Novice

Premiki v glavah

Kako se ljudje po navadi vedemo v prometu? Večina nas razmišlja v stilu »Vem, da se nesreče dogajajo, ampak meni se to res ne more zgoditi.«. Takšno razmišljanje je zmotno – prometna nesreča se namreč lahko pripeti vsakemu udeležencu v prometu, zato je upoštevanje osnovnih predpisov nujno. Z vami želimo tokrat deliti zgodbo naše članice Vesne, ki je bila žrtev prometne nesreče, ker je sedla v avtomobil z vinjenim voznikom.

“Tik pred koncem poletnih počitnic in začetkom študija sem sobotni večer želela preživeti na pijači pri prijateljici, nato pa se odpraviti še do svojega fanta. Ker me je prijateljica nagovorila še za eno pijačo, sem se usedla v avto z njenim znancem. Med pogovorom v avtu sem pogledala naprej, zagledala zadnje zavorne luči vozila in že je bilo prepozno! Voznik se je zaletel v stoječ tovornjak, ki je čakal v koloni. Bil je vinjen, a midve tega nisva opazili. Tega dne se nisem videla s svojim fantom, pač pa zaradi hude telesne poškodbe pristala v bolnišnici… Po dolgi in težki rehabilitaciji mi je uspelo, da lahko hodim s pomočjo bergel.”

Vesnina zgodba nas spomni, da se na cestah še vedno zgodi preveč nesreč, ki jih povzročijo vinjeni vozniki. Lani je bilo takšnih voznikov 20, umrlih v takšnih nesrečah pa 22. Številki sta se sicer v primerjavi z letom 2013 zmanjšali, vendar sta še vedno zaskrbljujoči.

Kljub pozitivnemu podatku o zmanjšanju števila smrtnih žrtev (predlani 108, lani 93) pa nas skrbi podatek, da se je povečalo število hudo telesno poškodovanih. Le-teh je v letu 2013 bilo 702, lani pa kar 802. Hude telesne poškodbe posameznika po večini zaznamujejo za vse življenje. Močno pa prizadenejo tudi vso družino, prijatelje in širšo okolico. Življenje se obrne na glavo in spremeni za zmeraj.

Zavedamo se, da je osveščanje ključ do izboljšanja stanja, zato se vsi člani gibanja “Še vedno vozim – vendar ne hodim” trudimo med voznike in bodoče voznike razširiti vrednoto varne vožnje. Zaradi velike prisotnosti alkohola med mladimi želimo vsem našim srednješolcem predati sporočilo »Ko voziš ne pij; če piješ, ne vozi!«, saj si želimo, da naše zgodbe nikdar ne bi postale tudi njihove. Naša osnovna ciljna skupina so mladi med 18. in 22. letom, vplivati pa želimo tudi na vse ostale starostne skupine – na osnovnošolce, saj se tudi oni v promet že vključujejo s kolesi in motorji ali kot pešci; na vse starše, da bodo lahko svojim otrokom za zgled; na sodelavce in prijatelje ter nenazadnje na vsakega posameznika.

Prisluhniti osebni zgodbi je eno, narediti premik v glavi in spremeniti mišljenje pa drugo. Mi smo premik v glavi že naredili, pa vi?

Člani gibanja “Še vedno vozim – vendar ne hodim”

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Skupina Jaguar-Land Rover aktivno za varnost kolesarjev
Pri Volkswagnu pripravljajo novega CC-ja