Novice

Evropska unija in Nemčija sklenili dogovor

Predstavniki Evropske unije in Nemčije so dosegli sporazum, v skladu s katerim bo tudi po letu 2035 dovoljena prodaja novih vozil z motorji na notranje zgorevanje v primeru uporabe e-goriv.

Že v začetku meseca bi v Evropskem svetu moralo potekati glasovanje o popolni prepovedi prodaje avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje, a so ga bili, zaradi nasprotovanja nekaterih držav članic na čelu z Nemčijo, prisiljeni odložiti.

Pri nemškem ministrstvu za transport so že pred najavljenim glasovanjem izrazili vrsto pomislekov v zvezi s prihodnostjo tovrstnih vozil, saj naj bi imela popolna prepoved prodaje vrsto negativnih učinkov na njihovo avtomobilsko industrijo v smislu povečanja stroškov in izgube delovnih mest. Mnenju Nemčije se je pridružilo še več držav članic, ki so izrazile skepso nad predlaganimi ukrepi ter zahtevale prilagoditev načrtovane zakonodaje.

Očitno so bila pogajanja uspešna, saj je podpredsednik Evropske komisije na svojem Twitter profilu objavil novico o sklenjenem dogovoru z Nemčijo o prihodnosti osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil s termičnimi motorji. Tovrstna vozila, za katere naj bi ustanovili novo kategorijo, bodo lahko ostala v prodaji tudi po letu 2035, a le v primeru uporabe e-goriv, pridobljenih na ogljično nevtralen način.

Dogovor je omogočil izvedbo glasovanja o načrtovani zakonodaji, ki so ga Evropskem svetu izvedli v torek 28. marca in na katerem so predstavniki držav članic  potrdili predlagane spremembe.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority.    Foto: Kandschwar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Že letos nova generacija Volkswagnovega potovalnega bivalnika California
Pozdravljen, novi Renault Espace