Novice

Praktični nasveti pred daljšimi potmi z električnim avtomobilom

Vožnja z električnim avtomobilom v mestu je postala za večino uporabnikov že skoraj rutinska. Lastniki običajno svoje avtomobile tako ali tako pretežno polnijo doma ali v službi, sicer pa dobro vedo, kje so najbližje in hkrati najbolj učinkovite polnilne točke za morebitne nujne vmesne postanke.

Precej drugače pa zna biti na daljših poteh v tujini, kot se je izkazalo tudi na vožnji iz Ljubljane do Zadra, ki smo jo s kolegi iz še šestih uredništev opravili v sklopu našega spomladanskega projekta e-PRIMA. Čeprav načeloma sredi aprila ni posebne gneče na avtocesti proti Dalmaciji, smo že mi z le trinajstimi avtomobili dodobra zapolnili (naj)hitrejša polnilna mesta ter razočarali nekaj nemških turistov, ki so pričakovali prazne priključke. Na žalost se zna zgoditi, da bo že letos v glavni smeri proti obali in nazaj kar nekaj čakajočih voznikov. Tudi s Teslami, ki imajo sicer ločeno infrastrukturo, a tudi vse več uporabnikov.

Na podlagi naših izkušenj smo vam pripravili nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo morda prihranili kakšno minuto ali nepotrebno slabo voljo:

Če se odpravljate v tujino, raziščite, ali vaše rešitve za polnjenje na poti, ki jih uporabljate v Sloveniji, delujejo tudi drugje. Za polnjenje na Hrvaškem smo (poleg kartic Moon, ki so jih imela vozila skupine Volkswagen) uporabljali tudi mobilni aplikaciji Ionity in Elen (HEP). Na žalost polnilnice ponudnikov, ki smo jih uporabljali na poti, ne omogočajo enostavnega plačevanja z brezstičnimi karticami s tehnologijo NFC. Prav takšna rešitev je zagotovo nekaj, kar si s praktičnega vidika marsikdo želi v prihodnosti – še posebej če mu ni dosti mar podrobnih podatkov posameznega polnjenja, ki se zbirajo v aplikacijah. Ponudniki sicer že delajo na tem: v Ljubljani na primer polnilnice Moon v parkirni hiši Šubičeva omogočajo tudi kartično plačevanje. Tudi Ionity naj bi imel na določenih polnilnih mestih že omogočeno plačevanje z brezstičnimi karticami (plačilne in kreditne Visa in Mastercard), pa tudi Apple Pay in Google Pay (zaenkrat sta na njihovi spletni strani sicer uradno navedeni le dve lokaciji v Franciji). So pa med drugim zapisali, da bodo od poletja 2023 vse njihove nove polnilnice opremljene tudi s tovrstnim načinom plačila.

plugshare zemljevid
Zemljevid področja in podatki o polnilnih priključkih v aplikaciji PlugShare.

Pri iskanju polnilnic ob poti si lahko pomagate z navigacijo v avtomobilu ali na primer aplikacijo PlugShare, kjer z uporabo filtrov vnaprej izberete želeni oziroma najprimernejši način polnjenja (tip priklopa, hitrost polnjenja, število polnilnih mest), hkrati pa preverite, kakšne izkušnje so na lokaciji imeli uporabniki pred vami. Med podatki, ki so (ponekod) dostopni za vsako lokacijo, je tudi cena kWh in način plačevanja. Ko že govorimo o ceni, verjetno ni kakšno razkritje, da je hitrejše polnjenje tudi dražje ter da lahko polnjenje ob avtocestah stane več. Ionity tako za kWh na Hrvaškem računa 0,74 € (v Sloveniji 0,79 €), na polnilnicah Elen (HEP) smo po poti plačevali 0,36 €/kWh za 22-kilovatne in 0,46 €/kWh za 50-kilovatne polnilnice, kar je primerljivo tudi s slovenskimi cenami Petrola (za višje moči od 50,01 kWh ta zaračunava 0,69 €/kWh) .

Preverite stanje na bančnem računu oziroma kreditni kartici, ki je vezana na aplikacijo za polnjenje. Ob začetku polnjenja ponudniki rezervirajo določena sredstva (lahko minimalna, npr. 1 €, kot to preko aplikacije stori Ionity, ali pa pavšalna glede na moč polnilnice, v našem primeru 33 € oziroma 53 € na polnilnicah Elen), ki jih banke sprostijo po zaključenem obračunu polnjenja, običajno v dnevu ali dveh. Ta postopek se lahko tudi nekoliko zavleče, v našem primeru na deset dni po polnjenju Ionity. V vmesnem obdobju bo vaš račun oziroma kreditna kartica bremenjena dvakrat, kar zna biti na daljših poteh sila nerodno. Poleg tega morate imeti v mobilni bančni aplikaciji omogočeno potrjevanje plačil (dvostopenjsko avtentikacijo). Mimogrede, Ionity navaja, da bodo ob plačilih z brezkontaktnimi karticami NFC za polnjenje vnaprej rezervirali 90 € (!) ter dodaja, da “odpoved rezervacije  (90 EUR oz. znesek stroška polnjenja) lahko traja do štiri tedne, vendar je v večini primerov veliko hitrejša.” Postopek naj bi bil po njihovih navedbah povezan z bančnimi procesi.

Ionity Mornas
Polnilnice Ionity v francoskem Mornasu imajo velike nadstreške.

Večina električnih polnilnic (kljub vse večjemu številu uporabnikov) še vedno nima zavetja – za slabo vreme v prtljažniku do nadaljnjega ne bo odveč kakšen dežnik ali nepremočljiva vetrovka, za sonce pa zaščita pred UV sevanjem 😉 Tudi v primeru, da se polnjenje takoj uspešno začne, boste med njim zelo verjetno poklepetali s kakšnim voznikom o radostih in izzivih električne mobilnosti. Da so električne polnilnice postale pravo mesto za druženje in izmenjavo praktičnih informacij uporabnikov električnih vozil, so nam potrdili tudi sogovorniki iz Nemčije, ki smo jih srečali na poti – med čakanjem na polnjenje, seveda. Se pa tudi na tem področju že obetajo boljši časi – upamo, da tudi pri domačih ponudnikih.

Ionity navodila
Pri polnjenju Ionity preko aplikacije ali kartice/mobilnega telefona s tehnologijo NFC najprej uredite plačilo, nato šele priključite vozilo.

Pred polnjenjem preberite navodila na zaslonu ali nalepki in se jih držite. Če pravijo, da najprej priključite kabel in se šele nato povežite z aplikacijo ali obratno, sledite predpisanemu zaporedju. Kadar ne gre niti v drugem poskusu, ne odlašajte in pokličite pomoč za uporabnike – po naših izkušnjah so zelo odzivni in so v večini primerov zadeve hitro urejene.

Pred dolgo potjo se odločite ali ste želva ali zajec iz Ezopove basni. Zajec bi v našem primeru električne vožnje stavil na hitrost ter na drugi strani porabil nekaj več časa za polnjenje oziroma – še slabše – čakanje na prosto polnilnico. Želva bi šla počasneje, še posebej po klancu navzgor, in si s tem prihranila kakšen polurni polnilni postanek. Ni jasno ali bi prišla na cilj pred zajcem, verjetno pa bi bila ob prihodu na cilj manj utrujena in napeta.

Ste uporabnik električnega avtomobila? Veseli bomo, če boste z nami in ostalimi bralci delili dosedanje izkušnje – oglasite se nam v komentarjih ali preko elektronske pošte.

Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA, Ionity, zaslonski posnetek ponudniki polnjenja.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Praktični nasveti pred daljšimi potmi z električnim avtomobilom"


Polo78
11 meseci 6 dni nazaj

Nek znanec mi je nedolgo nazaj govoril o nekom, ki se je odločil iti z EV nekam v Skandinavijo in tarnal, da je za polnjenje na hitrih polnilnicah ob AC zapravil precej več kot če bi šel tja z letalom. Pa sem mu samo odkimal, povedano po pravicu mu nisem ravno verjel. Ampak zdaj, ko vidim cene za kWh in ko vemo koliko približno EV-ji porabijo mi je jasno, da je govoril resnico. Vedel sem, da so hitre polnilnice dražje ampak, da je 1 kWh tako draga (praktično 10x več kot doma) pa tudi ne. Čaka nas resnično čudovita zelena brezogljična prihodnost…

11 meseci 6 dni nazaj

EV je trenutno future za bogate, ko bo folk ponorel in šel na ulice bo pa spet nafta dobra

Firediver
11 meseci 5 dni nazaj

Nimam občutka, da bodo pri nas šli v to “rikverc” smer.
Tudi folk v Sloveniji ni toliko angažiran, da bi se na ulici zbral in kaj dosegel (proti Janši niso zmogli nič – je bilo treba počakati na volitve, proti Golobu je zaenkrat po majhnih korakih več učinka).
Če gledamo raztur v Franciji in dejstvo, da je bilo konkretno ulično uničevanje brez učinka, pove veliko o “ulici” v današnjih časih.
Ampak…politika nas bo počasi usmerjeno zapeljala v smer EV, zaenkrat je pričakovano, da uvede dodatne dajatve, trošarine, ekotakse na fosilce, potem pa bo vsak pri sebi začel računati kaj se mu bolj splača.

Komur bo prehudo, bo opcija Balkan, Indija, tretji svet..

11 meseci 7 dni nazaj

Hahahah komaj čakam ev future .. stavim na sintetiko in vodik.. pa vi?

xxl
11 meseci 7 dni nazaj

Vse je odvisno od politike.

 
e:Ny1 je Hondin drugi električni model za evropske kupce
E Tourneo Courier je novi član družine Fordovih večnamenskih vozil