Novice

Daljinsko upravljani Range Rover Sport

Pri angleški družbi Jaguar Land Rover so predstavili model Range Rover Sport, ki ga voznik lahko upravlja s pomočjo svojega pametnega telefona.

Angleški proizvajalec je predstavil prototipno tehnologijo, ki jo za avtonomno vožnjo prihodnosti razvija ekipa raziskovalcev v Veliki Britaniji – raziskovalni model Range Rover Sport namreč lahko voznik zunaj vozila krmili kar s pametnim telefonom. Telefonska aplikacija vključuje nadzor krmiljenja, pospeševanja in zaviranja ter preklop reduktorskega prenosa.

Omenjeni sistem lastniku vozila omogoča, da hodi ob vozilu, ki se premika s hitrostjo do 6 km/h, in varno manevrira z njim v zahtevnih situacijah ali celo premaguje težke terenske izzive. Pri tem lahko stalno preverja pristopne in izstopne kote ter kote vožnje čez oviro, prav tako lahko natančno usmeri kolesa pri vožnji čez skale, kar se izkaže za neprecenljivo pri bredenju čez vodotoke ali prečkanju drsečih blatnih ali zasneženih odsekov. Voznik lahko omenjen sistem daljinskega upravljanja uporabi tudi pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta, če je vozilo nekdo zaparkiral in ni možno odpreti vrat.

Funkcija za daljinsko upravljanje  deluje le v primeru, ko je uporabnik od vozila oddaljen največ 10 metrov, in če sistem zazna pametni ključ. Sistem ustavi vozilo takoj, ko se voznik preveč oddalji ali če se, nasprotno, preveč približa vozilu.

Med avtonomnimi prototipi so predstavili tudi model Range Rover s tako imenovanim sistemom »obračanja v več korakih«, ki omogoča spremembo smeri za 180 stopinj. To avtonomno vozilo bi se na tak način rešilo v najzahtevnejših situacijah, kot so slepe ulice ali prenapolnjena parkirišča, obvlada pa tudi enega najmanj priljubljenih manevrov med vozniki – obračanje v treh korakih na ulicah ali parkiriščih. Sistem s pomočjo tipal oceni razpoložljiv prostor in se izogne pešcem, vozilom in drugim oviram. Število za manever potrebnih pomikov naprej in nazaj izvede z avtonomnim prestavljanjem, krmiljenjem, zaviranjem in pospeševanjem.

Ekipa raziskovalcev že razvija tudi sistem, ki skenira okolico vozila in voznika obvesti, ali je možno varno izvesti obračanje. Voznik bo nato potrdil manever in vozilo se bo zapeljalo naprej, dokler ne bo njegova pot blokirana. Nato bo prestavil v vzvratno prestavo ter upravljal krmiljenje, stopalko za plin in zavore. Postopek se ponavlja, dokler ni vozilo obrnjeno v nasprotno smer.

Ustvarjanje vozila, ki bo avtonomno delovalo v vseh situacijah, zahteva fuzijo tipal z različnimi lastnostmi, vključno z radarjem, tehnologijo LIDAR, kamerami, ultrazvočnim delovanjem in tehnologijo strukturirane svetlobe. Vsaka omogoča delovanje vozila v dejanskem svetu na svoj način in zagotavlja varne in natančne odločitve sistemov v vseh okoljih.

Avtomobilizem.com (Vir: Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Honda v lovu na Guinessov rekord
Predčasno razkrit Peugeot 308 GTi