovalnik. Še posebej, če je opremljen s paketom Initiale Paris (zdaj je najvišji paket poimenovan Esprit Alpine).

Informacij o novem Espaceu še nimamo na pretek, so se pa pri Renaultu pohvalili, da bo na voljo tudi kvadratni meter velika panoramska streha. Prav tako bo z novim osrednjim zaslonom obvladal vse povezljivostne funkcije. Dimenzijsko je postal manjši in je kar 215 kilogramov lažji od predhodnika. Natančneje, od predhodnika je krajši za 14 centimetrov in nižji za 32 milimetrov. Kljub temu je postal bolj prostoren v tretji sedežni vrsti.

Serijsko električna prtljažna vrata

renault-espace-2023 (4)Prtljažni prostor ima ob postavljenih zadnjih sedežih 159 litrov prostornine, ob zloženih vseh naslonih pa se razširi na 1.818 litrov. V primeru petih sedežev ima prtljažnik gromozanskih 777 litrov, a to le takrat, ko je druga sedežna klop potisnjena povsem naprej. Dodatno je v potniški kabini še 39 litrov odlagalnih prostorov.

Tudi osnovni paket opreme je opremljen z 12,3-palčnimi digitalnimi merilniki in 12-palčnim zaslonom na dotik. Na seznamu doplačilne opreme je projicirni zaslon velikost 9,3-palcev. Pohvale vredno je tudi to, da so pri Renaultu vsaki sedežni vrsti namenili po dva USB priključka za polnjenje naprav.

Brez dizelskega motorja

Ker gre za podaljšano verzijo Australa, je skoraj enaka tudi motorna paleta. Dizelskega motorja v njej ni na voljo. Alternativno je na voljo 1,3-litrski samopolnilni hibird z dvema elektromotorjema. Slednji naj bi po merilnem ciklu WLTP porabil 4,7 litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov. Espace ima še enega asa v rokavu: krmiljenje zadnje osi, ki zmanjša obračalni krog na vsega 10,4 metra (enako kot pri Cliu).

Kot že omenjeno v uvodu, bodo pri Renaultu pričeli z naročili v prihodnjih tednih. Kdaj bodo prvi avtomobili na cesti, še ni znano, smo pa od slovenskega zastopnika prejeli informacijo, da je začetek prodaje v Sloveniji načrtovan za letošnji oktober.

renault-espace-2023 (3)Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Pozdravljen, novi Renault Espace"


srcnik
1 leto 27 dni nazaj

Podaljšan austral je kar naenkrat espace :/ Čisto so zgubli kompas…

mrtwelvetrees
1 leto 27 dni nazaj

Žal tudi cena ne bo primerna za (mlade) družine.

JG2
1 leto 27 dni nazaj

Po dimenzijah sodeč je tole novi Koleos.

meganer
1 leto 27 dni nazaj

To ni E od Espaca

Žal ….

 
Evropska unija in Nemčija sklenili dogovor
Iz teorije v prakso, Kitajci z novo baterijo korak pred vsemi