Novice

Predčasno razkrit Peugeot 308 GTi

Kljub temu, da je bila premierna predstavitev vročega Peugeota 308 GTi najavljena za festival hitrosti Goodwood, se tudi tokrat ni izšlo po načrtih. Včeraj so splet že preplavile fotografije in tehnični podatki novinca, danes pa je prišlo še uradno sporočilo proizvajalca.

Le kakšen teden pred najavo, pa vendar – videti je, da se prav noben nov avtomobilski model ne pojavi več ob napovedanem času, temveč je (načrtovano?) razkrit vsaj tik pred zdajci.

O Peugeotu 308 GTi so se dodobra razpisali tudi pri proizvajalcu, večina glavnih podatkov je dostopna v spodnjem skrajšanem sporočilu za javnost. Medtem ko se bo galerija fotografij verjetno še dopolnjevala, pa ne bo kaj dosti dodati pri tehničnih podatkih: 308 GTi bo na voljo v dveh izvedbah moči 1,6-litrskega turbobencinskega motorja THP s sistemom Stop&Start (184 kW in 200 kW) z enakim navorom 330 njutnmetrov. Obe različici z vgrajenim šeststopenjskim ročnim menjalnikom bosta imeli končno hitrost omejeno na 250 km/h, za pospeševanje od 0 do 100 km/h pa bosta potrebovali 6 oz. 6,2 sekund, pri čemer bo močnejša opremljena z diferencialom z delno zaporo Torsen.

Več tehničnih podrobnosti vam je na voljo v tabeli v galeriji.

Pri slovenskem zastopniku znamke smo izvedeli, da cene za slovenski trg zaenkrat še niso znane, začetek prodaje pa je predviden za  konec letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Peugeot)

Sporočilo za javnost
308 GTi by Peugeot Sport: ultimativno kompaktno športno vozilo

Odkar je znamka Peugeot lansirala Peugeota 308, ki med vožnjo zagotavlja neprimerljive občutke, vsi soglasno pričakujemo še njegovo športno različico. Izziv je bil zelo zahteven: ponuditi izjemno zahtevnemu krogu kupcev najbolj radikalen model iz prodajnega programa. Za zadostitev zahtevam teh strastnih privržencev je bilo treba sestaviti razvojno ekipo, ki govori isti jezik in goji isto strast, se pravi strast do zmogljivosti.

Blagovna znamka je to nalogo zaupala vrhunskim izvedencem, inženirjem oddelka Peugeot Sport, ki svoje strokovno znanje izpopolnjujejo na terenih po celem svetu.

Z vozilom 308 GTi by Peugeot Sport ima voznik na razpolago ultimativni “stroj”: motor 1.6L THP S&S z 270 ali 250 konjskimi močmi, diferencial z delno zaporo Torsen®, nastavljivo podvozje in Peugeot i-Cockpit. Poleg tega je motor 1.6L THP S&S najbolj učinkovit v svoji kategoriji z zmernimi emisijami CO2 (139 g/km) in nizko porabo goriva (6,0 l/100 km).

Prodajni program znamke Peugeot s ponosom pozdravlja vozilo 308 GTi by Peugeot Sport, ki ga strastni privrženci že težko pričakujejo, saj Peugeot zaznamuje zgodovino športnih modelov iz avtomobilskih razredov B in C. Od vozila 205 GTi do najnovejših modelov 208 GTi in RCZ R, skupno že več kot 800.000 športnih izvedenk, ki navdušujejo svoje lastnike. Poleg tega vozilo 308 GTi by Peugeot Sport simbolizira tudi dinamičnost blagovne znamke in njen prodor na trg vozil višjega cenovnega razreda.
Maxime Picat, generalni direktor Peugeot

Pri razvoju vozila 308 GTi by Peugeot Sport smo tako kot za potrebe avtomobilskega športa izkoristili vse možne vzvode: težo, učinkovitost podvozja in zavor, zmogljivosti motorja, oporo sedežev. Lastniki bodo s to novo izvedenko, ki jo je razvila naša ekipa, doživljali intenzivne občutke. Ponuja celo serijo vrhunskih zmogljivosti.
Bruno Famin, direktor oddelka Peugeot Sport

Na kratko o vozilu 308 GTi by Peugeot Sport

Od lansiranja legendarnega vozila 205 GTi do danes že več kot 800.000 športnih modelov znamke Peugeot nudi užitke svojim lastnikom: 309 GTi, 405 Mi16, 306 S16 … 208 GTi, RCZ R in zdaj še novi Peugeot 308 GTi by Peugeot Sport.

308 GTi by Peugeot Sport: nova izvedenka nosi ime ekipe, ki je poskrbela za njen razvoj.

Opremljena je z motorjem 1.6L THP S&S, ki je na voljo v dveh stopnjah moči: 182 kW (250 KM) in 200 kW (270 KM). Motor Euro6, ki je vgrajen skupaj s sistemom Stop&Start, ima nizke emisije CO2 v vrednosti zgolj 139 g/km oziroma porabi 6,0 l/100 km.

Z rekordnim razmerjem med težo in zmogljivostjo v segmentu oziroma z zgolj 4,46 kg/KM vozilo 308 GTi 270 pospeši od 0 do 100 km/h v zgolj 6,0 sekundah in z mesta prevozi 1000 metrov v 25,3 sekundah.

308 GTi 270 je opremljen z diferencialom z delno zaporo Torsen® in 19-palčnimi platišči Carbone19 s pnevmatikami Michelin Super Sport.

Za zaviranje vozila 308 GTi 270 skrbijo kolutne zavore, in sicer prednje s premerom 380 mm ter z zavornim sedlom v rdeči barvi in s podpisom Peugeot Sport, in zadnje s premerom 268 mm.

308 GTi 250, ki je na voljo v nekaterih državah, pospeši od 0 do 100 km/h v zgolj 6,2 sekundah in z mesta prevozi 1000 metrov v 25,6 sekundah po zaslugi odličnega razmerja med težo in zmogljivostjo, ki znaša zgolj 4,82 kg/KM.

Stilske linije vozila 308 GTi so mišičaste in ekskluzivne: za enajst milimetrov znižano podvozje ter povsem prenovljen prednji in zadnji del. Tudi potniški prostor je izjemno športen.

Ekskluzivnost vozila 308 GTi 270 pa so kontrastni barvni odtenki, kjer se nova in eksplozivna rdeča barva prepleta s črno Perla Nera. Omenjeni barvi sta del palete šestih barv karoserije, ki so na voljo za izbor 308 GTi: rdeča Ultimate, modra Magnetic, črna Perla Nera, siva Artense, biserno bela Nacré in siva Hurricane.

Nastavljivo podvozje, dovajanje goriva v motor na vseh etažah, zvok izpušne linije, Peugeot i-Cockpit, paket opreme “Driver Sport Pack”, sedeži v obliki školjke … rezultat je razburljiv!

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Predčasno razkrit Peugeot 308 GTi"


Daedalus
8 leta 10 meseci nazaj

Res je hud, ja…in tudi številke niso od muh.

peroRS
8 leta 10 meseci nazaj

Hud!

 
Daljinsko upravljani Range Rover Sport
Sloveniji priznanje za področje cestne varnosti iz Bruslja