Novice

Prenovljeni ID.3 prinaša pomembne novosti

Volkswagen je z razkritjem ID.3 pred skoraj štirimi leti dodobra zatresel avtomobilsko industrijo. Po nekaj zapletih je model pred dvema letoma in pol le zapeljal tudi na naše ceste. S strani kupcev in medijev je bil v prvi generaciji deležen številnih pripomb, verjetno so Nemci tudi zato pohiteli z obširno prenovo, s katero so izboljšali predvsem potniško kabino ter nadgradili njegovo umetno pamet.

Na prvi pogled ID.3 na zgornjih fotografijah morda ne deluje nov, a so pri Volkswagnu zaradi številnih novosti zapisali, da v tem primeru ne gre za prenovo, temveč za 2. generacijo modela. Če govorimo izključno o zunanjem videzu, vsekakor ne gre za novo generacijo, oblikovalci so bili tokrat še nekoliko bolj konzervativni. Največje kozmetične spremembe so tako vidne na sprednjem odbijaču, malenkost drugačna sta sprednja in zadnja žarometa, seznam barv je daljši, preoblikovana platišča pa naj bi pripomogla k izboljšanju aerodinamike vozila.

Poslušali so pripombe kupcev

Ali so res poslušali kupce in izboljšali materiale v potniški kabini, bomo morali počakati do konca leta, ko naj bi prvi prenovljeni avtomobili ID.3 zapeljali na ceste. Pri Volkswagnu so še posebej poudarili, da so poslušali pripombe kupcev in s številnimi novimi rešitvami sledili njihovim željam. Med pomembnimi novostmi je izboljšano delovanje stikal na dotik, v notranjosti je več mehke pene, pa tudi sicer naj bi bili materiali v splošnem izboljšani.

Vratni paneli so bili oblikovani na novo, zato je v njih po novem več mehkih površin, obenem so povečali naslon za roko. Znatno so zvišali tudi delež recikliranih materialov – tkanina na vratih in sedežne prevleke so v 71 odstotkih izdelane iz plastičnih odpadkov.

Drugačna struktura menijev

2024-VW-ID3-1-Pri obeh zaslonih v potniški kabini ni sprememb. Pred voznikom je nameščen manjši 5,3-palčni barvni zaslon, na sredini armaturne plošče je, tako kot ponavadi, nameščen prostostoječi 12-palčni zaslon na dotik. So pa pri Volkswagnu precej pozornosti namenili izboljšanju uporabnosti. Prerazporedili so menijsko strukturo, informacije o polnjenju pa poudarili in pomaknili na vrh zaslona. Posodobili so sistem za načrtovanje poti, po novem bo hitreje in bolj natančno izračunal potrebe polnjenja ter postanke na daljših poteh.

Med pomembne novosti sodi tudi nova elektronska arhitektura. Namesto večjega števila manj zmogljivih računalnikov so pri Volkswagnu v prenovljeni ID.3 vgradili dva visoko zmogljiva računalnika, poimenovana ICAS (In-Car Application Servers). Kljub temu osnovne funkcije vozila ostajajo na njihovih ločenih krmilnih enotah, a je zaradi manjšega števila skupnih računalnikov delovanje sistemov hitrejše.

Pogonsko nespremenjen

Električni pogon še naprej sestavlja na zadnji osi vgrajen elektromotor s 150 kilovati moči in 310 njutonmetri navora. Tudi bateriji ostajata enako zmogljivi: šibkejša ima 58 in močnejša 77 kilovatnih ur. Posledično ostaja nespremenjen tudi doseg. So pa pri Volkswagnu potrdili, da prihaja še manjša baterija, a niso želeli razkriti, kdaj bo na voljo.

Na hitri polnilnici se baterija s 77 kilovatnimi urami napolni od 5 do 80 odstotkov v 30 minutah, če polnjenje poteka z maksimalno polnilno hitrostjo do 170 kilovatov. Manjši baterijski paket se lahko polni z maksimalno močjo 120 kilovatov, baterija pa se od 5 do 80 odstotkov napolni po 35 minutah.

2024-VW-ID3-19-

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volkswagen)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Prenovljeni ID.3 prinaša pomembne novosti"


chad
1 leto 1 mesec nazaj

Ok pri teh čunga lunga avtih pa res nima nobene veze, kakšne oblike je in iz kakšnih materialov, itak ne zgleda za nikamor. Je pa važen domet, to je ves point tukaj.

Polo78
1 leto 1 mesec nazaj

Notranjost je sedaj končno taka kot bi morala biti že od samega začetka – boljši in kvalitetnejši materiali. Še vedno pa se niso znebili sranja od kapacitivnih gumbov, kakor tudi še vedno npr. niso osvetljeni drsniki za ventilacijo. Baje slednje pride sredi l. 2024. Vse skupaj res kaže na podcenjevanje kupcev, ki končno več ne gledajo le na značko ampak tudi na to, kaj dobijo za določen denar. Ravno v zvezi s tem se pri EV-jih zdi, da se bodo karte premešale (in se že mešajo) povsem na novo, na stari slavi se enostavno ne bo dalo več živeti.

cashy
1 leto 1 mesec nazaj

Meni gre na živce, da VW tako podcenjuje potencialne kupce, da že v startu ne zagotovi dobre kvalitete, temveč jih poskuša opetnajstiti s slabo kvaliteto in visokimi cenami, in le v primeru, da se kupci temu uprejo, vpeljejo izboljšave, za katere pri VW vedo, da bi jih lahko vnesli že v začetni model. Gnili kapitalisti.

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Zdaj imajo novo foro. Reciklirani materiali, pa vidimo, kako se to pozna pri končni ceni.

Firediver
1 leto 1 mesec nazaj

Že osnovna ideja, da je z uporabo recikliranega materiala notranjost kvalitetnejša mi ne gre v glavo. Najbrž sem že tudi pri logiki zarjavel.

1 leto 1 mesec nazaj

zelo pohvalno, da ne pretiravajo z televizorji na armartirkah

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Podobna zgodba kot s T-Roc.

 
BMW še ni obupal nad gorivnimi celicami
Skupina Emil Frey z novim klicnim centrom in prostori za podjetnike začetnike